Turkija patvirtino prieštaringai vertinamą beglobių gyvūnų kontrolės įstatymą

  • Teksto dydis:

Turkijos parlamentas pirmadienį pritarė įstatymui, kuriuo siekiama atsikratyti milijonų benamių šunų.

Prieštaringai vertinamame įstatymo projekte teigiama, kad šalyje, kurioje gyvena apie keturi milijonai benamių šunų, sergantys ar agresyvūs gyvūnai turi būti užmigdomi.

Likusi įstatymo projekto dalis toliau svarstoma ir tikimasi, kad ji bus priimta per kelias ateinančias dienas.

Vyriausybė teigia, kad tokia tvarka reikalinga siekiant užkirsti kelią šunų užpuolimams ir pasiutligės plitimui.

Kiti benamiai šunys turėtų būti masiškai gaudomi, atiduodami į gyvūnų prieglaudas ir gyventojams.

Anot kritikų, dėl didelio beglobių šunų skaičiaus negalima pasikliauti vien tik gyvūnų prieglaudomis ir pavienių žmonių globa. 

Gyvūnų teisių gynėjai, kurie baiminasi, kad įstatymo projektas gal būti tik priedanga šunų migdymui, nors vyriausybė tai neigia, pasisako už masinę sterilizacijos kampaniją.

Sekmadienį parlamentarams pradėjus nagrinėti 17 punktų įstatymo projektą, šiai priemonei prieštaraujantys deputatai protestuodami užsimovė netikru krauju suteptas baltas pirštines.

Diskusijos priminė apie 1910 metais Osmanų imperijos laikais taikytą priemonę, kai dešimtys tūkstančių benamių šunų buvo nugabenti iš Stambulo į negyvenamą salą Marmuro jūroje.

Šunys iš bado buvo priversti ėsti vieni kitus. Dauguma jų nugaišo. 

Prieš debatus prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė, kad Turkija susiduria su problema, kuri, „kaip nė vienoje kitoje civilizuotoje šalyje,“ „auga geometrine progresija“. Vyriausybė ypač nerimauja dėl didėjančio pasiutligės atvejų skaičiaus.

Prezidentas, kurio konservatyvioji islamiškos Teisingumo ir plėtros partija (AKP) ir jos sąjungininkai turi absoliučią daugumą parlamente, teigė, kad žmonės tiesiog nori saugiai vaikščioti gatvėmis. 

Stambulą ir kitus didžiuosius miestus kontroliuojanti opozicinė Respublikonų liaudies partija pareiškė, kad jos merai įstatymo netaikys. 

Pastarosiomis savaitėmis buvo surengtos demonstracijos, taip pat ir prie parlamento.

Vyriausybė pareiškė, kad merai, atsisakę vykdyti įstatymą, gali būti įkalinti.

Ji uždraudė lankytojams patekti į parlamentą, kad būtų išvengta protestų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių