JAV analitikai: V. Putinas nesuinteresuotas jokiomis sąžiningomis derybomis

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąlygos baigti karą Ukrainoje prilygsta Ukrainos pasidavimui ir rodo, kad V. Putinas ir toliau nėra suinteresuotas sąžiningomis derybomis ir jokiomis kitomis nei Rusijos sąlygomis, teigia Vašingtone įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW).

Pasak analitikų, V. Putinas mėgina propaguoti visiško Ukrainos pasidavimo idėją kaip pagrįstą prielaidą taikos deryboms. Ypač Rusija mėgina pakirsti Ukrainos pastangas įgyti tarptautinę paramą savo teisėtoms ir tarptautine teise grindžiamoms derybinėms pozicijoms. „Nuolatinės Rusijos pastangos tvirtinti, kad Ukraina atmeta „protingus“ reikalavimus, skirtos parodyti Ukrainą, kaip neprotingą veikėją, nepaisant to, kad tarptautinė teisė pripažįsta Ukrainos sienas nuo 1991 m.“, – sakoma ISW pranešime.

Pasak analitikų, Ukraina ir toliau demonstruoja pasirengimą derėtis su Rusijos Federacija savomis sąlygomis, Ukrainos reikalavimai atitinka tarptautinę teisę, o Maskva nenori dalyvauti jokiose derybose, kurios atvestų prie ko nors kito, o ne visiško Ukrainos pasidavimo.

ISW ir toliau vertina, jog V. Putino reikalavimai, kad Ukraina kapituliuotų, leistų Rusijos pajėgoms ir okupacinėms administracijoms tęsti plataus masto tikslingas etninio valymo kampanijas okupuotoje Ukrainos teritorijoje. Norint išlaisvinti Ukrainos žmones iš Rusijos okupacijos, būtina visiškai atkurti Ukrainos teritorinį vientisumą, kitaip daugiau nei penki milijonai ukrainiečių liks neteisėtoje Rusijos okupacijoje.

Anksčiau analitikai pabrėžė, kad V. Putino reikalavimas Ukrainai pasiduoti rodo jo taktiką tęsti šliaužiančią okupaciją, nualinti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir sulaukti, kad Vakarų pagalba išseks.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojepaliaubosderybosRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių