Už 1 kg kanapių – kraupi mirties bausmė kaliniui

Singapūras trečiadienį pakorė kalinį, nuteistą už sąmokslą kontrabanda gabenti kilogramą kanapių, nepaisydamas tarptautinių raginimų panaikinti mirties bausmę, pranešė pareigūnai.

Egzekucija buvo įvykdyta nepaisant Jungtinių Tautų Žmogaus teisių biuro raginimo Singapūrui „skubiai persvarstyti“ šį pakorimą ir britų magnato Richardo Bransono (Ričardo Bransono) raginimų jį sustabdyti.

„46 metų singapūriečiui Tangaraju Suppiah (Tangaradžu Supijai) šiandien Čangio kalėjimo komplekse buvo įvykdyta mirties bausmė“, – naujienų agentūrai agentūrai AFP sakė Singapūro kalėjimų tarnybos atstovas spaudai.

2017 metais T. Suppiah buvo nuteistas už „bendrininkavimą dalyvaujant sąmoksle gabenti“ 1 017,9 g kanapių, tai yra dvigubai daugiau nei minimalus kiekis, už kurį pagal griežtus miesto-valstybės narkotikų įstatymus skiriama mirties bausmė.

2018 metais jis buvo nuteistas mirties bausme, o Apeliacinis teismas nuosprendį paliko galioti.

Ženevoje įsikūrusios Pasaulinės narkotikų politikos komisijos narys R. Bransonas pirmadienį savo tinklaraštyje rašė, kad sulaikymo metu T. Suppiah „neturėjo šalia šių narkotikų“ ir kad Singapūras gali nuteisti mirti nekaltą žmogų.

Singapūro vidaus reikalų ministerija antradienį atsakė, kad T. Suppiah kaltė neabejotinai įrodyta.

Ministerija teigė, kad du mobiliojo telefono numeriai, kurie, anot prokurorų, priklausė jam, buvo naudojami koordinuojant narkotikų pristatymą.

Daugelyje pasaulio šalių, įskaitant kaimyninį Tailandą, kanapės dekriminalizuotos, valdžia atsisakė laisvės atėmimo bausmių, o teisių gynimo grupės spaudžia Singapūrą panaikinti mirties bausmę.

Šiame Azijos finansų centre galioja vieni griežčiausių pasaulyje kovos su narkotikais įstatymai ir tvirtinama, kad mirties bausmė tebėra veiksminga atgrasymo nuo prekybos narkotikais priemonė.

Tačiau Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras (OHCHR) su tuo nesutinka.

Mirties bausmė vis dar taikoma nedaugelyje šalių, daugiausia dėl mito, kad ji atgraso nuo nusikaltimų.

„Mirties bausmė vis dar taikoma nedaugelyje šalių, daugiausia dėl mito, kad ji atgraso nuo nusikaltimų“, – sakoma antradienį paskelbtame OHCHR pareiškime.

T. Suppiah šeima prašė malonės ir kartu siekė, kad byla būtų nagrinėjama iš naujo.

Trečiadienį įvykdyta egzekucija buvo pirmoji per šešis mėnesius ir dvyliktoji nuo praėjusių metų šiame mieste-valstybėje.

Singapūras atnaujino egzekucijų vykdymą 2022 metų kovo mėnesį po daugiau nei dvejų metų pertraukos.

Tarp pakartųjų buvo ir malaizietis Nagaenthranas K. Dharmalingamas (Nagaentranas K. Darmalingamas), kurio egzekucija sukėlė visuotinį pasipiktinimą, įskaitant Jungtines Tautas ir R. Bransoną, kadangi vyras buvo laikomas turinčiu protinę negalią.

JT teigia, kad mirties bausmė nepasiteisino kaip veiksminga atgrasymo priemonė visame pasaulyje ir yra nesuderinama su tarptautine žmogaus teisių teise, pagal kurią mirties bausmė leidžiama tik už sunkiausius nusikaltimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvoje,

Lietuvoje, portretas
Recidivistas,10 kartų teistas išprievartavo prie Neries moteri,tyčiojasi iš teismų ir vaikšto laisvėje.Tai ką daryti su,,išgamos priimančios tokius įstatymus?

Benas

Benas portretas
Kas dabar rimtai žiūri į Jungtines Tautas,kai banditų valstybė siunčiu metu vadovauja SaugumoTarybai. Tas pats kad II pasaulinio karo metu nacistinės Vokietijos atstovas panašiai struktūrai

Zinai , vistiek darai, nuosprendi sau darai

Zinai , vistiek darai, nuosprendi sau darai portretas
Singapuras TEISUS. Istatymai vykdomi!!!!!! Pakartu puse seimo, prokuroru ir vyriausybes lietuvoje uz ju GRUBIUS nusizengimus. Grazinti ir vykdyti itin grieztus istatymus.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių