Italijoje per parą mirė daugiau kaip 350 žmonių, Vokietija uždaro sienas

Italijoje per pastarąją parą nuo naujojo koronaviruso sukeltos ligos COVID-19 mirė 368 žmonės – rekordinis skaičius per parą, sekmadienį pranešė šalies civilinės gynybos tarnybos vadovas Angelo Borrelli (Andželas Borelis).

Iki šiol COVID-19 pasiglemžė 1 809 Italijos gyventojų gyvybes.

Per parą patvirtintų užsikrėtimo SARS-CoV-2 virusu atvejų Italijoje padaugėjo 2 853 iki 20 603.

Be to, šalies vadovai perspėjo apie vietų ligoninėse ir plaučių ventiliavimo aparatų trūkumą.

Tuo tarpu Vatikanas žengė drastišką žingsnį ir atšaukė Velykų savaitės šventes, kurios turėjo prasidėti balandžio 5 dieną, 60 mln. gyventojų turinčiai Italijai stengiantis suvaldyti didelio masto krizę.

Lombardijos regione per pastarąsias tris savaites užregistruota 1 218 mirčių, oficialiai siejamų su COVID-19 – daugiau nei visoje likusioje Europoje kartu.

10 mln. gyventojų turinčiame regione – šiek tiek mažesniame, tačiau ekonomiškai produktyvesniame nei šiaurėje esanti kaimyninė Šveicarija – taip pat užregistruota 13 272 susirgusiųjų, o 767 žmonės slaugomi intensyvios terapijos skyriuose.

„Nebėra greitosios pagalbos automobilių“

Milano meras Giuseppe Sala (Džuzepė Sala) pranešė, kad jam pavyko užsitikrinti chirurginių kaukių siuntų iš Kinijos, kad būtų galima kompensuoti didėjantį jų trūkumą.

„Milanas visada palaikė puikius ryšius su pagrindiniais Kinijos miestais, o pastarąsias kelias dienas padariau kelis skambučius, ieškodamas kaukių“, – pažymėjo G. Sala.

„Pirmoji siunta atvyko (penktadienį), ir mes jas paskirstysime gydytojams bei savo darbuotojams“, – pridūrė Milano meras.

Europos Komisija taip pat pranešė, kad netrukus iš Vokietijos bus gautas milijonas kaukių.

Visgi padėtis išlieka kritinė, nors Lombardija turi pasaulinės klasės sveikatos priežiūros sistemą, kurią Pasaulio sveikatos organizacija nuolat giria už įrangos ir personalo lygį.

Lombardijos gerovės tarybos narys Giulio (Džulijas) šeštadienį žurnalistams pareiškė, kad Milano apylinkėse „nebėra greitosios medicinos pagalbos automobilių“.

Rytuose esančio Venecijos Veneto regiono gubernatorius taip pat paragino „visus likti izoliacijoje“, kad būtų išvengta dar didesnės ligoninių apkrovos.

„Jei nesilaikysite taisyklių, sveikatos sistema užstrigs, ir aš turėsiu įvesti komendanto valandą“, – perspėjo Veneto gubernatorius Luca Zaia (Luka Dzaja).

Tuo tarpu ministras pirmininkas Giuseppe Conte (Džiuzepė Kontė) sekmadienį pareikalavo, kad jo vyriausybė „maksimaliai atkreiptų dėmesį“ į situaciją šiaurėje.

Italijos vyriausybė turėjo paskelbti naują krizės planą, kuris, kaip pranešama, apima pagalbos šeimoms priemones, tokias kaip vaiko priežiūros atostogų išmokos ir pagalba savarankiškai dirbantiems asmenims.

Vyriausybė teigė, kad taip pat vyko diskusijos su bankais dėl kai kurių nekilnojamojo turto paskolų mokėjimų sustabdymo.

Vokietija

Vokietija dėl koronaviruso krizės nuo pirmadienio ryto uždaro dienas su Prancūzija, Austrija ir Šveicarija, naujienų agentūrai AFP sekmadienį pranešė šaltinis, patvirtindamas Vokietijos žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją.

Laikraštis „Bild“ anksčiau pranešė, kad sienos bus uždarytos 8 val. Vokietijos (9 val. Lietuvos) laiku. Anot jo, draudimas negalios kroviniams ir į darbą anapus sienos vykstantiems žmonėms.

Vokietijoje patvirtintų naujojo koronaviruso ligos COVID-19 atvejų per pastarąją parą padaugėjo daugiau nei 15 proc. – nuo 4838 iki 5583.

Apie tai praneša N-TV televizija, remdamasi federalinių žemių administracijų duomenimis.

Naujo tipo koronavirusinė infekcija Vokietijoje jau nusinešė 10 gyvybių.

Švedija

Švedijoje sekmadienį mirė trečias nuo naujojo koronaviruso sukeltos COVID-19 ligos, o patvirtintų užsikrėtimo SARS-CoV-2 atvejų skaičius išaugo iki 992-ų, skelbia švedų SVT televizija.

Naujas mirties atvejis užfiksuotas sostinės Stokholmo apskrityje.

Per parą naujų šios infekcijos atvejų padaugėjo 31-a, o daugiausia jų – Stokholmo (359), vakarinėje Vestra Jotalando (159), pietinėje Skonės (197) apskrityje.

Švedijoje nuo kovo 12-osios draudžiami renginiai, kuriuose gali dalyvauti daugiau nei 500 žmonių, vyriausybė paragino gyventojus atsisakyti nebūtinų kelionių į užsienį, o nuo kovo 13 dienos leido bent kiek sunegalavusiems neiti į darbą, likti namuose 14 parų be medicininės pažymos.

Jungtinė Karalystė

Jungtinės Karalystės sveikatos ir socialinių reikalų ministerija pranešė, jog naujuoju koronavirusu užsikrėtusiųjų šalyje per parą padaugėjo 232 iki 1372 žmonių, o mirčių dėl COVID-19 ligos skaičius išaugo nuo 21 iki 35.

Skelbiama, jog dėl naujo tipo koronavirusinės infekcijos jau patikrinti 40,3 tūkst. žmonių, iš jų beveik 39 tūkst. tyrimų atsakymai buvo neigiami.

Per pastarąsias dvi paras mirčių dėl COVID-19 Jungtinėje Karalystėje skaičius išaugo triskart.

Pirmasis JK užsikrėtimo SARS-CoV-2 virusu atvejis patvirtintas sausio 31-ąją.

Londonas pripažįsta, jog šios infekcijos plitimo šalyje oficialūs duomenys gali neatspindėti tikrosios padėties. Vyriausybės mokslinis patarėjas Patrickas Vallance'as (Patrikas Valancas) anksčiau šią savaitę pareiškė, jog SARS-CoV-2 jau gali būti „pasigavę“ nuo 5 tūkst. iki 10 tūkst. šalies gyventojų.

JK sveikatos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Henkokas) sekmadienį išsakė vyriausybės raginimą vyresniems nei 70 metų šalies gyventojams izoliuotis iki keturių mėnesių laikotarpiui.

Nyderlandai

Nyderlanduose per pastarąją parą nustatyti 176 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, pranešė portalas „Dutchnews“.

Bendras užsikrėtusiųjų COVID-15 skaičius Nyderlanduose pasiekė 1 135, nuo komplikacijų ar viruso sukeltų ligų mirė 20 žmonių. 

Į ligonines dėl koronaviruso iš viso paguldyti 162 žmonės. 

Mažiausiai 200 mokyklų pranešė ketinančios dviem savaitėms paskelbti karantiną. Šiuo metu šalyje svarstoma galimybė laikinai uždaryti visas mokyklas.

Belgija

Belgijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu padaugėjo iki 886

Briuselis, kovo 15 d. („Interfax“-BNS). Belgijoje nustatytų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų sekmadienį padaugėjo iki 886, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Per parą buvo užfiksuoti 197 nauji koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai. Šeštadienį vakare šalies žiniasklaida pranešė apie penktąjį nuo šios ligos mirusį pacientą.

Anksčiau Belgijos koronaviruso krizės centro atstovas sakė, kad COVID-19 mirtinų atvejų gali reikšmingai pagausėti.

Jis pabrėžė, kad didžiausias pavojus kyla senyviems žmonėms, tad jų apsaugai reikia skirti visas įmanomas priemones.

Ispanija

Ispanijoje užsikrėtusiųjų koronavirusu per pastarąją parą padaugėjo trečdaliu iki 7 753, dėl šios ligos mirė dar per 100 žmonių, sekmadienį pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Užsikrėtusiųjų ir mirusiųjų skaičius šoktelėjo po to, kai Ispanija – labiausiai po Italijos nuo COVID-19 viruso nukentėjusi Europos valstybė – šeštadienį uždraudė beveik visą judėjimą šalies viduje. Gyventojams iš namų leidžiama išeiti tik darbo reikalais, prireikus medicinos pagalbos arba įsigyti būtiniausių atsargų.

Mirčių dėl koronaviruso Ispanijoje sekmadienį padaugėjo iki 288, o bendras patvirtintų COVID-19 infekcijos atvejų išaugo iki 7 753. Šeštadienio duomenimis, šie skaičiai atitinkamai siekė mažiausiai 183 ir 5 753.

Tarp užsikrėtusiųjų – premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) žmona. Apie tai ministro pirmininko biuras pranešė šeštadienio vakarą, praėjus kelioms valandoms po to, kai jis paskelbė apie įvedamus griežtus judėjimo suvaržymus.

Pasak vyriausybės pranešimo, tiek Begona Gomez (Begona Gomes), tiek jos vyras jaučiasi gerai ir, laikydamiesi naujų sveikatos priežiūros institucijų nurodymų, yra savo oficialioje rezidencijoje.

Šeštadienį P. Sanchezo vyriausybės oficialiai paskelbta ekstremalioji padėtis galios mažiausiai 15 dienų.

Ispanijos vyriausybė šia galimybe pasinaudojo tik antrąjį kartą nuo šalies grįžimo prie demokratijos po diktatoriaus Francisco Franco (Fransisko Franko) mirties 1975 metais.

Ankstesnis atvejis buvo 2010 metais, per oro dispečerių streiką.

Premjeras penktadienį įspėjo, kad infekcijų skaičius šalyje artimiausiomis dienomis gali pasiekti 10 tūkstančių.

Prancūzija

Prancūzija, siekdama sulėtint koronaviruso plitimą, artimiausiomis dienomis laipsniškai mažins tolimojo susisiekimo traukinių, autobusų ir lėktuvų eismą, sekmadienį paskelbė vyriausybė.

Šalis jau uždarė kavines, restoranus, mokyklas ir universitetus bei paragino žmones, kiek įmanoma, likti namuose, o dabar sieks apriboti tolimąjį susisiekimą „iki tikrai būtino“, žurnalistams Paryžiuje sakė ekologijos ministrė Elisabeth Borne (Elizabet Born).

Anot jos, tolimojo susisiekimo traukinių eismas bus sumažintas perpus, liks tik „keli“ tarptautiniai skrydžiai.

Susisiekimo viceministras Jeanas-Baptiste'as Djebbari (Žanas Batistas Džebari) patikslino, jog tai reiškia, kad bus vykdomi „kai kurie skrydžiai į JAV, Afriką, kai kurie vidaus skrydžiai“ ir reisai į Prancūzijos užjūrio teritorijas.

Oro uostai dirbs, bet nuo trečiadienio bus uždarytas vienas terminalas Orli oro uoste, o iki kitos savaitės pabaigos – du terminalai Charles'o de Gaulle'o (Šarlio de Golio) oro uoste.

Kalbėdamas apie 12 tūkst. Prancūzijos piliečių, įstrigusių Maroke, kai šis nutraukė oro susisiekimą su 21 šalimi, viceministras sakė, kad jie jau repatrijuojami.

Lėktuvai iš Marakešo, Kasablankos ir Rabato jau išskrido  į Prancūziją, o skrydžiai iš Agadyro ir Tanžero planuojami vėliau sekmadienį. 

Pačioje Prancūzijoje geležinkelių bendrovės SNCF tarpmiestinių traukinių reisų artimiausiomis dienomis sumažės perpus, bus vykdomi du iš trijų regioninių TER traukinių reisų.

Prancūzijos miestuose toliau važinės  80 proc. metropoliteno traukinių, visi autobusai ir tramvajai bei septyni iš dešimties priemiestinių traukinių.

„Visi privalo atsisakyti nebūtinų kelionių, laisvalaikio kelionių“ ir vykti tik į gydymo įstaigas, nusipirkti maisto ir į darbą, jei negali dirbti namuose, pabrėžė E. Borne.

Visos įmonės, siūlančios ne būtiniausias prekes ir paslaugas, dėl koronaviruso yra uždarytos, bet maisto prekių parduotuvėms, vaistinėms, bankams, degalinėms ir tabako kioskams, kurie taip pat prekiauja laikraščiais, užkandžiais ir pašto ženklais, leidžiama dirbti.

Prancūzija sekmadienį užfiksavo dar 29 naujuoju koronavirusu užsikrėtusių pacientų mirtis – tai yra didžiausias aukų skaičiaus padidėjimas per vieną dieną nuo protrūkio pradžios, pranešė sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas (Olivjė Veranas).

Bendras koronaviruso infekcijos COVID-19 aukų skaičius šalyje išaugo iki 120.

Per pastarąją parą Pancūzijoje taip pat užfiksuota 900 papildomų užsikrėtimo atvejų; nuo sausio jų šalyje užregistruota iš viso 5,4 tūkst., televizijai „France 2“ sakė O. Veranas.

Taip pat skelbiama, jog apytikriai 400 hospitalizuotųjų yra sunkios būklės – šimtu daugiau nei prieš parą.

Serbija

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius sekmadienį vakare paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį dėl naujojo tipo koronaviruso infekcijos plitimo.

„Serbija kovoja su nematomu priešu, virusu, ir privalome jį nugalėti. Vadovaudamasis Konstitucija, pritardamas vyriausybės siūlymui skelbiu šalyje nepaprastąją padėtį“, – sekmadienį vėlai vakare surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Serbijos prezidentas.

Kovo 15-osios ryto duomenimis, Serbijoje patvirtinti 46 COVID-19 ligos atvejai.

JAV

Jungtinėse Valstijose patvirtintų užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atvejų per pastarąją parą padaugėjo penktadaliu iki 3010-ies, o mirčių dėl COVID-19 ligos – nuo 50 iki 61-os.

Apie tai praneša CNN televizija, remdamasi federalinių ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis.

Skelbiama, jog koronavirusas SARS-CoV-2 patvirtintas 70-iai repatrijuotų amerikiečių, taip pat 2940 gyventojų iš 49-ių valstijų ir sostinės Vašingtono Kolumbijos apygardos.

Vienintelė naujojo koronaviruso atvejų kol kas neužfiksavusi valstija – Vakarų Virdžinija.

Filipinai

Tūkstančiai policininkų ir karių sekmadienį ėmėsi įgyvendinti karantino priemones tankiai apgyventoje Filipinų sostinėje, pradedant vykdyti vienas drastiškiausių izoliacijos programų Pietryčių Azijoje, turinčių sustabdyti naujojo koronaviruso plitimą.

Mėnesį galiosiantys suvaržymai buvo įvesti visame Manilos didmiestyje, turinčiam daugiau kaip 12 mln. gyventojų. Žmonės buvo paraginti likti namuose, išskyrus atvejus, kai tenka išvykti dirbti arba atlikti kitus būtiniausius veiksmus, įskaitant atvejus, kai prireikia medicinos pagalbos.

Policija ir kariai įvažiavimuose į Manilą įkūrė postus, kuriuose tikrinama, ar žmonės nekarščiuoja, todėl susidarė didelės eismo spūstys. Vis tik, nepaisant vėlavimo, dauguma keliaujančių išliko ramūs, o kariai mandagiai atsiprašinėjo už trukdymą.

„Eismas intensyvus, ir tai labai trukdo, bet viskas gerai. Tai – mūsų pačių labui, dėl mūsų sveikatos“, – sakė Teresita Paraon, viena ir į darbą vykusių keleivių.

Spūstyje įstrigęs vairuotojas Romelis Gaso (Romelis Gasas) buvo nusiteikęs panašiai: „Negalime nieko padaryti, tik vykdyti taisykles, jeigu nenorime, kad padėtis pablogėtų.”

Be kita ko, buvo suvaržytos kelionės sausuma, oru ir jūra į sostinės regioną ir iš jo. Uždrausti dideli žmonių sambūriai, įskaitant koncertus, filmus, šventes ir gaidžių kautynių renginius. Daugumos vykdomosios valdžios departamentų šiame mieste darbas bus įšaldytas. Visų lygių švietimo ir ugdymo įstaigų darbas stabdomas dar mėnesiui.

Sekmadienį kai kuriuose rajonuose atrodė, kad šios taisyklės įgyvendinamos negriežtai, bet pareigūnai sakė, kad saugumo pajėgos artimiausiomis dienomis priežiūrą sugriežtins.

Pasak tarnybų, krovinių ir maisto produktų gabenimas nebus stabdomas.

Filipinų sveikatos apsaugos pareigūnai sekmadienį pranešė apie 29 naujus užsikrėtimo atvejus, tad jų šalyje padaugėjo iki 140. Vienuolika koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė.

COVID-19 komplikacijos gali būti mirtinos, ypač senyviems arba kitomis ligomis sergantiems žmonėms, bet daugumai pasireiškia tik lengvi ar vidutinio sunkumo simptomai, pavyzdžiui, karščiavimas ir kosulys. Kai kuriems užsikrėtusiesiems apskritai nebūna jokių simptomų, o didžioji dauguma sėkmingai pasveiksta.

Manilos oro uostai, kuriuose paprastai būna labai gausu žmonių, uždraudė terminaluose būti ne keleiviams ir paragino neturinčius patvirtinimo, jog jų skrydis įvyks, nevykti į oro uostus.

Kelių rajonų merai paskelbė planuojantys įvesti komendanto valandą – veikiausiai po kelių dienų, kai bus išspręsti teisiniai reikalavimai.

Prekybos centrų buvo paprašyta užsidaryti, kad nesusidarytų žmonių spūsčių, bet maisto parduotuvės, vaistinės ir bankai galės toliau dirbti.

Vidaus reikalų sekretorius Eduardo Ano (Eduardas Anjas) sakė, kad 17 merų siūlymas uždrausti žmonėms išeiti į gatves nuo 20 val. iki 5 val. būtų taikomas nebūtinoms kelionėms ir pramogoms, pavyzdžiui, šeimos narių susitikimams, vakarėliams ir koncertams. Jis ragino atkreipti dėmesį į neigiamą Italijos pavyzdį, nes šioje šalyje nesiėmus veiksmingų karantino priemonių užsikrėtusių koronavirusu ir nuo jo mirusių žmonių skaičius staigiai išaugo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Rimut, tas tavo 'dievas' jau seniai nudvėsė... - pagarba Didžiajam Perkūnui!

ALGIS

ALGIS portretas
SENIAI REIKĖJO UŽDARYTI SIENAS , BET VAIDINDAMI ''DEMOKRATIJĄ'' SUSILAUKĖM TAI KĄ DABAR TURIM , O GALĖJOM BŪTI MAŽIAU PAŽEISTI .

Rima

Rima portretas
Klausykim visi rekomendacijų išlikim ramūs pakentekim tas dvi savaites tada ziuresim kas bus toliau gal duos dievas viskas bus gerai Linkiu visiems sveikatos
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių