Venesuela deda tašką: nutraukė diplomatinius santykius su Kolumbija

  • Teksto dydis:

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) šeštadienį paskelbė nutraukiantis diplomatinius santykius su kaimynine Kolumbija, kuri parėmė opozicijos lyderio Juano Guaido (Chuano Gvaido) mėginimus į šalį įvežti humanitarinę pagalbą.

„Nusprendžiau nutraukti visus politinius ir diplomatinius santykius su fašistine Kolumbijos vyriausybe“, – pareiškė jis per didžiulį savo šalininkų mitingą sostinėje Karakase.

N. Maduro Kolumbijos diplomatams liepė per 24 valandas išvykti iš šalies.

„Lauk iš čia, oligarchai!“ – pareiškė jis.

Savo ruožtu Kolumbijos vyriausybė šalies diplomatams Venesueloje nurodė sugrįžti į šalį, praneša naujienų agentūra EFE.

„Kad būtų galima išsaugoti visų Kolumbijos pareigūnų gyvybes, [būtina] kuo greičiau sugrįžti į Kolumbiją“, – pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Carlosas Trujillo (Karlosas Truchiljas).

Ministras taip pat pažymėjo, kad Bogota Venesuelos prezidentu pripažįsta Venesuelos opozicijos lyderį J. Guaido.

Venesuelos ir Kolumbijos santykiai pastaruoju metu gerokai pašlijo, nes Kolumbijoje yra įkurtas vienas iš centrų, kuriuose priimama ir sandėliuojama Venesuelai skirta užsienio – daugiausia Jungtinių Valstijų – humanitarinė pagalba, kurią oficialusis Karakasas atsisako įsileisti į šalį.

Kolumbijoje taip pat aktyviai veikia Venesuelos opozicija. Dieną anksčiau J. Guaido, pažeidęs Venesuelos vyriausybės paskelbtą draudimą keliauti, išvyko iš šalies ir apsilankė labdaros koncerte, kuris buvo surengtas Kolumbijos pasienio Kukutos mieste. Čia jis susitiko su Kolumbijos, Čilės ir Paragvajaus prezidentais, taip pat su Amerikos Valstybių organizacijos generaliniu sekretoriumi.

„Dienos yra suskaičiuotos“

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) sekmadienį pareiškė esąs įsitikinęs, kad Venesuelos prezidento „dienos yra suskaičiuotos“ po kilusios aklavietės dėl humanitarinės pagalbos pristatymo.

„Sunku prognozuoti. Sunku įvardinti konkrečias dienas, – CNN laidai „State of the Union“ sakė jis. – Esu įsitikinęs, kad Venesuelos žmonės užtikrins, kad N. Maduro dienos yra suskaičiuotos.“

Tai JAV valstybės sekretorius pareiškė praėjus dienai po to, kai JAV remiamos ir Venesuelos opozicijos vadovaujamos pastangos į Venesuelą atgabenti humanitarinės pagalbos susilaukė Venesuelos pasieniečių atkirčio, kuomet buvo panaudotos ašarinės dujos ir guminės kulkos.

Per mitingą Karakase „niekada nepasiduoti“ pažadėjęs N. Maduro nutraukė diplomatinius ryšius su kaimynine Kolumbiją už tai, kad ji remia Venesuelos opozicijos pastangas.

Dėl smurto pasienyje M. Pompeo apkaltino N. Maduro lojalistus.

„Mes tikimės, kad kariuomenė susigrąžins tą piliečių saugojimo nuo tokių tragedijų vaidmenį. Jeigu taip įvyks, manau, kad įvyks gerų dalykų“, – sakė jis.

Venesuelos karinė vadovybė yra išreiškusi ištikimybę M. Maduro, nors kai kurie karininkai ir kariai dezertyravo.

M. Pompeo taip pat pareiškė, kad opozicijos lyderį Juaną Guaido (Chuaną Gvaidą) laikinuoju šalies prezidentu pripažįstančios Jungtinės Valstijos išlieka įsipareigojusius atgabenti humanitarinės pagalbos.

„Mes siekiame vienos misijos – užtikrinti, kad Venesuelos žmonės gaus tą demokratiją, kurios visiškai nusipelno, ir kad kubiečiai ir rusai, kurie daugelį metų žlugdo šalį, nebeturėtų įtakos“, – pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Babunė

Babunė portretas
Vakar D. Kiseliovas atskleidė rusų planus, kaip jie, rusai, žudys Amerikos vaikus, moteris, senelius. Iš esančių prie Amerikos krantų Rytuose ir Vakaruose esančių povandeninių laivų raketomis visą Ameriką pavers radioaktyvių pelenų dykviete. Tai vadinsis preventyvus smūgis. Tuo pačiu smogs ir Europeicams, konkrečiai fašistams lietuviams, latviams, estams, lenkams. Lietuvoje visokie ,,anonistai",kaip aš supratau, su džiaugsmu to laukia. Jeigu mirsi nuo amerikonų rankų - tavęs neliks, o jeigu tave nužudys rusas - iš karto nukaksi į rojų, tik neužmiršk pasiimt armoniką.

savo praeiti rasykit tevu gudruciai

savo praeiti rasykit  tevu gudruciai portretas
kodel nerasot kiek rusu kariuomene iszude zmones nekaltus,tai rasykit apie savo tevu darbelius o ne kitus kritikuokit, apie savus rasykit teisuoliai mat

Anonimas

Anonimas portretas
Jeigu Maduro dar nepasimoke is Libano, Irako, Ukrainos amerikosu ,,demokratinio,, teroro ir valstybiu sunaikinimo pamoku TAI IR JO LIKIMAS BUS KAIP ir situ valstybiu. Maduro PRIVALO BE GAILESCIO SUNAIKINTI Amerikos 5 kolona Venesueloje. Antraip ,,demokratai,, masiskai ispjaus Venesuelos gyventojus ir tekes upes kraujo. ARBA LAISVE IR NEPRIKLAUSOMYBE arba Amerikos ,,DEMOKRATINIS,, banditizmas. kito kelio NERA.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių