Baltarusijoje keturi asmenys apkaltinti sąmokslu užgrobti valdžią

Baltarusijoje keturi asmenys, sulaikyti „pasikėsinimo nužudyti“ prezidentą Aliaksandrą Lukašenką byloje, buvo apkaltinti sąmokslu užgrobti valdžią, trečiadienį pranešė Valstybės saugumo komitetas (KGB).

„Šiuo metu keturiems sulaikytiems asmenims pateikti kaltinimai... dėl sąmokslo siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią. Visi jie teikia prisipažinimus ir bendradarbiauja su tyrimu“, – televizijai „Belarus 1“ sakė KGB tyrimų valdybos viršininkas Kanstancinas Byčakas.

Pasak jo, operatyviniai veiksmai prieš sąmokslininkus buvo vykdomi daugiau kaip pusmetį.

Kalbėdamas apie vieną kaltinamųjų Jurasį Ziankovičių K. Byčakas sakė, kad jis „konkrečiai bandė“ verbuoti, papirkti kariškius, „pasirengusius už piniginį atlygį dalyvauti jėga nuverčiant valdžią“.

„Jis dabar tardymo izoliatoriuje... Kaltę jis visiškai pripažino, dabar aktyviai duoda parodymus apie visas savo neteisėtų veiksmų aplinkybes“, – sakė K. Byčakas.

Jis pažymėjo, kad KGB iš anksto neinformavo savo partnerių užsienyje apie šią specialiąją operaciją, „taip pat ir siekdamas neleisti nutekėti informacijai“.

„Dėl mūsų partnerių rusų galiu pasakyti, jog KGB gavus informacijos, kad vienas sąmokslo dalyvių Jurasis Ziankovičius atvyksta į Maskvą, prezidento pavedimu vos 12 valandų prieš šių priemonių baigiamojo etapo pradžią KGB pirmininkas susisiekė su (Rusijos) Federalinės saugumo tarnybos (FSB) vadovu ir paklausė dėl galimybės atvykti į Maskvą... operatyvinei grupei. Jau atvykę į Maskvą susisiekėme su kolegomis, informavome juos... ir parengėme... techninį planą“, – sakė jis.

„Ačiū partneriams rusams, kad jie faktiškai neinformuoti... įsitraukė į darbą ir padėjo mums sulaikyti mūsų medžiagoje minimus asmenis“, – pridūrė K. Byčakas.

FSB šeštadienį pranešė, kad dėl bandymo įvykdyti perversmą Baltarusijoje ir nužudyti jos prezidentą Rusijoje buvo sulaikyti du Baltarusijos piliečiai.

FSB ir Baltarusijos KGB „per specialią operaciją užkirto kelią dvigubą JAV ir Baltarusijos pilietybę turinčio Jurasio Ziankovičiaus ir Baltarusijos piliečio Aliaksandro Fiadutos neteisėtai veiklai“, sakoma pranešime. Jame teigiama, kad šie asmenys planavo „įvykdyti karinį perversmą Baltarusijoje pagal išbandytą „spalvotųjų revoliucijų“ scenarijų, įtraukiant vietos ir ukrainiečių nacionalistus, ir, taip pat, fizinį prezidento Lukašenkos nušalinimą“.

Balandžio 13 dieną Baltarusijos KGB pranešė sulaikiusi opozicinio Baltarusijos liaudies fronto (BNF) lyderį Ryhorą Kastusiovą ir politologą A. Fiadutą, kurie taip pat dabar buvo apkaltinti.

Balandžio 14-ąją paaiškėjo, kad Maskvoje buvo sulaikytas advokatas J. Ziankovičius. Jis buvo BNF – seniausios baltarusių opozicinės partijos – aktyvistas, šio amžiaus 1-ojo dešimtmečio viduryje išvyko į Jungtines Valstijas, bet toliau aktyviai dalyvavo Baltarusijos politiniame gyvenime.

Baltarusijos KGB paskelbus, kad organizuota grupė rengėsi per ginkluotą maištą nušalinti A. Lukašenką, šis pareiškė, kad jo nušalinimui pritarė JAV vadovybė.

Baltarusių opozicija informaciją apie galimą valstybės perversmą pavadino specialiųjų tarnybų provokacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaudyt tokius padliugas...

BUS ATSKLEISTI IR JŲ PAGALBININKAI IŠ LIETUVOS

BUS ATSKLEISTI IR JŲ PAGALBININKAI IŠ LIETUVOS portretas
Net neabejoju, kad bus atskleisti ir pagalbininkai prisidėjusieji prie to teroro akto organizavimo. Čia ilgiausios ausys kryps į Lietuvos URM su Gabriuku priešakyje, kuris taip tėviškai globojo ir vadovavo "Prezidentei" Cichanovskają. Manau, kiekvienam bus atseikėta pagal nuopelnus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių