Vašingtonas: žemės ūkio įrangos pardavimui Rusijai sankcijos netaikomos

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį pareiškė, kad nedraudžia pardavinėti žemės ūkio įrangos Rusijai, dar kartą paneigdamos Maskvos kaltinimus, kad Vakarų šalių sankcijos, o ne Kremliaus įsiveržimas į Ukrainą, sukėlė pasaulinę maisto krizę.

Iždo departamentas, pateikdamas teisinę formą dėl sankcijų taikymo išimčių, pareiškė, kad nestabdys JAV sandorių, susijusių su žemės ūkio įrangos gamyba, pardavimu ar gabenimu.

Atsižvelgdamas į ankstesnes taisykles, nustatytas po vasario 24 dieną prasidėjusios invazijos, departamentas taip pat teigė nedraudžiantis pardavinėti tokių žemės ūkio prekių, kaip trąšos, taip pat medicinos prietaisų ir COVID-19 testų.

Išplėstos išimtys „dar kartą patvirtina, kad JAV sankcijos Rusijai, taikomos reaguojant į jos neišprovokuotą ir nepagrįstą karą prieš Ukrainą, netrukdo prekybai žemės ūkio ir medicinos produkcija“, sakoma Iždo departamento pareiškime.

Rusijos prezidento Vladimiro „Putino karas uždusino maisto ir žemės ūkio gamybą, o maistą jis naudoja kaip karo ginklą, naikindamas žemės ūkio sandėliavimo, perdirbimo ir tyrimų objektus; vogdamas grūdus ir žemės ūkio įrangą; taip pat faktiškai blokuodamas Juodosios jūros uostus“, – priduriama pareiškime.

Tokį žingsnį Vašingtonas žengė pasirodžius retų pažangos ženklų per Turkijoje surengtas Rusijos ir Ukrainos derybas dėl leidimo išgabenti krovinius iš Ukrainos. Ši šalis yra labai svarbi kviečių ir kitų grūdų eksportuotoja.

Krovinių gabenimą per Juodąją jūrą blokuoja Rusijos karo laivai, taip pat minų laukai, kuriuos įrengė Kyjivas, siekdamas apsisaugoti nuo potencialaus amfibinio puolimo.

Dėl maisto stygiaus dešimtims milijonų žmonių Afrikos ir kitose neturtingose šalyse iškilo bado pavojus.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) neseniai pareiškė, kad Maskvos veiksmai prisidėjo prie neramumų Šri Lankoje. Šios salos valstybės prezidentas pabėgo ir atsistatydino per masinius protestus dėl smarkiai sumažėjusių maisto ir degalų atsargų.


Šiame straipsnyje: JAVžemės ūkio įrangaRusijasankcijossankcijos Rusijakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių