Šiaurės Korėja ir JAV ketina atnaujinti darbines derybas

Šiaurės Korėja ir JAV artimiausiu metu atnaujins darbines derybas, pirmadienį pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, remdamasi šalies prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu).

„Artimiausiu metu bus pratęstas darbinis dialogas tarp Šiaurės Korėjos ir Jungtinių Valstijų“, – cituoja agentūra Pietų Korėjos vadovą. 

Visgi Moon Jae-inas nepatikslino, kada ir kur gali įvykti tokios derybos. 

Tuo metu „Yonhap“, remdamasi neįvardytu Šiaurės Korėjos pareigūnu, praneša, kad darbinės derybos gali įvykti artimiausiomis savaitėmis.  

Kaip sakė Moon Jae-inas, jis planuoja aptarti šią temą per susitikimą su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), įvyksiantį Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Pietų Korėjos vadovas pažymėjo, kad Seulo vyriausybė ir toliau palaikys taikos procesą Korėjos pusiasalyje.

Kiek anksčiau pirmadienį Pietų Korėjos laikraštis „Joongang Ilbo“, remdamasis diplomatiniais šaltiniais, pranešė, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) rugpjūtį išsiųstame savo laiške JAV prezidentui pakvietė jį apsilankyti Pchenjane. 

Rugpjūčio 10 dieną D. Trumpas Baltuosiuose rūmuose pranešė žurnalistams gavęs „puikų laišką“ iš Kim Jong Uno. Prezidentas šį laišką apibūdino kaip „labai asmeninį“.     

Socialiniame tinkle „Twitter“ D. Trumpas taip pat parašė, kad neseniai gautame laiške Kim Jong Unas išreiškė norą atnaujinti derybas su Vašingtonu, kai tik baigsis JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos. 

Šiaurės Korėja reikalauja saugumo garantijų

Pirmadienį Šiaurės Korėja pareikalavo iš Jungtinių Valstijų tam tikrų saugumo garantijų, kad galėtų tęstis įstrigusios derybos.

JAV ir Šiaurės Korėjos vadovai nuo praėjusių metų birželio buvo triskart susitikę aptarti Korėjos pusiasalio denuklearizacijos.  

Trečias susitikimas įvyko birželio 30 dieną Korėjos pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje. Tąsyk D. Trumpas ir Kim Jong Unas sutarė atnaujinti darbinio lygio derybas denuklearizacijos klausimu. Šios derybos įstrigo po vasarį Vietname surengto antro JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo, kuris nutrūko nepasiekus jokio susitarimo. 

Visgi iki šiol derybos neatnaujintos.

Praėjusią savaitę Šiaurės Korėjos užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui (Čvė Son Hui) pareiškė, kad Pchenjanas nori rugsėjo pabaigoje surengti derybas su amerikiečiais denuklearizacijos klausimu.

JAV tokį pasiūlymą pavadino „drąsinančiu“. Tačiau keliomis valandomis vėliau Pchenjanas surengė dar vieną ginklų bandymą.

Vienas aukšto rango pareigūnas iš Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pirmadienį sakė, kad „diskusijos apie denuklearizaciją bus įmanomos, kai aiškiai ir be jokių abejonių bus pašalinti grasinimai ir kliūtys, keliančios grėsmę mūsų sistemos saugumui ir trukdančios mūsų vystymuisi“.

Pchenjanas nuolat tvirtina, kad saugumo garantijos bus būtina bet kokio susitarimo dalis, tačiau apskritai jis nėra reikalavęs jų kaip išankstinės sąlygos deryboms.

Oficialioji Šiaurės Korėjos naujienų agentūra citavo JAV reikalų departamento generalinį direktorių, kuris sakė, kad darbinio lygio derybos turėtų būti pratęstos „po kelių savaičių“.

Pasak to pareigūno, tik nuo Vašingtono priklauso, ar tai bus galimybė, ar „proga pagreitinti krizę“.

„Pasiūlymas, kurį JAV pateiks per derybas, gali pagerinti santykius ir atvirkščiai, prisidėti prie priešiškumo viena kitos atžvilgiu“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais mėnesiais Pchenjanas nekart grasino pasitraukti iš derybų su Vašingtonu ir kritikavo aukšto rango amerikiečių pareigūnus.

Nepaisant padidėjusios įtampos, D. Trumpas tvirtino, kad jo santykiai su Kim Jong Unu tebėra šilti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių