Japonija mėnesiui pratęsė dėl COVID-19 paskelbtą ekstremaliąją padėtį

Japonijos vyriausybė antradienį mėnesiui pratęsė dėl koronaviruso pandemijos paskelbtą ekstremaliąją padėtį, liekant mažiau nei pusmečiui iki pernai atidėtų Tokijo olimpinių žaidynių pradžios. 

„Nusprendėme pratęsti ekstremaliąją padėtį iki kovo 7-osios“, – per darbo grupės, padedančios vyriausybei formuoti politiką dėl pandemijos, susitikimą sakė premjeras Yoshihide Suga (Jošihidė Suga).

Ekstremalioji padėtis pratęsta 10-yje iš 11-os prefektūrų, kuriose ši padėtis galioja dabar ir turėjo baigtis vasario 7-ąją. Tarp regionų, kuriuose galios pratęsimas, yra Tokijas ir jo apylinkės.

Ekstremalioji padėtis nepratęsta į šiaurę nuo sostinės esančioje Točigio prefektūroje, kur naujų COVID-19 atvejų skaičius sumažėjo.

„Prefektūrose, kur padėtis gerėja, palaipsniui atšauksime ekstremaliąją padėtį nelaukdami kovo 7-osios“, – pridūrė Y. Suga.

Yoshihide Suga, Scanpix nuotr.

Apie ekstremaliosios padėties pratęsimą pastaruoju metu daug kalbėjo japonų pareigūnai, o vyriausybės atstovas spaudai Katsunobu Kato (Kacunobus Katas) antradienio rytą žurnalistams sakė, jog, „mūsų supratimu, dar kurį laiką turime išlikti budrūs“.  

Kitaip nei daugelyje kitų šalių, įsivedusių griežtą karantiną, Japonijoje taikomos gerokai švelnesnės, rekomendacinio pobūdžio kovos su pandemija priemonės. Pirmiausia tai raginimai dirbti nuotoliniu būdu ir 20 val. uždaryti barus ir restoranus.

Visgi šiuo metu parlamente svarstomi įstatymų projektai, numatantys sugriežtinti ekstremaliosios padėties metu galiojančias taisykles. Be kita ko, bus numatyta galimybė skirti baudas įmonėms, nepaisančioms raginimų sutrupinti darbo laiką, taip pat bausti asmenis, kurie nustačius jiems koronavirusinę infekciją atsisako hospitalizacijos arba nepateikia informacijos, reikalingos kontaktams atsekti.  

Vyriausybė, nepaisydama gruodį smarkiai išaugusio sergamumo koronavirusine infekcija, delsė skelbti ekstremaliąją padėtį. Iš pradžių ji buvo įvesta tik Tokijuje ir jo apylinkėse, tačiau blogėjant epidemiologinei situacijai po savaitės paskelbta ir virtinėje kitų regionų.

Visgi Japonijoje COVID-19 protrūkis santykinai mažas, palyginti su kitomis pasaulio šalimis. Nuo pandemijos pradžios šalyje nuo koronavirusinės infekcijos mirė kiek daugiau nei 5 700 žmonių.

Sulaukusi kritikos dėl pradinio delsimo skelbti ekstremaliąją padėtį, vyriausybė nenori jos per greitai atšaukti.

„Mums reikia tęsti mažėjimo tendenciją, kad mažėtų hospitalizuotų pacientų ir rimtos būklės pacientų skaičius“, – antradienį sakė Y. Suga.

Mums reikia tęsti mažėjimo tendenciją, kad mažėtų hospitalizuotų pacientų ir rimtos būklės pacientų skaičius.

Y. Sugos vyriausybės populiarumas pastaruoju metu smarkiai sumenko, gyventojams nepalankiai vertinant jos atsaką į trečią koronaviruso bangą, sustiprinusią abejones, ar pavyks šią vasarą surengti Tokijo olimpines žaidynes, kurios pernai buvo atidėtos dėl pandemijos.

Japonijos vyriausybė ir žaidynių organizatoriai tvirtina, kad olimpiada įvyks, ir parengė virtinę priemonių, kurios, ant jų, leis surengti saugias žaidynes. 

Japonija suspendavo leidimą užsienio atletams atvykti į šalį treniruotis, kol galioja ekstremalioji padėtis. Dėl paskelbto draudimo įvažiuoti leidimo gyventi šalyje neturintiems užsienio atletams teko atšaukti ar atidėti virtinę sporto renginių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonsa

Jonsa portretas
Nereikia galvoti kad tai yra tiesa.Mes net nežinom kas latvijoje .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių