Vokietijos konservatoriai baiminasi „poliarizacijos“ renkant A. Merkel įpėdinį

Angelos Merkel partijos lyderis pirmadienį perspėjo dėl „poliarizuojančios“ rinkimų kampanijos, Vokietijos konservatoriams ruošiantis naujoms deryboms ir vykstant nuožmiai kovai dėl to, kas pakeis kanclerę artėjančiuose rinkimuose.

„Iš JAV (pavyzdžio) žinome, ką reiškia turėti poliarizuotas rinkimų kampanijas, ir žinome, kiek laiko reikėjo ir reikia naujajam prezidentui, kad vėl suvienytų šalį“, – sakė Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderis Arminas Laschetas (Arminas Lašetas).

„Turėtume to išvengti Vokietijoje“, – pridūrė jis.

Daugiausia gyventojų turinčios Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės vadovas A. Laschetas dėl teisės vesti partiją į rugsėjo 26 dienos visuotinius rinkimus varžosi su CDU regioninės partnerės Bavarijoje – Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) – lyderiu Markusu Soederiu (Markusu Zėderiu).

Sekmadienį vakare Berlyne vykusios derybos tarp abiejų varžovų rezultatų nedavė ir pakurstė spėliones, kad kandidatūros klausimas gali būti išspręstas antradienį per CDU ir CSU parlamentarų balsavimą.

Pirmadienį A. Laschetas pranešė tęsiantis derybas su savo partijos vadovybe, o M. Soederis beveik neslėpdamas paragino CDU atstovus palaikyti jį kaip populiaresnį kandidatą.

„Platus palaikymas“

M. Soederis, prieš savaitę paskelbęs esąs pasirengęs pakeisti A. Merkel ir vesti partijas į rinkimus, pakartojo savo pažadą pasitraukti „be jokio apmaudo“, jeigu CDU nominuos A. Lachetą.

Tačiau jis atsisakė trauktis praėjusią savaitę, CDU vadovybei išreiškus paramą A. Laschetui. 54 metų M. Soederis pareiškė esąs pasirengęs imtis pareigų, jeigu turės „platų palaikymą“ CDU.

„Platus palaikymas reiškia, kad to nori plati parlamentinė grupė ir visi eiliniai“, – pridūrė jis.

„Svarbu gerbti (partijos) narius, parlamentarus ir gyventojus apskritai“, – sakė M. Soederis, pabrėždamas, kad jo kandidatūrą palaiko didesnė visuomenės dalis.

Neseniai visuomeninio transliuotojo ARD atliktos apklausos rezultatai rodo, kad 44 proc. vokiečių palaiko M. Soederį kaip geriausiai tinkamą CDU-CSU kandidatą į kanclerius, tuo metu A. Lachetą palaikė 15 proc. apklaustųjų.

Tačiau M. Soederis taip pat sakė, kad sutiks su CDU sprendimu, jeigu partija palaikys A. Laschetą.

„Mes nenorime ir nematome jokio skilimo tarp CSU ir CDU“, – pridūrė jis.

Kylantys žalieji

Susiskaldymas konservatorių stovykloje dar labiau išryškėjo pirmadienį, antrą vietą apklausose užimančiai Žaliųjų partijai pranešus, kad ją į rinkimus ves viena iš partijos vadovių Annalena Baerbock (Analena Bėrbok).

Sveikindamas A. Baerbock su šia nominacija A. Laschetas pažadėjo „teisingą rinkimų kampaniją“ ir paragino partijas gerbti vienai kitą – tuo duodamas užlėptą užuominą M. Soederiui.

Tuo metu CSU lyderis kiek kovingesniu tonu pareiškė, kad, kai kalba eina apie socialinę ir ekonominę politiką, jis nesutinka su Žaliųjų partijos „pagrindine ideologija“.

A. Laschetas sakė, kad jis taip pat pakvietė M. Soederį į pirmadienio derybas, tačiau bavaras teigė negalįs laiku grįžti į Berlyną, kad galėtų jose dalyvauti.

„Šiomis dienomis turime daug kalbėtis. Siekiama, kad rinkimus laimėtų CDU-CSU, ir tai gali įvykti tik tuo atveju, jei esame kartu “, – sakė A. Laschetas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių