Irane pora dėl ukrainiečių keleivinio lėktuvo numušimo padavė į teismą 3 pareigūnus

Irane viena pora pateikė neįprastus ieškinius trims aukšto rango pareigūnams dėl savo vaikų žūties 2020-aisiais numušus ukrainiečių keleivinį lėktuvą, pirmadienį pranešė spauda.

Mohsenas Assadi-Lari (Mohsenas Asadis-Laris) reformų šalininkų dienraščiui „Shargh“ sakė, kad ieškiniai pateikt Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretoriaus Ali Shamkhani (Ali Šamchanio), elitinės Revoliucinės gvardijos vado generolo majoro Hosseino Salami (Hoseino Salamio) ir gvardijos aerokosminių pajėgų vado brigados generolo Amiro Ali Hajizadeh (Amiro Ali Hadžizados) atžvilgiu

„Pateikėme skundą dėl Shamkhani, Salami ir Hajizadeh“, – sakė M. Assadi-Lari, buvęs Sveikatos apsaugos ministerijos tarptautinių reikalų departamento generalinis direktorius.

Jis ir jo žmona Zahda Majd (Zahda Madžd), universiteto profesorė, neteko 23 metų sūnaus Mohammado-Hosseino (Mohamado Hoseino) ir 21 metų dukters Zeinab, kai 2020 metų sausio 8 dieną buvo numuštas iš Teherano oro uosto pakilęs Ukrainos tarptautinių oro linijų (MAU) lėktuvas, skridęs reisu PS752.

Per lėktuvo katastrofą žuvo visi 176 jame buvę žmonės, daugiausia iraniečiai ir kanadiečiai, įskaitant dvigubas pilietybes turinčius asmenis.

Trys dienos po katastrofos Irano ginkluotosios pajėgos pripažino „per klaidą“ numušusios į Kijevą skridusį lėktuvą.

Žuvusių iraniečių šeimos praėjusią savaitę antrąsias tragedijos metines paminėjo susirinkę jos vietoje netoli Teherano oro uosto. Jie laikė žuvusių savo artimųjų nuotraukas, padėjo gėlių, uždegė žvakučių ir reikalavo teisingumo, rodo socialinėje žiniasklaidoje paskelbti įrašai.

Kitas neįprastas dalykas buvo valstybinės televizijos interviu su žuvusios Zahros Hassani Saadi (Zaros Hasani Sadi) motina, kėlusia klausimų dėl oficialaus tyrimo.

„Turime keletą klausimų – kas mums į juos atsakys? Kodėl skrydis nebuvo atšauktas? Kodėl buvo paleista sparnuotoji raketa? Mes to nežinome ir niekas mums to nepaaiškino“, – piktinosi moteris.

Praėjusią savaitę Irano pareigūnai paskelbė, kad aukų šeimoms išmokamos 130 tūkst. eurų sumos.

Atskirai vienas Kanados teismas šešių aukų šeimoms priteisė didesnę nei 70 mln. eurų kompensaciją.

Tragedijos dieną Irano oro gynybos sistemos buvo pasirengusios suduoti atsakomąjį smūgį JAV, nes Teheranas anksčiau buvo paleidęs raketų į amerikiečių pajėgų naudojamą bazę Irake.

Šiitiška respublika smogė tam objektui atsakydama į įtakingo iraniečių generolo Qassemo Soleimani (Kasemo Soleimanio) nužudymą per JAV drono smūgį šalia Bagdado oro uosto.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių