Rusijoje prasidėjo Kremliaus kritiko I. Jašino teismas

Rusijoje trečiadienį pradėtas teisti opozicijos politikas Ilja Jašinas, jam gresia laisvės atėmimas laikotarpiui iki dešimties metų už prezidento Vladimiro Putino karo Ukrainoje pasmerkimą.

39 metų I. Jašino, Maskvos miesto tarybos nario, teismas prasidėjo Rusijai beprecedentėmis priemonėmis slopinant opozicijos balsus. Dauguma Rusijos opozicijos aktyvistų jau yra arba kalėjime, arba pabėgę iš šalies.

V. Putinui vasario 24 dieną pasiuntus savo kariuomenę į Ukrainą, I. Jašinas atsisakė išvykti.

Jis yra kalinamo opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno sąjungininkas ir buvo artimas opozicijos politikui Borisui Nemcovui, nužudytam netoli Kremliaus 2015 metais.

Maskvos Meščansko apygardos teisme I. Jašinas stengėsi laikytis drąsiai, juokėsi, rodė iškeltus nykščius, rąžėsi, šypsojosi savo tėvams pirmoje eilėje, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

I. Jašinas buvo sulaikytas vasarą, vaikštinėjantis viename Rusijos sostinės parkų.

Jam gresia įkalinimas iki 10 metų už "melagingos" informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimą pagal naują įstatymą, priimtą Kremliui pradėjus karinę invaziją į Ukrainą.

I. Jašinas teisiamas dėl balandžio "YouTube" transliacijos, kai kalbėjo apie „civilių žudymą" netoli Kyjivo esančioje Bučoje. Rusų kariuomenė kaltinama karo nusikaltimais šiame Ukrainos miestelyje.

Opozicionierius tai pavadino žudynėmis.

Kitas Maskvos miesto tarybos narys, Aleksejus Gorinovas, liepos mėnesį buvo nuteistas septynerius metus kalėti už puolimo Ukrainoje pasmerkimą.

A. Navalnas šiuo metu atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą grobstymo byloje, daugelio laikomoje politine.

Pradėjusi invaziją į Ukrainą Rusija dar labiau suintensyvino pastangas kitaminčiams nutildyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių