Kroatijoje žemės drebėjimo aukų skaičius padidėjo iki septynių, smūgiai pasikartojo

Kroatijos centrinėje dalyje po stipraus, daug pastatų sugriovusio žemės drebėjimo vykdoma žmonių paieška antradienį užsitęsė iki vėlumos, o žuvusiųjų skaičius padidėjo iki septynių.

Antradienį maždaug vidurdienį įvykęs 6,4 balo žemės drebėjimas buvo jaučiamas net Vienoje, bet didelės žalos padaryta tik Kroatijos Petrinios mieste ir aplink jį. Apie 20 tūkst. gyventojų turinti Petrinia yra už maždaug 50 km į pietus nuo Kroatijos sostinės Zagrebo.

Gelbėtojai ir sutemus kastuvais valė nuolaužas ieškodami aukų, o Europos Sąjunga paskelbė siunčianti daugiau pagalbos.

Kroatijos ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius vėlai antradienį sakė, kad jau surasti septyni žuvę žmonės ir kad aukų „tikriausiai bus daugiau“.

Tarp žuvusiųjų yra mergaitė iš Petrinios, kaip pranešama, 12 metų. Mažiausiai penki žmonės žuvo viename netoliese esančiame kaime, pranešė policija. Jos duomenimis, dar apie 20 žmonių buvo sužeisti.

Šeši žmonės iš griuvėsių buvo išgelbėti pasitelkus dresuotus šunis, informavo Kroatijos kalnų gelbėjimo tarnyba.

Daug Petrinios gyventojų baimindamiesi pakartotinių požeminių smūgių naktį bijojo grįžti į namus. Statybų ekspertai sako, kad dauguma pastatų miesto centre po drebėjimo yra netinkami naudoti.

„Visos vonios plytelės sudužusios, visi indai iškritę“, – naujienų agentūrai AFP apie jos namams padarytą žalą pasakojo 72 metų pensininkė Marica Pavlovič.

„Net jei ir norėtume, negalime grįžti, nėra elektros“, – pridūrė moteris, drauge su kitais prisiglaudusi parke Petrinios centre.

Kai kurie žmonės nusprendė naktį praleisti automobiliuose ar išvykti pas gimines kituose miestuose. Kone 200 žmonių prisiglaudė kareivinėse.

Netoliese esančiame Sisako mieste, kuris taip pat smarkiai nukentėjo per drebėjimą, savo namuose nakvoti negalintiems žmonėms buvo atidarytos mokyklų sporto salės.

ES krizių valdymo komisaras Janezas Lenarčičius sakė, kad blokas rengia pagalbą ir kad jis trečiadienį apsilankys Petrinioje.

„Šiuo metu reikia daugiausia žieminių palapinių, elektrinių šildytuvų, lovų ir miegmaišių, taip pat gyventi pritaikytų konteinerių“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Lenarčičius.

 

 

Dideli sugriovimai

Pasak Petrinios mero Darinko Dumbovičiaus, pareigūnai dar vertina sugriovimo mastą. Meras pridūrė, kad tarp sugriuvusių pastatų yra vaikų darželis, kuris, laimei, tuo metu buvo tuščias.

„Miestas iš tikrųjų yra didžiuliai griuvėsiai. Gelbstime žmones, gelbstime gyvybes. Yra žuvusiųjų, yra dingusiųjų, sužeistųjų... Tai katastrofa“, – nacionaliniam radijui sakė D. Dumbovičius.

JAV Geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, apie 12 val. 19 min. vietos (13 val. 19 min. Lietuvos) laiku įvykusio 6,4 balo stiprumo drebėjimo židinys buvo maždaug 10 km gylyje.

Tame pačiame Petrinios mieste pirmadienį įvyko 5,2 balo stiprumo žemės drebėjimas, apgadinęs pastatų.

44 metų menininkas Josipas Horvatas pasakojo, kad antradienio žemės drebėjimas jį užklupo taisant kaminą vieno draugo name, apgadintame ankstesnės dienos požeminių smūgių.

„Įsikibau į kraigą ir meldžiau Dievo, kad tai kuo greičiau baigtųsi“, – naujienų agentūrai AFP sakė vyras.

Antradienio drebėjimas taip pat purtė sostinę Zagrebą. Išsigandę gyventojai išbėgo į gatves; dėl požeminių smūgių kai kur nuo stogų atitrūko čerpių.

Smūgiai buvo juntami ir kaimyninėse valstybėse, įskaitant Serbiją ir Slovėniją. Pastaroji prevenciškai uždarė Krško atominę jėgainę, kurios bendrasavininkė yra Kroatija.

Zagrebe nebaigti atstatymo darbai po kovą įvykusio 5,3 balo žemės drebėjimo, kuris buvo stipriausias iš supurčiusių sostinę per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Kroatijos centrinę dalį, kur dar ieškoma griuvėsiuose įstrigusių žmonių po mažiausiai septynių gyvybių pareikalavusio žemės drebėjimo, anksti trečiadienį supurtė nauji požeminiai smūgiai.

Nauji 4,8 ir 4,7 balo požeminiai smūgiai po 5 val. 15 min. Grinvičo (7 val. 15 min. Lietuvos) laiku užregistruoti toje pačioje zonoje į pietus nuo Zagrebo, kuri labai nukentėjo per antradienio drebėjimą, pranešė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Per Balkanų regioną eina dideli tektoniniai lūžiai, todėl jis seismiškai yra gana aktyvus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių