ES Teisingumo Teismas nurodė Lenkijai mokėti po 1 mln. eurų per dieną už ginčą dėl teismų

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) trečiadienį įpareigojo Lenkiją mokėti po 1 mln. eurų per dieną kaip baudą už nurodymo sustabdyti reformą, Briuselio nuomone, varžančią šalies teismų nepriklausomumą, nevykdymą.

Europos Komisija praeitą mėnesį Bendrijos aukščiausios teismo institucijos skirti kasdienes baudas Lenkijai, kol ši pradės vykdyti nurodymą laikinai įšaldyti naujai įvestą teisėjų drausminimo sistemą.

Vadina „šantažu“

„ETT visiškai niekina ir ignoruoja Lenkijos konstituciją ir Konstitucinio teismo sprendimus“, - trečiadienį tviteryje rašė teisingumo viceministras Sebastianas Kaleta.

ETT, anot jo, viršijo savo įgaliojimus. „Tai dar vienas operacijos, kuria norima atimti iš Lenkijos įtaką savo politinei sistemai, etapas. Tai uzurpacija ir šantažas“, - kritikavo viceministras.

ETT prieš tai nurodė Lenkijai mokėti po 1 mln. eurų per dieną už tai, kad ji nepaisė ES sprendimų, kuriais reikalaujama pakeisti kai kurias teismų reformas.

Liepos viduryje aukščiausiasis ES teismas nustatė, kad naujieji Lenkijos Aukščiausiojo Teismo drausmės rūmai neužtikrina nešališkumo ir nepriklausomumo, todėl pažeidžia ES teisę.

Varšuva privalo paisyti šių sprendimų, „kad būtų išvengta rimtos ir nepataisomos žalos ES teisinei tvarkai ir vertybėms, kuriomis grindžiama ši sąjunga, ypač teisinės valstybės principui“, sakoma oficialiame Teismo pranešime žiniasklaidai.

2018 metais įsteigti rūmai gali atleisti bet kurį teisėją ar prokurorą, todėl baiminamasi, kad jie gali būti naudojami teisėjams bausti už nepaklusnius sprendimus ir taip trukdyti jų nepriklausomumui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o ho,kaip ES

o ho,kaip ES portretas
Lenkijai veržia KANKOLUS. -- žiūrėsime , kiek ilgai i š k ę s !

Spaliukas

Spaliukas portretas
Ot gerai !!! Briuseliui Lenkai parode faka Tai ne musiskiai teliukai Velniop tuos siknakrusius!!!!?

Anonimas

Anonimas portretas
Pažiūrėsim, ar lenkai turi kiaušius ...ar tokie pat teliukai kaip lietuviai ..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių