Ukrainiečiai įkvėpė ir taivaniečius: esame pasiryžę save ginti

  • Teksto dydis:

Ūkininkas iš Jurbarko Egidijus Giedraitis žemės ūkio viceministro pareigas pradėjo eiti prieš pusmetį. Lietuvoje – menkai žinomas, bet Taivane galėjo pasijausti kone kaip prezidentas. Lietuvos paviljoną maisto parodoje atidarinėjo kartu su Taivano prezidente Tsai Ing-wen. Aplink E. Giedraitį vaikščiojo taivaniečių televizijos kameros, pasirodymą nušvietė vietinė spauda, pasakojama LNK reportaže.

Viceministras paklaustas, ar kada yra susidūręs su tokia dėmesio gausa, atsakė, kad tikrai ne tiek, kiek patyrė parodoje. Susidomėjimas, jo teigimu, buvo didžiulis.

Bet koks, net ir viceministro lygio politinis dėmesys Taivanui ypač svarbus ir sureikšminamas, o Kinija bet kokį politinį dėmesį atidžiai seka.

„Po įvairių delegacijų apsilankymų galima pastebėti, išgirsti naujienų, kad Kinija kerta oro erdvę, skraido naikintuvai arba plaukia laivai“, – kalbėjo lietuvių bendruomenės Taivane pirmininkė Aušra Andriuškaitė.

Pastaraisiais mėnesiais Kinijos karinių orlaivių įskridimai į Taivano oro gynybos zoną padažnėjo, o tai didina įtampą. Tuo pačiu taivaniečiai seka, kas vyksta Ukrainoje. Tai – kas vakarą pagrindinė tema vietos televizijoje.

„Žmonės jaučiasi, lyg tai būtų peržiūra, kas vėliau įvyks čia, žingsnis po žingsnio“, – kalbėjo „Taiwan News“ žurnalistas Keonis Everingtonas.

Neseniai Kinija pagrasino kovoti iki galo, kad sustabdytų Taivano nepriklausomybę, bet dauguma taivaniečių jos ir nenori. Daugiau nei pusė nori status quo, o ir dabartinė Taivano valdančioji partija su prezidente, nors Kinijos atžvilgiu ir nuožmesni nei opozicinė partija, formalios priklausomybės nesiekia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tai – tik pretekstas. Jie tiesiog studijuoja Rusijos instrukcijas, bando sugalvoti, kaip pateisinti nelegalius karinius veiksmus prieš Taivaną“, – tęsė K. Everingtonas.

Taivaniečiai įsitikinę – Kinijos vadovas Xi Jinpingas su Vladimiru Putinu savo veiksmus koordinuoja. Sako, kad X. Jinpingas net pradėjo vartoti V. Putino išrastus terminus, pavyzdžiui, karinė operacija.

Autonominės salos gyventojus neramina tai, kad Ukrainos kare matyti – sankcijos neatgraso.

„Kinija, visų pirma, mato, kad Rusija ir toliau funkcionuoja. Taigi jeigu jie čia puls, JAV įves sankcijas, bet jie galės toliau kariauti. Jie taip pat mano, kad ekonomiškai yra stipresni, todėl pakelti sankcijas dar lengviau“, – teigė K. Everingtonas.

Taivaną gelbsti JAV užnugaris, tačiau gintis vis tiek turėtų patys. Iš amerikiečių tikėtųsi ginklų bei kitos paramos. Taivano valdžia stiprina salos gynybinius pajėgumus, didina investicijas į krašto apsaugą.

„Šiuo metu mūsų išlaidos gynybai siekia 2,3–2,4 proc. BVP. Taip pat turime specialų biudžetą rimtesniems įsigijimams, tad karinis biudžetas realiai yra didesnis, mes esame pasiryžę save ginti“, – teigė Taivano užsienio reikalų ministras Josephas Wu.

Ryžtas gintis Ukrainos karo akivaizdoje sustiprėjo.

„70 proc. žmonių dabar pasiryžę kovoti už savo šalį. Ta pati apklausa prieš karą rodė tik 40 proc.“, – sakė K. Everingtonas.

Taivane gyvenantys lietuviai tikisi, jog Kinija neišdrįs.

„Jie pamatė, kaip kitos valstybės reaguoja į Ukrainos karą ir kokia parama jai yra suteikiama. Tikiuosi, kad jie nesiims tokių veiksmų“, – kalbėjo A. Andriuškaitė.


Šiame straipsnyje: LNK turinyskaras UkrainojeTaivanasEgidijus Giedraitisdelegacijos Taivane

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių