Lenkijos teismas nesutiko JAV išduoti režisieriaus R. Polanskio

  • Teksto dydis:

Lenkijos teismas penktadienį nutarė, kad neturėtų būti patenkintas Jungtinių Valstijų prašymas išduoti „Oskarą“ pelniusį režisierių Romaną Polanskį (Romaną Polanskį), kuris 1977 metais prisipažino turėjęs neleistinų lytinių santykių su viena paaugle, bet pabėgo iš Amerikos prieš teismui nusprendžiant jo likimą.

Teismas pripažino „neleistina Lenkijos ir Prancūzijos piliečio R. Polanskio ekstradiciją Jungtinėms Valstijoms“, paskelbė teisėjas Dariuszas Mazuras (Darjušas Mazuras).

Šis sprendimas dar galės būti skundžiamas, nurodė teismo pietiniame Krokuvos mieste atstovė Beata Gorszczyk (Beata Gorščyk).

82 metų R.Polanski, kuris yra gimęs Prancūzijoje, advokatas Janas Olszewskis (Janas Olševskis) nurodė teisėjui, kad jo ginamasis nedalyvavo atvirame posėdyje „dėl emocinių priežasčių“.

Tačiau advokatas pridūrė, kad filmų „Pianistas“ (The Pianist), „Kinų kvartalas“ (Chinatown) ir „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby) kūrėjas yra pietiniame Krokuvos mieste.

Vienas buvęs teisingumo ministras, kuris yra sekmadienį parlamento rinkimus laimėjusios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) artimas sąjungininkas, ketvirtadienį sakė, kad jis palaikytų R. Polanski ekstradiciją.

„Pedofilija yra blogis, kurį reikia persekioti“, – sakė Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras), dirbęs teisingumo ministru 2005–2007 metais PiS vyriausybėje.

„Turėtume leisti Polanskio ekstradiciją. Negalime nieko dangstyti nuo atsakomybės už tokį šlykštų elgesį kaip nepilnamečių išnaudojimas“, – pabrėžė jis.

Pats J.Kaczynskis anksčiau šį mėnesį sakė „atmetantis idėją kažkam suteikti malonę vien dėl to, kad jis yra iškilus, pasaulyje pripažintas režisierius“.

R.Polanskis Amerikoje yra kaltinamas Samanthos Geimer (Samantos Geimer), kuriai tuomet buvo 13 metų, išžaginimu po fotosesijos Los Andžele 1977-aisiais. R.Polanskiui tuo metu buvo 43-eji.

Jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl neteisėto sekso su nepilnamete ir išvengė teismo proceso, bet tada, baimindamasis sunkios bausmės, pabėgo iš šalies.

JAV institucijos jau ne kartą reikalavo jo ekstradicijos, tačiau visos tos pastangos buvo bergždžios.

R.Polanskio advokatai prašė nagrinėti jo bylą iš naujo, siekdami, kad ji būtų nutraukta dėl procedūrinių priežasčių, bet Los Andželo teisėjas praeitais metais atmetė šį prašumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių