Graikija perkelia migrantus į naują stovyklą

Graikijos Lesbo salos policija ketvirtadienį pradėjo perkelti migrantus, kuriems teko kelias naktis nakvoti lauke, jų stovyklą sunaikinus gaisrui, į naują centrą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Apie 7 val. vietos (ir Lietuvos) laiku pareigūnai ėmėsi žadinti migrantus jų palapinėse ir lydėti juos į laikinąjį centrą, kuris buvo skubiai įrengtas praėjusią savaitę sudegus Morijos – didžiausiai Europoje – prieglobsčio prašytojų stovyklai.

Ramiai, verkiant vaikams ir jau kepinant saulei, migrantai suvyniojo savo antklodes, pasiėmė maišus su visais daiktais, kuriuos išsaugojo nuo liepsnų, ir išardė palapines.

Moterys ir vaikai su ryšuliais ant nugarų susirinko prie barikados, kurią policija įrengė ant kelio.

„Siekiama apsaugoti visuomenės sveikatą“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas Teodoras Chronopulas, patvirtinęs, kad „vyksta operacija“, kuria „įgyvendinami humanitariniai tikslai“.

Pasak jo, operacijoje dalyvavo apie 70 policininkių. Policijos paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip baltomis uniformomis apsirengusios pareigūnės kalbasi su migrantų šeimomis.

Greitosios pagalbos kliniką toje vietoje atidariusios humanitarinės pagalbos organizacijos „Gydytojai be sienų“ (MSF) darbuotojams naktį buvo uždrausta ten lankytis, įsisiūbavus kalboms apie ruošiamą policijos operaciją, anksti ketvirtadienį pranešė grupė.

„Vyksta policijos operacija, per kurią pabėgėliai gabenami į naują stovyklą. Tai neturėtų trukdyti medicininei pagalbai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ skundėsi MSF.

Daugiau nei 12 tūkst. žmonių, įskaitant ištisas šeimas su senjorais ir naujagimiais, neteko pastogės, kai naktį į rugsėjo 9-ąją perpildytą ir antisanitarinėmis sąlygomis liūdnai pagarsėjusią Morijos stovyklą, pastatytą Europos migracijos krizės įkarštyje prieš penkerius metus, nusiaubė didžiulis gaisras.

Dėl šio incidento buvo areštuoti šeši jauni afganai; keturi iš jų trečiadienį stojo prieš Lesbo magistratą.

Po gaisro tūkstančiai migrantų tebenakvoja po brezentais ar pakelės palapinėse, taip pat uždarytų prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse.

Vėlai trečiadienį naujoje vietoje netoli Morijos išdygo apie 1 000 palapinių, kiekvienoje iš kurių telpa 8–10 žmonių.

Ruošiamasi įrengti medicininių palapinių, o kelioms dešimtims žmonių, kuriems buvo diagnozuota koronavirusinė infekcija COVID-19, planuojama atidaryti dvi karantino zonas.

Graikijos migracijos ministerija antradienį pranešė, kad į naująją stovyklą persikėlė apie 1 200 žmonių.

Pagalbos organizacijos savo ruožtu pranešė, jog trečiadienį atvyko dar keli šimtai išvargusių migrantų, savaitę gyvenusių lauke po svilinančia Viduržemio saule.

Tačiau daugelis atsisakė išvykti, nes bijo, kad jiems teks laukti ne vieną mėnesį, kol bus išnagrinėti jų prašymai suteikti prieglobstį ir jie bus perkelti į Graikijos žemyninę dalį ar kitą Europos šalį.

Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūra trečiadienį paragino Graikiją paspartinti prieglobsčio suteikimo procedūras Lesbe.


Šiame straipsnyje: migrantaiGraikija

NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
PATYS PADEGĖ , TAI DABAR LAI IR ŽINOSI , KAI KURIOS ES ŠALYS BANDO SULYSTI JIEMS TEN , KUR LABAI SMIRDI IR TĄ VIETĄ DIEVINA HOMIKAI .

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Visus išsiūsti ten iš kur atvykę..Gana ana jų čia.Bedarbių ir Europoje,o jie mano ,kad čia pinigai auga ant medžių.Tai ir pradeda smurtauti,deginti,žudyti,griauti ko nesukūrė.Nejaugi nėra galimybių tuos kurie čia gabeną sulaikyti ir nubausti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių