Kroatijos centrinėje dalyje užfiksuotas žemės drebėjimas pareikalavo 5 gyvybių

Kroatijos centrinę dalį antradienį supurtė stiprus, 6,4 balo žemės drebėjimas, kuris griovė pastatus Petrinios mieste, esančiame netoli drebėjimo epicentro, ir pareikalavo penkių gyvybių.

Šis drebėjimas yra vienas stipriausių Kroatijoje pastaraisiais metais. Nuotraukose iš apie 20 tūkst. gyventojų turinčios Petrinios buvo matyti įgriuvę stogai ir gatvėse besimėtančios plytos ir kitos nuolaužos.

Į Petrinią atvykęs Kroatijos ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius pranešė, kad drebėjimas pareikalavo vienos mergaitės gyvybės.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad žuvusi mergaitė buvo 12 metų amžiaus.

Dar keturi žmonės žuvo kaimuose netoli Petrinios, kiek vėliau pranešė visuomeninė televizija HRT. Pasak pareigūnų, hospitalizuoti mažiausiai 20 žmonių, du iš jų sužaloti sunkiai.

„Nebėra pusės miesto“

Pasak Petrinios mero Darinko Dumbovičiaus, pareigūnai dar vertina sugriovimo mastą. Meras pridūrė, kad tarp sugriuvusių pastatų yra vaikų darželis, kuris, laimei, tuo metu buvo tuščias.

„Miestas iš tikrųjų yra didžiuliai griuvėsiai. Gelbstime žmones, gelbstime gyvybes. Yra žuvusiųjų, yra dingusiųjų, sužeistųjų... Tai katastrofa“, – nacionaliniam radijui sakė D. Dumbovičius.

„Petrinios centro, tokio koks jis buvo, nebėra“, – pranešė Kroatijos valstybinė televizija HRT. Pranešime sakoma, kad namų griuvėsiuose yra žmonių.

„Mano miestas visiškai sugriautas. Yra žuvusių vaikų“, – sakoma D. Dumbovičiaus pareiškime, kurį paskelbė HRT. – Kaip Hirošima – nebėra pusės miesto.“

Ieškoti po griuvėsiais likusių žmonių atsiųsta gelbėtojų ir karių.

Sveikatos apsaugos ministras Vili Berošas (Vilis Berošas) sakė, jog dalis pacientų iš Petrinios ligoninių, įskaitant užsikrėtusiuosius COVID-19, perkeliami į kitus miestus, kad atsirastų vietos per žemės drebėjimą nukentėjusiems žmonėms.

„Bijau, su niekuo namuose negaliu susisiekti, telefono ryšys neveikia“, – N1 sakė viena susirūpinusi Petrinios gyventoja.

„Didžiausia Petrinios centro dalis yra raudonoji zona, ir tai reiškia, kad dauguma pastatų ten netinkami naudoti“, – sakė A. Plenkovičius.

Pasak jo, kariuomenė parengė 500 vietų kareivinėse nuo drebėjimo nukentėjusiems žmonėms. Kiti nukentėjusieji bus apgyvendinti netoliese esančiuose viešbučiuose ir kitose vietose.

„Niekas šįvakar neturi likti šaltyje“, – sakė premjeras.

Vėliau pareigūnai apsilankė apgadintoje ligoninėje netoliese esančiame Sisako mieste, kuris taip pat smarkiai nukentėjo per žemės drebėjimą.

Stiprus požeminis smūgis taip pat buvo juntamas maždaug už 50 km į šiaurę nuo drebėjimo epicentro esančiame Zagrebe, kur nuo stogų biro čerpės, o supanikavę gyventojai bėgo iš pastatų į gatves, pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

Miesto centre dingo elektra.

Du žemės drebėjimai

JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, apie 12 val. 19 min. vietos (13 val. 19 min. Lietuvos) laiku įvykusio 6,4 balo stiprumo drebėjimo židinys buvo maždaug 10 km gylyje.

Europos ir Viduržemio jūros seismologijos centras (EMSC) pranešė, kad drebėjimo stiprumas buvo 6,3 balo, o epicentras – 46 km į pietryčius nuo Zagrebo.

Tame pačiame Petrinios mieste pirmadienį įvyko 5,2 balo stiprumo žemės drebėjimas, apgadinęs pastatų.

Požeminiai smūgiai buvo juntami ir keliose kaimyninėse valstybėse, įskaitant Serbiją ir Slovėniją, taip pat Austrijos sostinėje Vienoje.

Slovėnijoje, išgirdus apie Kroatijoje registruotą žemės drebėjimą, saugumo sumetimais buvo išjungta Krško branduolinė jėgainė, kurios bendrasavininkė yra Kroatija, antradienį pranešė elektrinės atstovė.

Europos Sąjungos lyderiai sakė atidžiai stebintys „niokojamą žemės drebėjimą“ valstybėje narėje Kroatijoje.

„Esame pasirengę paremti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen). Ji pridūrė, kad bloko civilinės saugos komanda „pasirengusi išvykti į Kroatiją, kai tik leis aplinkybės“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis MIšelis) sakė: „Mintimis esame su sužeistaisiais ir priešakinės linijos darbuotojais.“

Kovo mėnesį Zagrebe žalos padarė 5,3 balo žemės drebėjimas – stipriausias sostinėje per kelis dešimtmečius.

Per Balkanų regioną eina dideli sprūdžiai, čia reguliariai įvyksta žemės drebėjimų.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Drži se Litva s tobom!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių