Sarajevas pasirengęs sutikti popiežių Pranciškų

  • Teksto dydis:

Sarajevas pasirengęs priimti dešimtis tūkstančių maldininkų, norinčių pasveikinti popiežių Pranciškų kai šis atvyks į Bosnijos ir Hercegovinos sostinę šeštadienį, sako pareigūnai.

„Turime įdėti daug meilės į pasirengimą šiam vizitui, – sakė penktadienį Bosnijos kardinolas Vinko Puljič (Vinkas Puličius). – Miestas spinduliuoja džiaugsmą“.

Jis paragino visų tikėjimų žmones „atverti savo ausis ir širdis popiežiaus žodžiams“.

Savanoriai padeda atvažiuojantiems autobusais ir privačiais automobiliais rasti kur pastatyti transporto priemones. Saugumo dėlei policija prašo žmones uždaryti langus, nestovėti balkonuose, kai pro šalį važiuos popiežius. Pareigūnai skelbia telefonų numerius, kuriais galima skambinti pastebėjus bet ką įtartina.

Popiežius Pranciškus atvyksta kviesti žmones laikytis taikos, susitaikyti Bosnijos musulmonams, krikščionims ortodoksams ir katalikams, kurie vis dar yra pasidaliję, praėjus dviem dešimtmečiams nuo žiauraus karo.

Manoma, kad iš visos Bosnijos į Sarajevo regioną atvyks apie 100 tūkstančių žmonių. Dauguma iš 300 tūkst. Sarajevo gyventojų yra musulmonai.

Pranciškus pirmiausia susitiks su Bosnijos prezidentūra, kurią sudaro musulmonas bosnis, krikščionis ortodoksas serbas ir katalikas kroatas.

Taip pat numatytas susitikimas su šimtus metų čia tarpstančių keturių religijų atstovais: musulmonais, krikščionimis ortodoksais, katalikais ir žydais, taip pat visų religijų jaunimu.

Šimtmečius Sarajevas žinomas kaip Europos Jeruzalė, kurioje sutaria krikščionybė, islamas ir judaizmas.

Tačiau devintajame praėjusio šimtmečio amžiuje Sarajeve prasiveržė priešiškumas: krikščionys ortodoksai serbai ir musulmonai bosniai įsivėlė į pražūtingą karą.

Popiežius Pranciškus tikisi šeštadienį, lankydamasi šiame mieste, atkurti bent dalį buvusio paveldo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių