Mianmaro sostinėje policija protestuotojus apšaudė guminėmis kulkomis

Mianmaro sostinėje Neipide policija antradienį apšaudė guminėmis kulkomis demonstrantus, protestuojančius prieš šalyje įvykusį karinį perversmą, sakė įvykių liudininkai ir vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Mianmare daugybė protestuotojų nepaisė naujo kariškių draudimo rengti demonstracijas ir antradienį išėjo į gatves ketvirtą dieną iš eilės, tarptautinei bendruomenei pasmerkus pučą šioje šalyje, per kurį buvo nuversta ir suimta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).

Kariškiai taip pat uždraudė daugiau kaip penkių žmonių susirinkimus dalyje šalies prekybos sostinės Jangono ir kitose šalies vietose, kur savaitgalį ir pirmadienį vyko didelės demonstracijos.

Neipide – atokiame regione esančioje sostinėje, specialiai pastatytoje ankstesnio karinio režimo – policija šaudė į protestuotojus guminėmis kulkomis. Kiek anksčiau minia buvo vaikoma vandens patrankos čiurkšlėmis.

„Jie kelis kartus perspėdami iššovė į orą, paskui šaudė [į protestuotojus] guminėmis kulkomis“, – AFP sakė vienas gyventojas ir pridūrė matę sužeistų žmonių.

Incidento vietoje buvęs AFP žurnalistas patvirtino, kad per demonstraciją buvo šaudoma.

Antrajame pagal dydį šalies mieste Mandalėjuje policija vaikė demonstrantus ašarinėmis dujomis.

Matydamas šimtus tūkstančių žmonių, protestuojančių prieš praeitą savaitę įvykdytą perversmą, chuntos vadas generolas Minas Aungas Hlaingas pirmadienį vakare pasakė kalbą per televiziją, gindamas sprendimą užgrobti valdžią.

Be to, protestų pagrindiniuose židiniuose buvo įvesta naktinė komendanto valanda.

Protestuotojai nešė plakatus su šūkiais prieš perversmą.

Jangono San Čaungo rajone – vienoje iš vietų, kur buvo uždrausti dideli sambūriai – pagrindine gatve žygiavo daugybė mokytojų, demonstravusių protestų simbolį – iškeltus tris pirštus.

„Nesijaudiname dėl jų perspėjimo. Štai kodėl šiandien išėjome. Negalime priimti jų pateisinimo, kad esą buvo klastojami rinkimai. Mes nenorime jokios karinės diktatūros“, – naujienų agentūrai AFP sakė mokytojas Theinas Winas Soe (Teinas Vinas So).

Kaimyniniame Kamajuto rajone, kuriame irgi buvo uždrausti sambūriai, į gatves išėjo šimtai dainuojančių ir plakatais mojuojančių protestuotojų.

Neipide policija kelis kartus paleido vandens patrankos čiurkšles į protestuotojų būrį, bet šie atsilaikė ir atsisakė trauktis.

„Baikite karinę diktatūrą“, – skandavo minia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
gabry, kur sankcijos?

......

...... portretas
Ei ministre, sankcijos ne laikas ivesti? Oi atsiprasau, cia jug ne rusija
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių