Rusijos Sibiro miestus dusina miškų gaisrų dūmai

Sibire siaučiančių miškų gaisrų dūmai ketvirtadienį dusino regiono miestus, o pareigūnai stengėsi neleisti ugniai pasiekti namų.

Daugiau kaip 100 ugniagesių ir savanorių bandė gesinti liepsnas prie Jugorsko miesto Chantų-mansių autonominėje apygardoje. Tai tik vienas iš kelių paveiktų rajonų.

„Aplink gaisrą išarta priešgaisrinė juosta, tad ugnis grėsmės nekelia, bet pasisukus vėjui į miestą nešami dūmai“, – naujienų agentūrai AFP sakė Jugorsko administracijos nepaprastųjų situacijų departamento vadovas Aleksejus Maksimeniukas.

Nuotraukose iš Jugorsko ir kitų miestų matyti balto smogo dengiami gyvenamieji namai.

Smarkiai kenčia pagrindinis Jakutijos (Sachos) respublikos miestas Jakutskas, kuriame gyvena per 300 tūkst. žmonių, rodo vietos operatoriaus Ivano Semionovo nufilmuota medžiaga, kurią jis trečiadienį paskelbė socialiniame tinkle „Instagram“.

„Kiekvienais metais ši problema didėja, – savo paskyroje parašė jis. – Ar ateityje šis klausimas bus išspręstas?“

Jakutijos aplinkos ministerija nurodė, kad dūmai sklinda nuo didelių miško gaisrų atokiose vietovėse, o sveikatos priežiūros specialistai liepė gyventojams neiti iš namų ir vengti intensyvios fizinės veiklos.

„Kiekvienais metais kartojasi ta pati situacija“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Jakutijai Rusijos parlamente atstovaujantis Fedotas Tumusovas. Pasak jo, regionui reikia daugiau pinigų iš nacionalinio biudžeto gaisrų problemai spręsti.

„Spėju, kad vėl turėsiu rašyti laiškus ir prašyti dėmesio šiai problemai, nes dūmai Maskvos nepasiekia“, – pridūrė jis.

Klimato kaitos nulemta karščio banga Sibiro šiaurėje šiemet padidino gaisrų mastą, bet aplinkosaugininkai taip pat atkreipia dėmesį į prastą miškų tvarkymą ir nepakankamą prevencijos finansavimą.

Rusijos premjeras Michailas Mišustinas per vyriausybės posėdį ketvirtadienį sakė, kad vyriausybė skirs 2,6 mlrd. rublių (32 mln. eurų) regionams, miškų gaisrams gesinti.

Už gaisrų gesinimą iš oro atsakinga Rusijos vyriausybės agentūra „Avialesoochrana“ trečiadienį nurodė, kad 197 gaisrus visoje Rusijoje, įskaitant aštuonis gaisrus gamtos draustiniuose, apimančius per 40 tūkst. ha, gesina daugiau kaip 5 tūkst. žmonių.

Tačiau didžiausi miškų gaisrai, apėmę 382 436 ha, nėra gesinami pagal Rusijos politiką, kad atokius laukinės gamtos rajonus leidžiama vien stebėti iš kosmoso.

Ši politika sulaukė griežtos kritikos pernai vasarą, kai dūmai vargino kai kuriuos didžiausius Sibiro miestus, o daugiau kaip 1,2 mln. žmonių pasirašė peticiją su reikalavimu spręsti krizę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis...

Alis... portretas
padegėjai siautėja...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių