Įtampa Sirijos kalėjime: kilo riaušės, pabėgo IS džihadistai

Kurdų pajėgų kontroliuojamame Sirijos kalėjime, kuriame laikomi įtariami „Islamo valstybės“ (IS) nariai, sekmadienį kilo riaušės ir daliai džihadistų pavyko pabėgti, teigia kurdų šaltinai ir karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Aukšto rango Sirijos demokratinių pajėgų (SDF), kurios kontroliuoja šį kalėjimą Sirijos šiaurės rytiniame Hasakės mieste, pareigūnas pripažino, kad kalėjime kilo riaušės.

Pareigūnas, prašęs neviešinti jo vardo, naujienų agentūrai AFP patvirtinto, kad IS nariai kalėjime sukilo.

„Kai kuriems jų pavyko pabėgti į kalėjimo kiemą“, – pridūrė šaltinis.

„Saugumo pajėgos yra pasirengusios. Tarptautinės koalicijos lėktuvai skraido virš kalėjimo ir regiono“, – teigė jis.

Koalicijos prieš IS atstovas spaudai pulkininkas Mylesas Cagginsas tikino, kad „Koalicija padeda mūsų Sirijos demokratinių pajėgų partneriams oro žvalgyba, šiems malšinant maištą“ kalėjime.

Tiesa, pridūrė jis, kalėjime buvo laikomi tik žemo rango kaliniai.

Londone įsikūrusi SOHR, turinti platų informatorių tinklą Sirijoje, pranešė, kad iš kalėjimo pabėgo mažiausiai keturi kaliniai.

SOHR teigimu, maištą sukėlė IS nariai, esą jau pradėta pabėgusių kalinių paieška. SDF atstovas Mustafa Bali tviteryje tuo tarpu paskelbė, kad kaliniai pralaužė kalėjimo sienas ir vidaus duris.

„Padėtis kalėjime vis dar įtempta“, – sakė jis, pridurdamas, kad SDF pastiprinimas jau juda kalėjimo link.

Praėjus metams po skelbiamos pergalės prieš IS Sirijoje, kurdų pajėgos vis dar laiko apie 12 000 islamistų kovotojų savo kalėjimuose šalies šiaurės rytuose.

Tarp kalinamų įtariamų džihadistų – sirai, irakiečiai ir apie 2,5–3 tūkst. užsienio piliečių iš daugiau nei 50 šalių.

Šios užsienio šalys, tarp jų – Vakarų valstybės, nenori repatrijuoti savo piliečių, o kurdai taip pat atsisako teisti užsieniečius savo teismuose Sirijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
Pabėgo tai iš sukilėlių ne iš legytymios Sirijos valdžios. Dar klausimas ar realiai pabėgo ar buvo paleisti, kad trukdytų valstybinėms pajėgoms kontroliuoti savo teritoriją

manau ,visus dzichadistus islamistus teroristus

manau  ,visus  dzichadistus  islamistus  teroristus portretas
jankiu isakymu kurdai paleido y laisve --kurie tuoj pat atsidurs europoje , ir kad po cocronaviruso ES nesugalvotu atsisakyt jankiu paslaugu uz simtus milijardu . Jankiai uzsiundys juos surengt ES skerdynes , po to atvyke neva,,,, isgelbes,,,su amerikono pagalba ,nuo teroristu ,vargse ES..

Anonimas

Anonimas portretas
Ne pabego, o buvo paleisti. Vykdomas prakeiktu arabu planas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių