Rusijos teismas uždarė ir „Memorial“ žmogaus teisių centrą

Maskvos teismas, nepaisydamas tarptautinio pasipiktinimo, trečiadienį paskelbė dar vieną sprendimą uždrausti žymiausią Rusijos teisių gynimo organizaciją „Memorial“.

Teisėjas Michailas Kazakovas patenkino prokurorų prašymą ir nurodė likviduoti „Memorial“ žmogaus teisių centrą, kuris kovoja su dabartiniais žmogaus teisių pažeidimais Rusijoje.

Antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė uždaryti „Memorial International“ – centrinę grupės struktūrą, kuri fiksuoja Stalino laikų valymus ir tvarko didelius tinklo archyvus Maskvoje.

Šį sprendimą pasmerkė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Abu teismų sprendimai dėl „Memorial“ uždarymo vainikuoja metus, per kuriuos buvo įkalintas žymiausias valdžios kritikas Aleksejus Navalnas, ir signalizuoja, kad Rusijos posovietinės demokratizacijos procesas, prasidėjęs prieš 30 metų, baigėsi.

Per trečiadienio posėdį prokuroras apkaltino „Memorial“ „aktyviai“ remiant ekstremistines organizacijas ir vadinamuosius „užsienio agentus“. Prokuroras teigė, kad iš tikrųjų tai „Memorial“ pažeidinėjo rusų teises ir laisves, ir nurodė, kad organizacijos apskaitai esą trūko skaidrumo.

Politikos apžvalgininkai teigia, kad kaltinimus ekstremizmu ir terorizmu Rusijos valdžia naudoja, kai nori nubausti V. Putino kritikus.

Prieš paskelbiant sprendimą, „Memorial“ žmogaus teisių centro vadovas Aleksandras Čerkasovas pareiškė, kad uždarymas reikš, jog politinės represijos yra šalies gyvenimo faktas.

„Pastaruosius tris dešimtmečius visa mūsų veikla buvo nukreipta į Rusijos piliečių ir Rusijos valstybės interesų apsaugą, – teisme sakė jis. – Jei mus dėl to uždarys, tai tik patvirtins, kad piliečių persekiojimas dėl politinių priežasčių yra vienas iš sisteminių mūsų gyvenimo veiksnių“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

panaikino VAKARŲ "šakalų" l i z d ą RUSIJOJE, tad dabar

panaikino  VAKARŲ "šakalų" l i z d ą RUSIJOJE, tad dabar portretas
vienas po kito jie u ž v e r s KANOPAS, reikėjo tai padaryti senai.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Labai teisingas sprendimas. Tik per ilgai tas Putinas tamposi, reikėjo seniai tai padaryti, o tuos visus užsienio šnipus sukišti į kalėjimą.

parasykite

parasykite  portretas
kas ta centra finansuoja, is centro veiklos galima spresti, kad jis palaike ekstremizma ir terorizma, vykde kurstoma veikla skaldant Rusija uz uzsienio zvalgybos pinigus. Vienu zodziu vykde antivalstybine veikla. Uz tokia veikla JAV iki gyvenimo pabaigis is kaleimo neiseina. Prasykite kiek rusijos zurnalistu yra nuteistu JAV.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių