„Swedbank“ nušalino nuo pareigų Estijos padalinio vadovą

Į pinigų plovimo skandalą įsipainiojęs „Swedbank“ stabdo Estijos padalinio, per kurį, kaip įtariama, buvo plaunami pinigai iš Rytų, generalinio direktoriaus ir valdybos pirmininko Roberto Kitto įgaliojimus.

Nuo pareigų taip pat nušalintas ir „Swedbank Eesti“ finansų direktorius ir valdybos narys Vaiko Tammeväli. Kaip sakoma „Swedbank“ pranešime spaudai, abu Estijos padalinio vadovai paliks savo postus neterminuotam laikotarpiui „iki atskiro pranešimo“.

„Swedbank“ Estijos padalinio taryba vadovų įgaliojimus sustabdė po vidaus tyrimo.

„Šis sprendimas yra tebevykstančio vidaus tyrimo pasekmė. Tebesame įsipareigoję Estijos rinkai ir visiems mūsų darbuotojams, klientams ir kitiems suinteresuotiems asmenims. Estija yra viena iš keturių „Swedbank“ rinkų. Tęsime lyderiaujančio Estijos banko plėtrą, susitelkdami į visuomenę ir klientus“, – pranešime cituojama „Swedbank“ Baltijos šalių bankininkystės vadovė Charlotte Elsnitz.

Pasak jos, „Swedbank“ tęsia išsamų vidaus tyrimą dėl pinigų plovimo ir bendradarbiauja su Švedijos, Jungtinių Valstijų ir Baltijos šalių tarnybomis, atliekančiomis „Swedbank“ tyrimą.

„Kaip sakėme anksčiau, „Swedbank“ pradėjo išsamų vidaus tyrimą, skirtą ištirti istorinę atitiktį pinigų plovimo prevencijos srityje. „Swedbank“ tęs veiksmus pagal šių tyrimų išvadas. Be to, „Swedbank“ visiškai bendradarbiauja su savo tyrimus atliekančiomis tarnybomis Švedijoje, Jungtinėse Valstijose ir Baltijos šalyse“, – teigia Ch. Elsnitz.

„Swedbank“ Estijos padalinio laikinuoju vadovu tapo rizikos vertinimo vadovas Olavi Leppas. Finansų direktorės pareigas laikinai eis „Swedbank“ iždo vadovė Anna Kõuts. Tiesa, kaip rašo „Swedbank“, šias kandidatūras dar turės patvirtinti kompetentingos institucijos.

ELTA primena, kad „Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos visuomeninis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną – vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Dėl pinigų plovimo skandalo iš pareigų buvo priversti pasitraukti „Swedbank“ grupės generalinė direktorė Birgitte Bonnesen ir valdybos pirmininkas Larsas Idermarkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių