Bostono sprogdintojo advokatai teisme vertė kaltę jo broliui

  • Teksto dydis:

Čečėno studento, teisiamo dėl 2013 metų Bostono maratono sprogdinimų, advokatai trečiadienį aiškiai pripažino, kad jis yra atsakingas dėl tų atakų, bet tvirtino, kad jam blogą įtaką darė velionis vyresnis brolis.

Džocharui Carnajevui gresia mirties bausmė, o teismo posėdyje, kuriame liudininkai vaizdžiai nupasakojo kruvino išpuolio detales, advokatai stengėsi didžiąją dalį kaltės suversti jo vyresniam broliui, žuvusiam per susišaudymą su policija.

Praėjus beveik dvejiems metams po didžiausios teroro atakos JAV teritorijoje nuo 2001-ųjų rugsėjo 11-osios išpuolių, federalinis teismas pradėjo nagrinėti šią bylą salėje, pilnoje nukentėjusiųjų, įvykių liudininkų ir žiniasklaidos atstovų.

Prokurorai sakė, kad Dž.Carnajevas įvykdė tas atakas, keršydamas už užsienyje nukautus musulmonus, o bombas, kurių korpusams buvo panaudoti greitpuodžiai, pagamino pagal aprašymą viename žurnale, leidžiamame tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“.

Kirgizijoje gimusiam ir JAV pilietybę įgijusiam Dž.Carnajevui gresia mirties bausmė, jeigu jis bus pripažintas kaltu dėl masinio naikinimo ginklo panaudojimo per Bostono vizitine kortele tapusį sporto renginį. Per išpuolį 2013 metų balandžio 15 dieną susprogdintos dvi bombos nusinešė tris žmonių gyvybes, dar 264 sužeidė.

Dramatiškoje įžanginėje kalboje Dž.Carnajevo advokatė Judy Clarke (Džudi Klark) sakė, kad jos klientas ir jo vyresnis brolis Tamerlanas, kuris buvo nukautas per gaudynes, įvykdė „beprasmiškų, siaubingų, klaidingų“ atakų.

„Tai padarė jis, – advokatė atvirai pareiškė prisiekusiesiems. – Mes jokiu būdu nemenkiname ir nemėginsime menkinti Džocharo atsakomybės dėl savo veiksmų.“

Tačiau J.Clarke ragino prisiekusiuosius, kad jų „širdys ir protai liktų atviri“ per antrąją šio proceso dalį, kai dėmesys bus sutelktas į bausmės paskyrimą.

Advokatė pažymėjo, kad jos klientas radikalias pažiūras perėmė iš savo vyresnio brolio ir kad būtent 26 metų Tamerlanas internetu nupirko bombų gamybai reikalingas medžiagas.„Radikalizavosi būtent Tamerlanas Carnajevas. Džocharas sekė jo pavyzdžiu“, – aiškino ji.

Vyriausybės prokurorai Džocharą vaizdavo kaip šaltakraujį kietaširdį žudiką, kuris praėjus vos 20 minučių po sprogdinimų ramiai užėjo į parduotuvę nusipirkti pieno, kai greitosios pagalbos medikai bergždžiai kovojo dėl vieno mirtinai sužeisti aštuonmečio gyvybės.

Federalinio prokuroro padėjėjas Williamas Weinrebas (Viljamas Veinrebas) pasakojo apie siaubą, sukeltą dviejų bombų, pripildytų sprogmenų ir šrapnelio, kai jos detonavo netoli maratono finišo linijos.

Jis parodė prisiekusiesiems išpuolio aukų Krystle Marie Campbell (Kristl Meri Kembel), Lingzi Lu (Lindzi Lu) ir Martino Richardo (Martino Ričardo) nuotraukas, padarytas jų laimingesnėmis dienomis, taip pat vaizdžiai nupasakojo siaubingus sužalojimus, dėl kurių jie mirtinai nukraujavo ant šaligatvio.

„Šios bombos paskirtis buvo sudraskyti kūnus, sutriuškinti kaulus, padegti žmones, – W.Weinrebas sakė teisme. – Buvo siekiama nužudyti ir suluošinti kuo daugiau žmonių.“

Dž.Carnajevas nerodė jokių emocijų, žvelgdamas tiesiai prieš save arba pridėjęs pirštą prie lūpų. Vaikinas vešliais garbanotais tamsiai kaštoniniais plaukais vilkėjo tamsų megztinį ir languotus marškinius.

W.Weinrebas sakė, kad Dž.Carnajevas niekuo neišsiskyrė iš savo bendramokslių Masačusetso universitete, tačiau nuo 2011 metų slapta skaitė teroristinio pobūdžio literatūrą.

Būtent tokie veikalai įtikino jį, jog reikia žudyti amerikiečius, siekiant nubausti juos už musulmonų žudymą užsienyje, ir tai padės jam pelnyti vietą rojuje, sakė federalinio prokuroro padėjėjas.

Laive, kuriame Dž.Carnajevas slėpėsi ir buvo sulaikytas praėjus keturioms dienoms po išpuolių, jis buvo palikęs žinutę, kurioje tos atakos, regis, buvo teisinamos kritikuojant JAV vyriausybę dėl karų Irake ir Afganistane.

„al Qaeda“ propaganda

W.Weinrebas sakė, kad Džocharo nešiojamajame kompiuteryje, „iPod“ ir kompaktinėse plokštelėse, rastose jo automobilyje, buvo beveik visų teroristų tinklo „al Qaeda“ anglų kalba leidžiamo žurnalo „Inspire“ numerių rinkinys, audio paskaitos bei dainos. Būtent pagal žurnale „Inspire“ rastą aprašymą broliai Carnajevai pasigamino per išpuolius panaudotas bombas.

2012 metais JAV piliečiu tapęs Dž.Carnajevas padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl visų 30 kaltinimų, susijusių su išpuoliais, vėliau įvykusiu policijos pareigūno nužudymu, automobilio su keleiviais pagrobimu ir susišaudymu su policija.

Tamerlanas buvo nukautas per susišaudymą su policija ir pervažiuotas automobiliu savo brolio, kuris spruko nuo pareigūnų. Galiausiai Dž.Carnajevas pasidavė policijai, kai buvo aptiktas besislapstantis kateryje, stovėjusiame vieno priemiestinio namo kieme.

Už septyniolika iš 30-ies Dž.Carnajevui pareikštų kaltinimų pagal federalinius įstatymus jam gali būti skirta mirties bausmė.

Prokurorų iškviesti liudyti žmonės pro ašaras pasakojo, kaip smagi miesto šventė per kelias akimirkas virto pragaru su didžiuliais kraujo klanais, klyksmais, chaosu ir baisiais sužalojimais, dėl kurių kai kurie iš jų neteko kojų.

Sidney Corcoran (Sidni Korkoran), kuriai tuo metu buvo 17 metų ir kuri buvo nuėjusi palaikyti maratone dalyvavusios savo tetos, pasakojo po sprogimo maniusi, jog mirs arba bus našlaitė.

„Iš vienos pagrindinių mano arterijų bėgo kraujas, smarkiai kraujavau ir man buvo likusios minutės - ramiai pasakojo ji teismo posėdyje. - Merdėjau. Kraujas tekėjo iš mano kūno. Man grėsė visiškai nukraujuoti“.

Federalinis teisėjas George'as O'Toole'as (Džordžas O'Tulas) atmetė mėginimus perkelti šį teismo procesą kitur, o antradienį buvo prisaikdinti bylos prisiekusieji - aštuoni vyrai ir dešimt moterų, kurių parinkimo procesas truko du mėnesius ir užsitęsė dėl istorinio snygio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių