Ypač slaptas asmuo: skandalingasis JAV žvalgybos demaskuotojas tapo Rusijos piliečiu

  • Teksto dydis:

Tuo metu, kai bijodami atsidurti fronte Ukrainoje iš Rusijos bėga šimtai tūkstančių vyrų, atsiranda tokių, kurių gyvenimo kelias driekiasi kita kryptimi. Skandalingasis JAV žvalgybos demaskuotojas Edwardas Snowdenas tapo Rusijos piliečiu.

Ar išsaugos vertybes?

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą dėl pilietybės suteikimo amerikiečiui E.Snowdenui, gimtinėje apkaltintam šnipinėjimu. Rugsėjo 26 d. paskelbtame dekrete E.Snowdeno pavardė yra tarp kitų 72 asmenų, kuriems Rusijos prezidentas suteikė pilietybę.

Tiesa, skandalingasis amerikietis Rusijoje gyvena jau daugiau kaip devynerius metus. Pilietybės prašymą jis pateikė dar 2020 m. lapkritį.

Kai prašėsi Rusijos pilietybės, buvęs Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) pareigūnas su žmona Lindsey Mills laukėsi vaiko. E.Snowdenas pabrėžė, kad jis ir jo žmona išliks amerikiečiais ir auklės savo sūnų pagal Amerikos vertybes, įskaitant laisvę reikšti savo nuomonę.

Didysis pabėgimas

E.Snowdenas išgarsėjo 2013 m., kai žurnalistams perdavė informaciją apie NSA vykdomą plataus masto sekimą.

Kadangi Edwardas netarnavo Rusijos kariuomenėje, neturi karinės tarnybos praktikos ar patirties, jam netaikoma šaukimo į karinę tarnybą tvarka.

Nuo 2009 m. jis dirbo iš išorės samdomu IT darbuotoju NSA biure Havajuose. Dirbdamas šį darbą E.Snowdenas turėjo prieigą prie didelės apimties visiškai slaptų NSA duomenų ir dokumentų, įskaitant susijusius su pasaulinių interneto ryšių stebėjimo programomis, kurios iki tol nebuvo žinomos visuomenei.

Kai 2013 m. sausį E.Snowdenas anonimiškai susisiekė su dokumentinių filmų režisiere Laura Poitras, o 2013 m. vasarį – su žurnalistu Glennu Greenwaldu, jis nukopijavo kone 2 mln. slaptų bylų. 2013 m. gegužę E.Snowdenas išskrido į Honkongą, iš kur išsiuntė slaptus dokumentus pirmiausia laikraščiams „Washington Post“ ir „The Guardian“, kurie 2013 m. birželio 6 d. pagaliau paviešino šią istoriją ir paskelbė dalį slaptų dokumentų, iš pradžių neatskleisdami E.Snowdeno tapatybės.

Pentagono teigimu, E.Snowdenas pagrobė 1,7 mln. slaptų bylų, kuriose dauguma dokumentų susiję su „gyvybiškai svarbiomis JAV armijos, karinio laivyno, jūrų pėstininkų ir oro pajėgų operacijomis.

JAV amerikietis už akių buvo apkaltintas šnipinėjimu ir valstybės turto vagyste. Už įslaptintos informacijos atskleidimą jam gresia iki 30 metų kalėjimo.

E.Snowdenas aiškino prieš paviešindamas kruopščiai išanalizavęs kiekvieną dokumentą, norėdamas įsitikinti, ar jo paviešinimas yra svarbus visuomenės interesams.

Pirmąją žurnalistams perduotų dokumentų porciją amerikietis palydėjo šiais žodžiais: „Suprantu, kad už savo veiksmus turėsiu kentėti, bet būsiu patenkintas, jei bent akimirką bus atskleisti slapti įstatymai, nevienodas nebaudžiamumas ir didžiulė vykdomoji valdžia, valdanti pasaulį, kurį myliu. Noriu, kad į šiuos dokumentus būtų atkreiptas dėmesys, ir tikiuosi, kad tai paskatins viso pasaulio piliečių diskusijas apie tai, kokiame pasaulyje norime gyventi.“

Ilgai neapsisprendė

Slapstydamasis nuo teisingumo, E.Snowdenas 2013 m. birželį pasiekė Maskvą. Maskvos Šeremetjevo oro uoste jis ilgiau nei mėnesį buvo tranzitinėje zonoje.

Dar būdamas oro uoste E.Snowdenas prieglobsčio prašė Ekvadore, tačiau šalis aiškino, kad prašymas galėtų būti galutinai išnagrinėtas tik tuo atveju, jei amerikietis būtų Ekvadoro teritorijoje arba ambasadoje. Prieglobstį E.Snowdenui savo iniciatyva ketino suteikti Venesuela. Laikraštis „Los Angeles Times“ tuomet rašė, kad amerikietis prašė prieglobsčio iš viso kone 20 šalių, tarp kurių – ir dauguma ES valstybių, tačiau galiausiai užuovėją jis rado Rusijoje.

„Jei jis nori čia likti, yra viena sąlyga: jis turi nutraukti savo veiklą, kuria siekiama pakenkti mūsų Amerikos partneriams, kad ir kaip keistai tai skambėtų iš mano lūpų“, – šiandien šie Vladimiro Putino žodžiai skamba dar keisčiau nei 2013-ųjų vasarą.

Įtariant, kad E.Snowdenas gali slapta keliauti iš Maskvos skridusio Bolivijos prezidento lėktuvu, buvo žengtas precedento neturintis žingsnis: kelioms Europos valstybėms atšaukus leidimus skristi jų erdvėje, orlaivis su Evo Moralesu buvo priverstas neplanuotai sustoti Vienoje, kur vietos pareigūnai jį patikrino. E.Snowdeno lėktuve nebuvo.

Galiausiai 2014 m. rugpjūtį E.Snowdenui buvo suteiktas leidimas gyventi Rusijoje trejiems metams, kuris 2017 m. buvo pratęstas. 2021 m. spalio pabaigoje E.Snowdenui buvo suteiktas neterminuotas leidimas gyventi Rusijoje.

Kur tiksliai šiuo metu gyvena 40-metis ir jo šeima, esą saugumo sumetimais neskelbiama.

Išvengs mobilizacijos?

E.Snowdenas interviu CBS yra sakęs, kad norėtų grįžti į JAV, bet tai padarys tik tuo atveju, jei jam bus leista gintis teisme remiantis tuo, kad jis veikė viešojo intereso labui.

Jo argumentai, esą slaptus duomenis nutekino norėdamas paviešinti, jo manymu, neteisėtus JAV žvalgybos veiklos metodus, įtikino ne vien Rusijos vadovybę. E.Snowdenas išpopuliarėjo ir Vakaruose: jo kandidatūra siūlyta Nobelio taikos premijai, kai kurie Europos universitetai suteikė jam garbės nario vardą. Jo vardu net buvo pavadinta naujai atrasta vėžių rūšis – cherax snowden.

Rusijos pilietybės suteikimo valdžios atstovai nekomentavo. E.Snowdenas tviteryje pasidžiaugė pagaliau sulauksiantis stabilumo, aiškino išlaikysiąs ir JAV pilietybę.

Jo advokatas Anatolijus Kučerena paaiškino naujojo Rusijos piliečio ir rugsėjo 21-ąją paskelbtos mobilizacijos santykį.

„Kadangi Edwardas netarnavo Rusijos kariuomenėje, neturi karinės tarnybos praktikos ar patirties, jam netaikoma šaukimo į karinę tarnybą tvarka“, – aiškino Rusijos advokatų elito atstovu laikomas A.Kučerena.

Paklaustas, kodėl Rusijos paso gavimo procesas užtruko taip ilgai, advokatas atsakė: „Jis gavo pilietybę bendraisiais pagrindais, įvykdęs visas Rusijos pilietybę reglamentuojančių teisės aktų sąlygas.“


Šiame straipsnyje: Edwardas Snowdenaskaras UkrainojeRusijos pilietisjav žvalgyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių