Gimdymas Tadžikijoje: vyras medikams neleido gelbėti jo žmonos

Gimdyvei ir vaisiui grėsė mirtis. Nuo jos galėjo išgelbėti tik Cezario pjūvis. Tačiau moteris privalėjo gauti toli, Rusijoje, dirbusio vyro leidimą šiai operacijai.

Gimdyvei ir vaisiui grėsė mirtis. Nuo jos galėjo išgelbėti tik Cezario pjūvis. Tačiau moteris privalėjo gauti toli, Rusijoje, dirbusio vyro leidimą šiai operacijai.

Tikslas – sumažinti mirtingumą

Tadžikijoje dirbęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) docentas Mindaugas Kliučinskas buvo liudytojas, kai jo kolegos gimdyvės artimiesiems ilgai aiškino apie operacijos būtinybę, bet sutikimo ją atlikti negavo. Artimieji pasirašė, kad atsisako gydymo ir gydytojai skaudama širdimi nelaimingą moterį išleido namo.

"Tai buvo labai sudėtinga situacija. Padedamas vietos medikams, ilgai bendravau su gimdyvę atlydėjusiais artimaisiais. Deja, įtikinti nepavyko – vyras nusprendė kitaip. Jo, anytos sprendimas ir senosios tradicijos kai kuriose Tadžikijos vietose dar gyvuoja", – įsitikino LSMU Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas M.Kliučinskas.

Tadžikijoje jis dirbo du kartus pagal tarptautinį akušerinės ir neonatologinės pagalbos gerinimo šioje šalyje projektą. Pirmajame jo etape bendradarbiauta su penkių Tadžikijos ligoninių akušerėmis, slaugytojomis, gydytojais akušeriais-ginekologais, neonotalogais, anesteziologais.

"Pagrindinis tikslas – mažinti gimdyvių ir naujagimių mirtingumą, padėti suteikti efektyvią medicinos pagalbą nėščiosioms, naujagimiams, gimdyvėms", – pasakojo M.Kliučinskas, turintis gydytojo akušerio-ginekologo tarptautinį sertifikatą.

Per antrąją kelionę lietuvių komanda dirbo ne tik sostinės Dušanbės, bet ir Jevano, Kurgan Tiube miestų ligoninėse.

Kai gyvybė – ant plauko

Nors šalyje akušeriais-ginekologais dirba ir vyrai, vietiniai  pageidauja, kad vaikelius priimtų moterys. Naujagimių tėvai gimdyme dalyvauja itin retai, dažniausiai – vyro motina.
Pilietinio karo nualintoje ir ekonomiškai silpnoje šalyje dalis moterų vis dar gimdo namuose, padedant moterėlėms be jokio medicininio išsilavinimo.

Ne ką geriau – kai kuriuose gimdymo namuose. Docentas M.Kliučinskas lankėsi ligoninėje, kur vanduo atnešamas iš šulinio, nėra nuolatinio elektros tiekimo, jis be perspėjimo gali būti nutrauktas bet kurią akimirką.

Daugumoje gydymo įstaigų net gimdymo metu yra tik minimalios galimybės motinos ir vaisiaus būklei sekti. Ne visur yra sąlygos suteikti naujagimiams būtinąją pagalbą, ypač jei kūdikiai gimsta neišnešioti.

"Dėl šių ir kitų priežasčių išlieka labai didelė gyvybei pavojingų komplikacijų grėsmė. Tai kraujavimas, infekcijos, nėštumo nulemta hipertenzija", – pasakojo gydytojas M.Kliučinskas.
Dėl šių priežasčių šalyje vis dar daug atvejų, kai išgyvena tik sveiki ir stiprūs. Gimdyvių ir kūdikių mirtingumas labai didelis.

Kai kurių regionų moterims labai sunku atvykti gimdyti iš tolimų kaimų, vadinamųjų aūlų, ir sunkiai pasiekiamų kalnuotų vietų.

"Tradicijų besilaikydamos, gimdyti į ligoninę tadžikės važiuoja tik paskutinę akimirką, todėl neretai pagimdo pakeliui arba vos atvažiavusios į gimdymo namus, – docentas žino tokių faktų. – Ar iš viso vykti į ligoninę, vis dar sprendžia vyras ir anyta. Tiesa, anytos labai nuoširdžiai padeda marčioms gimdant."

Gimus berniukui džiaugsmo daugiau

Lygindamas tadžikes su lietuvėmis M.Kliučinskas pripažino, kad pastarosios labai kantrios, patiklios, paklusnios.

"Jos nedejuodamos kenčia skausmą, kuriam malšinti medikamentai čia netaikomi, dažniausiai gimdo gulėdamos ant šono, – apie tadžikų papročius pasakojo gydytojas M.Kliučinskas.
Jis pastebėjo ir teigiamų pokyčių. Apmokomos akušerės, medicininio išsilavinimo neturinčios nėščiosioms ir gimdyvėms padedančios moterys.

"Pradedama šviesti visuomenė, kada būtina nėščiąsias nukreipti konsultuotis pas gydytoją ar gimdyves skubiai vežti į ligoninę. Konsultuoti moterų ligoninių gydytojai važiuoja į tolimus kaimus", – pasakojo M.Kliučinskas.

Gimdymo skyriuose jau atsiranda modernios įrangos, nors ne visur medikai moka ja naudotis.

Gimus vaikui visus apima didelis džiaugsmas. Naujagimį nori pamatyti visa giminė, įprastai koridoriuje, už durų, arba ligoninės kieme laukia bent dešimt žmonių.

"Lankymą ribojame, nes plūstų visi giminės, draugai ir artimieji, – pabrėžė M.Kliučinskas. – Ir akivaizdžiai vis dar juntamas vyro kultas. Jei gimsta sūnus –  džiaugsmas beribis."



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko ten važiuoti

ko ten važiuoti portretas
jeigu ne gydytojas o gimdyvės diedas viską sprendžia? kokią pažangą ten galima įdiegti?

once

once portretas
gryze medikai is tokiu ligoniniu pasakojo tokiu dalyku mums nesuprantamu kaip yra nesiskaitoma su zmoniu givybem ir taip tie nesamoningi paprociai pribloskia visus -tamsuoliai zmones ir tiek

Religinai prietarai

Religinai prietarai portretas
Visa laimė, kad mūsiškiai šventakupriai celibatininkai nebeturi valdžios- turėdami valdžią jie ne tokių dalykų prisigalvotų(nors prisigalvoja ir dabar)...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių