Ukrainos pareigūnas: Irano raketos Rusijoje yra teisėtas taikinys

  • Teksto dydis:

Ukrainiečių aukšto rango pareigūnas pirmadienį sakė, jog Kyjivo partneriai Vakaruose turi leisti savo tiekiamus ginklus naudoti prieš karinius sandėlius Rusijos teritorijoje, nes pagrįstai įtariama, kad Iranas Rusijai siunčia balistines raketas, skirtas naudoti karui Ukrainoje.

JAV yra pasakiusios sąjungininkėms, jog mano, kad Iranas nusiuntė Rusijai – jos karui Ukrainoje – trumpo nuotolio balistinių raketų, savaitgalį naujienų agentūrai AP teigė du šaltiniai.

Ukrainą remiančios Vakarų šalys nenori leisti ukrainiečių kariuomenei vakarietiškais ginklais atakuoti taikinius Rusijos teritorijoje, baimindamosi, kad gali būti įtrauktos į šį didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo laikų Europos konfliktą.

Tačiau Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas pareiškė, kad apsauga nėra eskalacija.

„Reaguojant į balistinių raketų tiekimą Rusijai, turi būti leista Ukrainai vakarietiškais ginklais naikinti šių raketų sandėlius, kad būtų išvengta teroro“, – savo „Telegram“ kanale sakė Andrijus Jermakas. Jis konkrečiai nepaminėjo, kokia šalis tiekia Rusijai raketas.

Rusija nuo 2022-ųjų gauna iranietiškų atakos dronų „Shahed“. Galimas iranietiškų balistinių raketų siuntimas į Rusiją privertė dar labiau sunerimti Vakarų vyriausybes, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ieškant kitų šalių paramos.

Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, jog jos sąjungininkai pasidalijo žvalgybine informacija apie tai, kad Iranas pristatė Rusijai balistinių raketų, ir perspėjo dėl naujų sankcijų Teheranui, jei tai pasitvirtins.

Tuo metu Kremlius, paklaustas apie neseniai JAV žiniasklaidos paskelbtą informaciją dėl Irano raketų, pirmadienį pareiškė: „Mes matėme šį pranešimą, ne kiekvieną kartą tokia informacija yra teisinga. Iranas yra svarbus mūsų partneris, plėtojame prekybinius ir ekonominius santykius, vystome bendradarbiavimą ir dialogą visose įmanomose srityse, įskaitant jautriausias.“

Irano užsienio reikalų ministerija pirmadienį atmetė Vakarų kaltinimus dėl ginklų siuntimo sąjungininkei Rusijai jos kare Ukrainoje.

Jungtinės Valstijos rugpjūtį buvo perspėjusios Iraną nesiųsti balistinių raketų į Rusiją, sakydamos, kad tai sukeltų griežtą JAV atsaką ir užkirstų kelią Teherano pastangoms gerinti santykius.

Pirmadienį JAV įspėjo dėl pasekmių, jei Iranas siunčia raketas Rusijai.

„Bet koks iranietiškų balistinių raketų perdavimas Rusijai reikštų didelę Irano paramos Rusijos agresijos karui prieš Ukrainą eskalaciją“, – žurnalistams sakė JAV Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis.

„Aiškiai sakėme (...), kad esame pasirengę sukelti reikšmingas pasekmes“, – pridūrė jis.

CŽA direktorius Williamas Burnsas praėjusį savaitgalį Londone perspėjo dėl plėtojamų ir nerimą keliančių Rusijos, Kinijos, Irano ir Šiaurės Korėjos ryšių gynybos srityje.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojesmūgiai rusijos teritorijaiVakarų ginkluotė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių