Ekspertai prognozuoja, kada Rusijos agresija pasieks kulminaciją: tada gali prasidėti regresas

  • Teksto dydis:

Atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis įvertino Rusijos nepanaudotus resursus, informuoja LNK.

– Beklausydamas prezidento kalbos, galbūt prezidentas apie tai vėliau irgi kalbės, jūs užsiminėte, kad yra labai svarbu ne tik priimti ukrainiečius, atvykstančius į Lietuvą, bet ir rusus. Kodėl?

Tikrai yra tokių naratyvų viešojoje erdvėje, kad čia rusai kalti dėl visko, bet aš manau, kad toks mąstymas yra pavojingas. Ir mums reikia padėti tiems rusams, kurie bėga nuo režimo.

– Sudarydami tam tikrą trauką rusų įvažiavimui, mes tikrai padėsime ir pačiai Ukrainai. Rusai, kurie bėga, nes nenori papulti į mūšio zoną ir kariauti su ukrainiečiais, jie bando galbūt ir pabėgti. Tą trauką ir toleranciją tikrai mes turime rodyti. Kitas dalykas – tikrai yra tokių naratyvų viešojoje erdvėje, kad čia rusai kalti dėl visko, bet aš manau, kad toks mąstymas yra pavojingas. Ir mums reikia padėti tiems rusams, kurie bėga nuo režimo. Ir suprasti, kad ne jų rankose viskas ir jų kaltinti viskuo, ką Putinas daro, tikrai negalima. Plius dabar pradėjo bėgti intelektualai, t. y. smegenys iš Rusijos bėga ir bėga žmonės, kurie matomai nepritaria režimui. Aišku, gali visokių infiltruotis. Bet čia, aš manau, turėtų būti mūsų valstybės požiūris ir tam tikras orientavimas visuomenei, kad reikia vis dėlto padėti ir tai tautai, kuri yra Putino paveržta. Rusams.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Rusija skelbė apie prasidedantį Kyjivo šturmą. Kiek tokiais pranešimais galima tikėti? Aišku, ukrainiečiai irgi pastebėjo suaktyvėjusius veiksmus, bet Vakarų analitikai sako, kad Rusija neturi pajėgumų artimiausią savaitę pradėti kažką naujo.

Dabar yra vertinimų tokių, kad dešimties parų bėgyje Rusijos puolimas išvis gali kulminuoti ir gali net prasidėti regresas.

– Pagal praėjusios paros vertinimus, Rusijos pajėgos jokio didesnio progreso nepadarė. Išvis jokio progreso nepadarė. Jų ta pirminė fazė, kai pabandė užimti viską vienu metu ir nieko nelaimėjo, ir aišku dabar jau perorientuoti savo strateginius ketinimus jiems ganėtinai sudėtinga, kadangi jau pajėgos išsklaidytos visoje teritorijoje. Dabar yra vertinimų tokių, kad dešimties parų bėgyje Rusijos puolimas išvis gali kulminuoti ir gali net prasidėti regresas. Regresas reiškia, kad ukrainiečiai gali pradėti kontratakuoti ir sėkmingai juos išvyti iš tam tikrų zonų.

Dabar, šį rytą (trečiadienį, – red. past.), jau atsirado tam tikros informacijos, kad ir prie Chersono, ir prie kitų miestų kai kur ukrainiečiai sėkmingai kontratakavo. Aišku, čia reikia palaukti dar galutinės informacijos ir patvirtinimo. Bet tai rodo, kad tų ekspertų vertinimai yra teisingi.

– Bet tie patys Vakarų analitikai sako, kad pozityvias naujienas iš fronto reikėtų vertinti atsargiai, nes galbūt Rusijos pajėgos dar turi rezervo. Kokių nepanaudotų rezervų dar turi Rusijos pajėgos?

Rusų pagrindinis pranašumas prieš ukrainiečius – netiesioginė ugnis.

– Rusų pagrindinis pranašumas prieš ukrainiečius – netiesioginė ugnis. Tai yra sparnuotosios raketos, balistinės raketos, aviacija. Čia yra jų pranašumas. Ir ukrainiečiai, neturėdami priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų jie yra labai suvaržyti veikti savo teritorijoje. Bet atrodo, kad net ir ten gali įvykti didelis trūkumas. Pasižiūrėsime, aišku, kad rusai turi resursų. Supraskime, kad kare yra vadinamas masės principas – reikiamas kiekis pajėgų, reikiamu laiku, reikiamoje vietoje, tam, kad įvykdytų užduotį. Kuomet dabar tokia situacija yra, net ir turint gilumoje kažkur rezervus tai organizuoti yra labai sudėtinga, nes laikas irgi yra labai svarbus rezervas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos invazijaRusijos pajėgosLNK turinysVaidotas Malinionis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių