A. Merkel: NATO gins savo nares – Baltijos šalis

  • Teksto dydis:

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažadėjo Baltijos šalims, kad NATO gins jas, nors nuolatinių karinių pajėgų nesiųs, bet bus daugiau karinių pratybų šiame regione.

Latvija, Lietuva ir Estija – buvusios sovietinės respublikos, turinčios rusakalbių gyventojų mažumas, vis labiau nerimauja, kad konfliktas Ukrainoje ir Rusijos įvykdyta Krymo aneksija gali pranašauti Maskvos rengiamą destabilizavimą ir šiame regione, pažymi „Reuters“.

Baltijos valstybės yra paprašiusios sutelkti daugiau NATO pajėgų regione, kad būtų geriau užtikrintas Aljanso įstatų 5-tojo straipsnio taikymas – agresijos prieš vieną NATO šalių atveju, aljansas nedelsiant reaguotų.

„Noriu pabrėžti, kad ... 5-asis NATO sutarties straipsnis – pareiga teikti savitarpio paramą – nėra tik kažkas vien tik popieriuje, o ir kažkas, kurį reikia pripildyti gyvybės“, – sakė ji per savo vizitą Latvijos sostinėje Rygoje.

Praėjusį savaitgalį NATO vyriausiasis vadas sakė, kad Aljansas atsakys karinėmis priemonėmis, jeigu Rusija mėgins infiltruoti savo karius į NATO šalį.

Per spaudos konferenciją, surengtą kartu su Latvijos ministre pirmininke Laimduota Straujuma, A.Merkel pasakė, kad Vokietija nuo rugpjūčio 20 dienos perims „oro policijos“ funkcijas Baltijos šalyse.

„Tačiau mes taip pat turime dabar tai papildyti naujomis pratybomis ir manevrais, kad galėtume reaguoti greitai ir be dvejonių, – sakė ji. – Reikia padaryti viską, kad turėtume Baltijos šalyse infrastruktūrą greitam reagavimui“.

A.Merkel pažymėjo, kad NATO lyderiai tai aptars susitikę Kardife rugsėjo 1-5 dienomis, ir ji tikisi, jog ten bus pasiektas vieningas požiūris.

„Mes nedislokuosime nuolatinių kovos pajėgų, bet stiprinsime savo dalyvavimą kitais būdais... Mes darysime tai, kas galės garantuoti, jog, Latvijai patekus į sunkią padėtį, NATO galės nedelsiant padėti“, – pridūrė ji.

Latvijos premjerė L.Straujuma pažymėjo, kad Rusijos veiksmai Ukrainoje „iš esmės pakeitė saugumo aplinką Europoje“.

„Pasitikėjimas prarastas. Mums visiems reikia prisitaikyti prie naujų sąlygų, ir mes turime duoti aiškų atsakymą“, – sakė ji.

A.Merkel taip pat pažymėjo, kad jai lankantis Europos pietų šalyse, ten buvo reiškiamas didelis nerimas dėl įvykių Ukrainoje.

„Būtina stengtis ir daryti viską, kad šie nerimai būtų išsklaidyti“,– sakė kanclerė.

Anksčiau pirmadienį A.Merkel pareiškė, kad Vakarų sankcijos Rusijai „turi tęstis, kad parodytume, jog mes rimtai“ žiūrime į Ukrainos krizę.

„Jeigu mes sėdėsime ramiai ir leisime padėčiai eskaluotis, padėtis nebus pageidautina“, – sakė ji po derybų Rygoje su Latvijos ministre pirmininke L.Straujuma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RUSAS

RUSAS portretas
O man rodosi ir lietuviai neblogai karo laiku kariavo pries fasistus 16 divizija praejo karo kelia nuo Tulos ir laisvino lietuva Slove lietuviam-tarybines armijos kariam

tam kapitan Pronin

tam kapitan Pronin portretas
majore-kapitone-generole, planai nelygu planams. stalinas irgi planavo užgrobti visą Europą, bet atsibudo sąjungininkai ir vargšė Vokietija buvo padalyta, o norintieji pereiti sieną buvo ruskių negailestingai šaudomi. Taigi, galėjo Hitleris planuoti, bet niekas ir nežino, ką jis buvo suplanavęs, buvo tokių lietuvių mecenatų, kurie norėjo apskritai visą Lietuvą iškelti į kitą pasaulio kraštą. Bet planai ir liko planais, o Stalinas savo planus įgyvendino pačiu žiauriausiu būdu, todėl ruskiais pasitikėti negalima ir net draudžiama, įskaitant ir tamstą kapitone-majore-generole. Galite mojuoti savo žiniomis, skaityti Mein Kampf, bet pirmiau paskaitykit savo tautiečio Suvorovo (jei teisingai prisimenu pavardę) knygą apie ruskių piktadarystes, šnipus ir griovimo darbus, daromus po karo visame pasaulyje. labai gaila, kad gyveni Lietuvoje, bet neišmokai nei rašyti, nei lojalumo kraštui, kuriame tarpsti. Juk niekas tavęs čia prievarta nelaiko, tai ko kankiniesi? varyk pas savo carą putkiną.

xfgg

xfgg portretas
Greit aprims kacapeliai kremliniai. Vel apsimetines Lietuvos pilieciais, parekavo ir uzteks... :DDD
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių