„Transparency International“: populizmas kenkia kovai su korupcija

  • Teksto dydis:

Dėl populistų politikų iškilimo pasaulyje gali susilpnėti kova su korupcija, trečiadienį pareiškė nevyriausybinė organizacija „Transparency International“ (TI).

Be to, baiminamasi, kad prie Jungtinių Valstijų vairo stojus naujajam prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), šalyje gali padidėti korupcija.

„Populizmas yra netinkamas vaistas“, – sakė organizacija, paskelbusi metinę ataskaitą apie korupcijos suvokimo indeksą, kurioje šalys surikiuojamos pagal korupcijos viešajame sektoriuje suvokimo kriterijų.

„Šalyse, kurioms vadovauja populistai ar autokratai, dažnai matome nuosmukyje atsidūrusias demokratijas ir trikdantį modelį bandant susidoroti su civiline visuomene, riboti spaudos laisvę ir susilpninti teisminės sistemos nepriklausomybę“, – sakė TI vadovas Jose Ugazas (Chosė Ugasas).

„Užuot kovoję su korumpuotu kapitalizmu, tie lyderiai sukuria dar ydingesnes korupcijos sistemas“, – sakė jis pranešime.

TI nurodė, kad Vengrija ir Turkija yra „šalys, kuriose iškilo autokratiniai lyderiai“, o pastaraisiais metais jos smuko korupcijos suvokimo reitinguose.

Nerimą taip pat kelia ir JAV, kur praėjusią savaitę į valdžią atėjo D.Trumpas, kurio rinkimų kampanija pasižymėjo politinio „elito“ kritika ir pažadais panaikinti korupciją Vašingtone.

Tačiau TI tyrimų direktorius Finnas Heinrichas (Finas Henrichas) sakė „neturįs vilčių“, kad amerikiečių milijardierius įgyvendins savo pažadus, turint omenyje daugybę jo verslo konfliktų, prieš žiniasklaidą nukreiptų pareiškimų ir atsisakymą paskelbti savo mokesčių deklaracijas.

„Kai matai, kad Donaldas Trumpas savo vyriausiuoju patarėju paskyrė savo žentą, tai nekvepia geruoju“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Visas jo kabinetas pilnas interesų konfliktų. Jis sakė nusausinsiąs tą pelkę. Bet pirmieji ženklai rodo, kad jis greičiau ją dar palaistys“, – pridūrė jis.

TI indekse JAV prarado dvi pozicijas, palyginus su praėjusių metų reitingu. Šiemet ji surinko 74 balus iš 100.

„Jei (D.Trumpas) laikysis savo pažadų kovoti su korupcija, manau, kad JAV gali patobulėti. Tačiau, jei vertinsime jo ligšiolinius veiksmus, baiminamės, kad šaliai gresia nuosmukis“, – sakė F.Heinrichas.

Geriausios ir blogiausios

Berlyne įsikūrusi antikorupcinė organizacija savo pranešime teigė, kad visame pasaulyje yra reikalingos „gilios“ reformos, kad būtų nugalėta nelygybė ir sisteminė korupcija, kuri, kaip jau paaiškėjo, yra itin „geras pagrindas“ klestėti populistams.

2016 metų indekse 176 valstybės sureitinguotos įvertinus jas nuo 0 iki 100 balų, kur 0 reiškia labai korumpuota, o 100 – labai švari.

Sudarydama šį indeksą TI remiasi Pasaulio banko, Afrikos plėtros fondo, finansų analitinio centro „Economist Intelligence Unit“ ir kitų organizacijų atliktais tyrimais.

Pirmą vietą jame užima po 90 balų surinkusios Naujoji Zelandija bei Danija, o į mažiausiai korumpuotų valstybių penketuką taip pat patenka ir Švedija, Šveicarija bei Norvegija.

Korupcijos suvokimo indekso tyrime Lietuvai skirti 59 balai iš 100 galimų.

Reitinge, kuris sudaromas pagal ekspertų ir verslo lyderių pateikiamus vertinimus, Lietuva užėmė 38 vietą 176  šalių sąraše. Pagal šį rodiklį Lietuva lenkia Latviją, bet atsilieka nuo Lenkijos ir Estijos. Be to, šalis sąraše nukrito šešiomis pozicijomis, palyginus su praeitų metų įvertinimu.

Jau 10-us metus labiausiai korumpuota valstybe pripažintas Somalis, ne ką geresnė padėtis ir Pietų Sudane, Šiaurės Korėjoje bei Sirijoje.

Palyginus su praėjusių metų ataskaita, didžiausią nuosmukį patyrė Kataras, kuris prarado 10 balų. TI šiai valstybei skyrė prastesnį įvertinimą, nes 2022-ųjų pasaulio futbolo čempionatui besiruošiantį Katarą persekioja korupcijos skandalai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
populizmas padeda klesteti korupcijai,ir tai plinta visame pasaulyje,bet finisas bus liudnas................

DJ

DJ portretas
Labai teisingas pastebėjimas, nes Europos ir JAV liberalrastizmo populizmas privedė prie totalios korupcijos, ir anarchijos ypač ES utopijoje !.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių