Rusijos pajėgos užėmė Černobylio atominę elektrinę

Rusijos kariuomenė, ketvirtadienį pradėjusi didelio masto puolimą prieš Ukrainą, užėmė Černobylio atominės elektrinės  (ČAE) teritoriją, naujienų agentūra „Unian“ citavo prezidentūros atstovą Michailo Podoliaką.

Jis pridūrė, kad šiuo metu nebeveikiančiai elektrinei, kurioje 1986 metais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa, iškilęs pavojus ir provokacijų grėsmė.

„Po įnirtingų kautynių mūsų kontrolė Černobylio aikštelėje prarasta. Buvusios ČAE, [sprogusio reaktoriaus] gaubto ir branduolinių atliekų saugyklos būklė nežinoma, – nurodė M. Podoliakas. – Po absoliučiai beprasmės rusų atakos šia kryptimi neįmanoma kalbėti, kad ČAE saugi. Šiandien tai viena rimčiausių grėsmių Europai. Žinant rusų įpročius, jie tikriausiai jau rengia provokacinius dalykus ČAE. Arba pasinaudos pažeidimais, padarytais per ataką, kad tuo apkaltintų Ukrainą, arba patys pažeis šiuos neabejotinai itin pavojingus objektus.“

Po įnirtingų kautynių mūsų kontrolė Černobylio aikštelėje prarasta.

Apie ČAE objektų, esančių Ukrainos šiaurėje netoli sienos su Baltarusija, keliamą pavojų anksčiau pranešė ukrainiečių vidaus reikalų ministras Antonas Heraščenka ir prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Jeigu per okupantų artilerijos smūgius bus sunaikintos branduolinių atliekų saugyklos, radioaktyvios dulkės gali pasklisti Ukrainos, Baltarusijos ir Europos Sąjungos šalių teritorijose“, – sakoma A. Heraščenkos „Facebook“ pranešime.

V. Zelenskis ankačiau nurodė, kad Kijevo pajėgos kaunasi su Rusijos kariais prie Černobylio jėgainės.

„Rusijos okupacinės pajėgos mėgina užimti Černobylio atominę elektrinę. Mūsų kariai aukoja gyvybes, kad 1986-ųjų tragedija nepasikartotų“, – per „Twitter“ rašė valstybės vadovas.

V. Zelenskis sakė, kad šis puolimas yra „karo paskelbimas visai Europai“.

1986 metų balandžio 26-ąją įvykusi Černobylio jėgainės avarija tebėra didžiausia pasaulyje tokio pobūdžio katastrofa.

Su sprogimu 4-ojo bloko reaktoriuje atliekant saugos bandymą ir jo padariniais tiesiogiai siejama tik apie 30 žmonių mirtis, bet manoma, kad vėlesniais metais dar tūkstančiai žmonių mirė Ukrainoje ir kaimyninėse Baltarusijoje bei Rusijoje, paveikti pasklidusių radioaktyvių teršalų.

Uždaroje zonoje aplink elektrinę saugoma didžiuliai kiekiai radioaktyvių atliekų, be to, radioaktyvių teršalų yra susikaupę tos teritorijos grunte.

2016 metų lapkritį virš sprogusio reaktoriaus pastatytas milžiniškas naujas apsauginis gaubtas, kuriam buvo skirta 2,1 mlrd. eurų tarptautinių lėšų. Šis statinys turi apsaugoti nuo tolesnio radioaktyvių medžiagų nuotėkio ir dešimtmečiams užtikrinti Europos žmonių saugumą.


Šiame straipsnyje: Černobyliskaras UkrainojeRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių