Susprogęs rusų laivas – ir moralinis smūgis: įsiklausykit, kaip skamba frazė „Maskva dega“

  • Teksto dydis:

Ukrainos Rusijos kare – dar vienas smūgis į pastarosios paširdžius. Ukrainiečiai teigia paskandinę didžiausią rusų Juodosios jūros laivyno laivą „Moskva“. Rusija patvirtina, kad laisvas patyrė rimtos žalos, tačiau esą nenuskendo, mat ten per gaisrą sprogo keli sviediniai, praneša LNK.

„Su rusų flagmanu „Moskva“ nutiko kažkas netikėto. Kiek žinau, jo įguloje 510 žmonių. Tikrai neįsivaizduojame, kas nutiko – gal du jūreiviai užsirūkė ne toje vietoje, gal tiesiog, kaip Rusijos kariuomenėje būna, sulaužė kokias nors saugumo taisykles. Na, kažkaip nesiseka“, – iš pradžių komentavo Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovyčius.

Ukrainos kariškiai vėliau patvirtino, kad laivas paskandintas jų raketomis.

„Juodosios jūros operacinėje zonoje priešlaivinėmis raketomis „Neptun“ pamuštas laivas „Moskva“. Rusijos Juodosios jūros laivyno flagmanas patyrė didelę žalą, prasidėjo gaisras. Kiti laivų grupės daliniai bandė suteikti pagalbą, tačiau audra ir galingas šaudmenų sprogimas apvertė flagmaną ir jis pradėjo skęsti“, – kalbėjo karininkas Vladislavas Nazarovas.

Tiesa, vėliau Odesos regioninės karinės administracijos operatyvinio štabo atstovas priminė, kad į laivą pataikė ne „Neptun“, o „Harpoon“ raketos. Jas Ukrainai perdavė Didžioji Britanija.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Yra pranešimų, kad prieš raketų smūgius turkišku dronu „Bayraktar“ sunaikintas laivo radiolokatorius. Šis laivas turi galingą ginkluotę, kuri šaudo ir į taikinius krante, ir į taikiniu ore.

„Rusijos karinės jūrų pajėgos labai šio laivo galimybes bandė išpūsti, kalbėjo apie tai, kad šis laivas neturi analogų“, – sakė gynybos analitikas Egidijus Papečkys.

Tačiau, pasak eksperto, moralinis smūgis Rusijai kur kas didesnis.

„Įsiklausykim, kaip skamba frazė: „Maskva dega“ arba „Maskva nuėjo į dugną“. Tai ypač puikiai skamba rusiškai“, – kalbėjo E. Papečkys.

Na, o Maskvos žiniasklaidos priemonės rašo, kad dėl gaisro įvyko sprogimas amunicijos sandėlyje. Visi jūreiviai esą evakuoti, laivas plaukti gali ir jį rengiamasi vilkti į uostą.

Įsiklausykim, kaip skamba frazė: „Maskva dega“ arba „Maskva nuėjo į dugną“. Tai ypač puikiai skamba rusiškai.

„Aš labiau linkęs tikėti ukrainiečių versija“, – tikino E. Papečkys.

Kad laivas nuskendo, informacijos turi ir Lietuvos krašto apsaugos ministras.

„Kiekviena iš šalių pateikė skirtingas versijas, vieniems gaisras, kitiems raketinis smūgis. Rumunijos ir Turkijos teigimu, laivas nuskendo“, – kalbėjo Arvydas Anušauskas.

Ministras taip pat skeptiškai vertinu Rusijos informaciją, kad laivas vis dar plaukia.

„Labai įdomu, kad jie pranešė, kad įgula visa evakuota, o turkai – kad tik 54 jūreiviai. Laivas be įgulos bet kokiu atveju negali plaukti. Manau, anksčiau ar vėliau Rusija vis tiek turės patvirtinti, kad šis laivas nuskendo“, – teigė A. Anušauskas.

Tačiau Pentagono duomenimis, apgadintas laivas gali plaukti ir juda į Rytus. Pasak ukrainiečių, įdomiausia tai, kad būtent šį laivą karo pradžioje ukrainiečių pasienietis pasiuntė ten, kur jam ir vieta. Laivą ten, kur reikia, pasiuntęs ukrainiečių pasienietis buvo paimtas į nelaisvę, tačiau po apsikeitimo belaisviais grįžo į Ukrainą, kur buvo apdovanotas.

Sutapimas ar ne, bet kaip tik užvakar ukrainiečiai išplatino ir pašto ženklą, kuriame matosi ukrainiečių kareivis, o tolumoje – būtent rusų laivas „Moskva“.

Tai, beje, ne pirmas laivas, kurį ukrainiečiams pavyko išvesti iš rikiuotės. Tačiau rusų Juodosios jūros laivyne laivų dar liko labai daug.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juozui

juozui portretas
jav ir nato savo drąsą parodė Serbijoj, Irake. T.y. ten kur nėra galimybių gau į savo kruviną snukį.

pavojinga

pavojinga portretas
dabar laivams Juodojoje jūroje, pilna ten vandenyse bombų, bijočiau ten ir maudytis

o kaip mums kaunieciams su

o kaip mums kaunieciams su  portretas
tokiu moraliniu veidu turint toki raudonaji mera kuriam tik ir pinigai terupi rusijoe kai zudomi tukstanciai ukrainieciu.FUI FUI FUI kaip visa tai toli prasmirdo.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių