Taivane pristatytas homoseksualų santuokų įteisinimo projektas

  • Teksto dydis:

Taivano valdančioji partija ketvirtadienį pristatė savo naujausius planus dėl pirmojo Azijoje įstatymo, kuriuo būtų įteisintos homoseksualių asmenų santuokos.

Teisės akto projekte siūloma tos pačios lyties poroms leisti sudaryti „nuolatines sąjungas“ ir suteikti joms apribotas teises įsivaikinti. Vis dėlto šiai iniciatyvai aršiai priešinasi konservatyvių pažiūrų grupės.

Valdančiajai Demokratinės pažangos partijai (DPP) iki šiol sunkiai sekėsi įgyvendinti savo prieš 2016-ųjų rinkimus duotą pažadą užtikrinti teisę tuoktis homoseksualų poroms.

Lapkritį konservatoriams pavyko laimėti referendumą dėl Taivano Civilinio kodekso pataisų, turėjusių leisti tos pačios lyties santuokas. Tai buvo smūgis prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) partijai ir ryški visuomenės susiskaldymo šiuo klausimu iliustracija.

Plebiscitas buvo surengtas Taivano Konstituciniam Teismui 2017 metais nusprendus, kad draudimas tuoktis homoseksualams prieštarauja konstitucijai.

Teismas įpareigojo vyriausybę pakeisti atitinkamus teisės aktus iki 2019-ųjų gegužės 24-osios, tačiau konkrečiai nenurodė, kaip tai turi būti įgyvendinta.

Ketvirtadienį valdančiųjų paskelbtas teisės akto projektas yra Tsai Ing-wen administracijos mėginimas išspręsti šią problemą. Naujasis įstatymas atitinka KT reikalavimus, bet tuo pat metu neprieštarauja ir referendumo rezultatams, nes nenumatoma keisti Civilinio kodekso, šiuo metu apibrėžiančio santuoką kaip vyro ir moters sąjungą.

Teisingumo ministerijos paskelbtame teisės akto projekte siūloma leisti „dviem tos pačios lyties žmonėms sukurti glaudaus ir išskirtinio pobūdžio nuolatinę sąjungą, kuria įsipareigojama kurti bendrą gyvenimą, kad būtų įgyvendinta lygi laisvės tuoktis apsauga“.

Homoseksualų poroms būtų leista įsivaikinti vieno iš partnerių biologinius vaikus, partneriai būtų finansiškai atsakingi vienas už kitą bei turėtų paveldėjimo teises.

„Istorinė akimirka“

Taivano premjeras Su Tseng-changas (Su Cenčangas) pavadino minėto teisės akto projekto pristatymą „istorine akimirka“ bei paragino parlamentą kaip galima greičiau jį priimti.

„Visi esame iš tos pačios šalies, gyvename ant tos pačios žemės ir po tuo pačiu dangumi (...) – ar būtume heteroseksualūs, ar homoseksualūs“, – sakė jis per vyriausybės posėdį.

„Kiekvienas asmuo turėtų būti gerbiamas ir vertinamas vienodai. Nuoširdžiai tikiuosi, kad visi priims skirtumus ir elgsis vieni su kitais maloniai, ir Taivanas taps tarpusavio pagarbos ir draugiškumo (kupina) valstybe“, – pridūrė premjeras.

Įstatymas turi įsigalioti gegužės 24 dieną, bet prieš tai jį dar turi patvirtinti parlamentas, kur daugumą turi DPP.

Teisių grupės savo ruožtu pastebėjo keletą šio teisės akto trūkumų, tokių kaip apribotos įsivaikinimo teisės ir nepaminėtas klausimas dėl užsienyje sudarytų homoseksualų santuokų pripažinimo.

„Tarptautinė bendruomenė dabar atidžiai stebi Taivano homoseksualų santuokų įstatymo pažangą. Tikimės leisti pasauliui išvysti, jog Taivanas yra lygybę gerbianti įvairiapusė visuomenė, ir tapti žmogaus teisių švyturiu ir modeliu Azijoje“, – pranešime sakė Taivano santuokų lygybės koalicija.

Tačiau nepasitenkinimą įstatymo projektu reiškia konservatorių grupės, nors pačiame teisės akto pavadinime nėra žodžio „santuoka“.

„Neatsakinga patenkinti abi puses turint slaptą darbotvarkę ir paminant visuomenės valią“, – pareiškė šeimos vertybes ginančios grupės „Mūsų kitos kartos laimės koalicijos“ atstovas Yu Hsin-yi (Ju Sinjis).

Kalbant apie homoseksualų teises, Taivanas laikomas viena progresyviausių visuomenių Azijoje. Kasmet saloje rengiamas didžiausias žemyne gėjų paradas.

Tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimui pritaria didelė dalis jaunų taivaniečių.

Vis dėlto sala tebėra itin konservatyvi, joje, ypač kaimiškose vietovėse, veikia įtakingos religinės organizacijos. Analitikai pabrėžia, kad DPP tinkamai neįvertina, kaip kontroversiškai gali būti sutikti jų pasiūlymai dėl homoseksualų santuokų įteisinimo.

Prezidentė Tsai Ing-wen atvirai rėmė tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą dar prieš ateidama į valdžią, tačiau vėliau pareiškė, kad šiuo klausimu reikia daugiau sutarimo visuomenėje.

Jei įstatymui visgi bus pritarta, Taivanas taps pirmąja Azijos valstybe, kur homoseksualų santuokos bus legalios.

Gruodį Tailando chuntos lyderiai siūlė panašų teisės aktą, bet parlamentas dėl jo dar nebalsavo, o kitą mėnesį ten vyks visuotiniai rinkimai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
FUI.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių