Australijoje paminėtos trečiosios Malaizijos lainerio tragedijos metinės

  • Teksto dydis:

Australijos ministras, vadovavęs sustabdytoms dingusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lainerio paieškoms vandenyno dugne, trečiadienį per šios katastrofos metinėms skirtas pamaldas aukų artimiesiems ir draugams sakė tebetikįs, kad reisu MH370 skridęs orlaivis bus rastas.

Minint trečiąsias šios mįslingos tragedijos metines privačioje ceremonijoje Šv.Jono anglikonų katedroje rytiniame Brisbano mieste dalyvavo maždaug 100 žmonių. Tarp jų buvo infrastruktūros ir susisiekimo ministras Darrenas Chesteris (Darenas Česteris) bei Angusas Houstonas (Angusas Hjustonas), buvęs Australijos gynybos vadovas, koordinavęs orlaivio paieškas pirmaisiais mėnesiais po jo dingimo.

Keli iš 239 orlaiviu „Boeing 777 “ skridusių žmonių gyveno Brisbane ar jo apylinkėse.

Kreipdamasis į susirinkusiuosius, tarp kurių buvo lėktuvu skridusių Paulo Weekso (Polo Vikso) iš Naujosios Zelandijos), australų Roberto ir Catherine (Ketrin) Lawtonų (Lotonų) bei Rodney ir Mary Burrowsų (Rodnio ir Merės Berouzų) artimieji, D.Chesteris sakė, kad paieškas vykdę žmonės darė viską, ką galėjo, kad atskleistų orlaivio dingimo paslaptį.

„Nors iki šiol mums nepavyko, neprarandame vilties, kad kada nors ateityje įvyks lūžis, orlaivis bus surastas ir mes galėsime atsakyti į daugiau jūsų klausimų“, – sakė ministras.

D.Chesteris susirinkusiesiems, tarp kurių buvo Malaizijos, Kinijos ir Naujosios Zelandijos diplomatų, sakė, kad vakariniame Perto mieste, kur veikė paieškas Indijos vandenyne ir ore vykdžiusių komandų bazė, iškils šios katastrofos aukų atminimui skirtas memorialas.

Prieš atminimo ceremoniją ministras sakė, jog supranta nusivylimą, kurį per šios tragedijos metines daugelis jaus dėl to, kad buvo nutrauktos orlaivio paieškos vandenyno dugne.

Australija, Malaizija ir Kinija sausį sustabdė lėktuvo paiešką sonarais, kai buvo patikrinta 120 000 kv. km ploto teritorija pietinėje Indijos vandenyno dalyje, bet neaptikta jokių dingusio orlaivio pėdsakų.

2014 metų kovo 8 dieną iš Kvala Lumpūro į Pekiną skridęs „Boeing 777“ dėl nežinomų priežasčių smarkiai nukrypo nuo kurso.

D.Chesteris atsisakė komentuoti kai kurių katastrofos aukų artimųjų ketinimus rinkti lėšas ir privačiai tęsti paieškas vandenyno dugne.

„Neduosiu jokio patarimo norintiems privačiai rinkti lėšas ir tęsti paieškas, tačiau Australijos vyriausybės pozicija – kad paieškos yra sustabdytos“, – sakė ministras naujienų agentūrai AP.

Tony Abbottas (Tonis Abotas), vadovavęs Australijos vyriausybei tuo metu, kai įvyko tragedija, praėjusį mėnesį viename interviu laikraščiui sakė, jog reikėtų apieškoti ir rajonus, esančias į šiaurę bei pietus nuo jau patikrintos zonos.

„Kai dingsta beveik 240 žmonių, kai susiduriame su mįslingiausiu šių laikų įvykiu, kol esama potencialiai galimų vietų, reikia tiesiog toliau ieškoti“, – sakė buvęs premjeras.

Pasak T.Abbotto, „labiausiai tikėtinas scenarijus“ – kad pilotas tyčia sudaužė lėktuvą. Jo nuomone, pilotas galėjo nuskraidinti orlaivį piečiau jau patikrintos teritorijos.

Dingusiu „Boeing 777“ skridusių 44 žmonių artimieji padavė ieškinį teismui Jungtinėse Valstijose, kuriame teigiama, kad katastrofa galėjo įvykti dėl virtinės elektros ir kitokių gedimų.

Penktadienį JAV apygardos teismui Pietų Karolinoje pateiktame ieškinyje prieš kompaniją „ Boeing“ įvardijami septyni gedimai, pradedant elektriniu gaisru ir baigiant staigiu slėgio kritimu kabinoje, dėl kurių orlaivio įgula galėjo prarasti sąmonę, nustojo veikti lainerio elektroniniai atsakikliai, ir jis skrido nežinomu kursu, kol sudužo pasibaigus degalams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių