Vietoj G-8 susitikimo Sočyje – G-7 susitikimas Briuselyje

  • Teksto dydis:

asaulio galybių lyderiai pirmadienį susitarė atšaukti dalyvavimą Didžiojo aštuoneto (G-8) susitikime, kurį Rusija buvo numačiusi surengti savo Juodosios jūros kurorte Sočyje, siekdami padidinti Maskvos izoliaciją dėl Ukrainos krizės.

Po neeilinio susitikimo, kurį sušaukė JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), Didžiojo septyneto (G-7) grupė pranešė, kad vietoj G-8 susitikimo Sočyje ji birželio mėnesį surengs be Rusijos savo susitikimą Briuselyje.

Vienas susitikime buvęs šaltinis nurodė, kad G-7 grupė nekalba apie Rusijos narystės sustabdymą, bet apie 2014 metų G-8 viršūnių susitikimo, kurį buvo planuojama birželio mėnesį surengti, pakeitimą G-7 susitikimu Briuselyje.

Europos Viršūnių Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus) savo „Twitter“ paskyroje patvirtino, kad G-7 birželio mėnesį susitiks Briuselyje.

G-7 „susirinko dėl to, kad laikosi bendrų nuostatų ir dalijasi bendra atsakomybe. Rusijos veiksmai pastarosiomis savaitėmis jų neatitinka. Šiomis aplinkybėmis mes nedalyvausime suplanuotame Sočio susitikime“, - priduriama jame.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent‘as Fabiusas (Loranas Fabiusas) pareiškė, kad Rusijai pademonstruotas ignoravimas „galbūt yra reikšmingiausias veiksmas, kadangi jis parodo, jog visos šios skirtingos šalys nepriima Krymo aneksijos kaip fait accompli“.

Tačiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad „aštuonetas“ yra neformalus klubas, kuriame narystė niekaip neįforminama.

„Kalbant apie „aštuonetą“, žinote, „aštuonetas“ – tai neformalus klubas, kuriame niekas nario bilietų neišrašinėja, niekas nieko iš ten išvaryti negali dėl apibrėžimo“, – sakė jis per spaudos konferenciją Hagoje.

„Jeigu mūsų Vakarų partneriai mano, kad šis formatas jau atgyveno savo dieną, tegu tai būna. Mes nė kiek nesistengiame laikytis šio formato, ir mes nematome didelės tragedijos, jeigu jie (G-8 lyderiai) nesusitiks“, – sakė S.Lavrovas žurnalistams po dvejų atskirų derybų: su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry (Džonu Keriu) ir Ukrainos laikinuoju užsienio reikalų ministru Andrijumi Deščycia.

G-7 taip pat pagrasino imtis griežtesnių sankcijų prieš Rusiją dėl Krymo aneksijos, dėl kurios santykių tarp Vakarų ir Maskvos pablogėjimas pasiekė žemiausią lygį nuo Šaltojo karo pabaigos.

„Esame pasirengę suintensyvinti veiksmus, įskaitant koordinuotas sankcijas, kurios turės reikšmingą poveikį Rusijos ekonomikai, jeigu Rusija tęs šios situacijos eskalavimą“, - sakoma lyderių pranešime.

L.Fabiusas pažymėjo, kad G-7 sutarė svarstyti galimybes, kaip būtų galima sumažinti savo energetinę nepriklausomybę nuo Rusijos.

„Kadangi kai kalbame apie sankcijas, reikia kelti klausimus apie galimas reakcijas, energetiką“, - sakė L.Fabiusas.

„Turime būti padėtyje, kai taip labai kaip šiandien nuo Rusijos nepriklausome“, - sakė jis.


Šiame straipsnyje: RusijaESJAVG-8

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstutis Grubliauskas

Kęstutis Grubliauskas portretas
Paklausyti reikėjo ką šnekėjo ką tik Amerikos prezidentas per spaudos konferencija ir vakar Rusijos užsienio reikalų ministras ir nereiks tuščiai loti vienas ant kito. Reikia pasiklausyti ir pasižiūrėti įvairių pasaulio šalių informacinių laidų, o ne tik mūsų Panoramos.

Lavrikas

Lavrikas portretas
Volodia padarė keletą ir gerų darbų: 1.Jo dėka Europa ir Amerika tapo žymiai vieningesnės 2.Vakarai suprato kas yra ta energetinė nepriklausomybė (anksčiau tą suprato tik Lietuva ir kitos postkomunistinės šalys) 3.Lietuoje "dešinė" ir "kairė" nustojo aiškintis santykius Tų gerų darbų yra ir daugiau tik reikia pajieškoti

dx

dx portretas
Rusijoj jau yra naujas anekdotas: Didysis septynetas išmetė iš didžiojo aštuoneto didįjį šešetą (большую шестерку).
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių