Vokietija sulaikė šnipinėjimu Maskvai įtariamą rusų mokslininką

Vokietijos federaliniai prokurorai pirmadienį pranešė sulaikę rusų mokslininką, kuris kaltinamas už pinigus perdavęs Maskvai slapto pobūdžio informacijos iš vieno Vokietijos universiteto.

Prokurorų išplatintame pranešime nurodoma, kad įtariamasis, įvardijamas kaip Ilnuras N., penktadienį buvo sulaikytas dėl įtarimų, kad „nuo 2020 metų spalio pradžios dirbo Rusijos slaptajai tarnybai“.

Iki sulaikymo Ilnuras N. dirbo neįvardyto Vokietijos universiteto gamtos mokslų ir technologijų fakulteto mokslo darbuotoju.

Federalinių prokurorų duomenimis, šis asmuo nuo 2020 metų spalio iki 2021 metų birželio mažiausiai tris kartus susitiko su vienu Rusijos žvalgybos pareigūnu. Įtariama, kad mokslininkas dukart „perdavė universitetui priklausančios informacijos“.

Už suteiktas paslaugas jam, kaip įtariama, buvo sumokėta grynaisiais pinigais.

Sulaikymo metu vokiečių teisėsauga apieškojo įtariamojo namus ir darbo vietą.

Ilnuras N. šeštadienį stojo prieš teisėją; šis pratęsė jam kardomąjį kalinimą.

Byla iškelta tvyrant įtampai tarp Rusijos ir Vokietijos dėl daugelio klausimų, įskaitant Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno, gydyto Berlyne po mėginimo jį nunuodyti, kalinimą.

Kanclerės Angelos Merkel vyriausybė taip pat prisidėjo prie sankcijų režimo dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, taip pat dėl Rytų Ukrainoje besitęsiančio konflikto tarp prorusiškų separatistų ir vietos pajėgų.

Tačiau nepaisant tarptautinės kritikos, Berlynas įgyvendina planus pastatyti dujotiekį „Nord Stream 2“, padvigubinsiantį gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos į Vokietiją apimtis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių