Šiaurės Korėja: Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas – istorinis

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja savaitgalį įvykusį savo lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimą pavadino „istoriniu ir nuostabiu“.

Abu lyderiai sutarė „atnaujinti ir stumti į priekį produktyvius dialogus, kad būtų padarytas naujas proveržis dėl denuklearizacijos Korėjos pusiasalyje“, pirmadienį pranešė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Po šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbto JAV prezidento kvietimo abu lyderiai sekmadienį susitiko Demilitarizuotojoje zonoje (DMZ), kuri Korėjos pusiasalį dalija jau 66 metus po Korėjos karo.

Kim Jong Unas ir D. Trumpas paspaudė vienas kitam ranką virš Šiaurės ir Pietų Korėją skiriančių betoninių blokų, o tada D. Trumpas įžengė kelis žingsnius į Šiaurės Korėjos teritoriją, tapdamas pirmuoju tai padariusiu pareigas einančiu JAV prezidentu.

„Aukščiausių KLDR (Šiaurės Korėjos) ir JAV lyderių istorinis rankos paspaudimas Panmundžome“ buvo „nuostabus įvykis“, sakoma KCNA pranešime, kuriame šis paliaubų kaimelis vadinamas „vieta, garsėjusia kaip padalijimo simbolis“.

Susitikimas įvyko „pasiūlius Trumpui“, priduriama pranešime.

Ekspromtu po D. Trumpo kvietimo surengtas susitikimas DMZ įvyko Pchenjano ir Vašingtono deryboms dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos esant aklavietėje.

Pirmasis lyderių susitikimas įvyko pernai Singapūre, bet baigėsi tik aptakiu pažadu dėl denuklearizacijos, o vasarį surengtas antras susitikimas Hanojuje iširo nepasiekus jokio susitarimo.

Po trečio susitikimo DMZ D. Trumpas pareiškė, kad jis ir Kim Jong Unas ateinančiomis savaitėmis pradės darbinio lygio derybas dėl Šiaurės Korėjos arsenalo.

KCNA nurodė, kad lyderiai aptarė „abiem šalims susirūpinimą keliančius ir jas dominančius klausimus“ ir „susitarė ateityje palaikyti glaudžius kontaktus“.

KCNA citavo Kim Jong Uno žodžius, kad jis palaiko su D. Trumpu „gerus asmeninius santykius“, kurie „duos gerų rezultatų... ir veiks kaip paslaptinga jėga, įveikianti įvairius sunkumus ir kliūtis ateityje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių