Badas žvelgia pasauliui į akis: dėl karo Ukrainoje gali imti dar labiau trūkti maisto

  • Teksto dydis:

Dėl koronaviruso pandemijos, ekstremalių oro reiškinių ir kenkėjų maisto kainos jau buvo pasiekusios rekordines aukštumas. Pasaulio banko atstovai tvirtina: jei nebus daugiau humanitarinės pagalbos, dėl karo Ukrainoje nepasiturinčioms šalims gali imti dar labiau trūkti maisto, praneša LNK.

„Dar prieš pandemiją palaikėme ryšius su dauguma Afrikos, Artimųjų Rytų ir keliomis šalimis iš kitų regionų, bet dabar jų pagausėjo. Daug šių šalių prašo paramos. Mes jiems padedame, pasitelkdami naujus skubaus finansavimo projektus. Jų tikimės įgyvendinti dar daugiau“, – sakė Pasaulio banko tvaraus vystymosi viceprezidentas Juergenas Voegele.

Pasak Pasaulio banko, turtingosios šalys turėtų neriboti maisto eksporto.

„Labai vilioja apriboti eksportą, siekiant išvengti vietinio trūkumo, bet tai turės labai žalingų padarinių, kuriuos jau matėme per 2007-ųjų, 2008-ųjų maisto krizę. Išeitis būtų jau dabar tiekti maistą iš ten, kur yra jo perteklius, į ten, kur jo labiausiai trūksta“, – teigė J. Voegele.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Berlyne vykstančioje šviežių vaisių bei daržovių parodoje ir savo produkciją pristatantys Ukrainos ūkininkai antrina, kad eksportas svarbus ir jiems.

„Karas sunaikino daug ką mūsų gyvenime bei ekonomikoje. Turime taupyti ir išsaugoti tai, ką turime. Bet šiuo metu neturime daug, tik daug apribojimų, todėl eksportas labai svarbus. Ukrainoje prekyba labai silpna ir tokia bus bent metus ar dvejus, kol atgausime šalį. Eksportas yra visos šalies pajamų šaltinis, o įmonėms – ir šaltinis algoms“, – kalbėjo Ukrainos uogų augintojų asociacijos vadovė Iryna Kukhtina.

Per porą metų Pasaulio banko tiekiama parama nepasiturinčioms šalims padidėjo nuo 12 iki 17 mlrd. dolerių.


Šiame straipsnyje: LNK turinysbadaspasaulinis badastrūksta maistokaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių