Rusijos centrinio banko vadove vėl siūloma E. Nabiulina

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė dar vienai kadencijai centrinio banko vadove paskirti Elvyrą Nabiuliną, vėl kreipdamasis į patyrusią ekonomistę, dirbusią šaliai sunkiais laikotarpiais.

Nuo 2013 metų pareigas einanti 58 metų E. Nabiulina padėjo Rusijos ekonomikai įveikti ankstesnį Vakarų sankcijų etapą 2014 metais po Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos, taip pat didelius naftos kainų svyravimus ir infliacijos bangas.

„Rusijos Federacijos prezidentas pasiūlė Dūmai kandidatę į centrinio banko valdytojo pareigas – Elvyrą Nabiuliną“, – penktadienį savo „Telegram“ kanale pranešė žemieji parlamento rūmai.

Dūma dėl jos paskyrimo balsuos pirmadienį.

Vasario 28 dieną, praėjus keturioms dienoms po Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą, centrinis bankas padidino pagrindinę palūkanų normą nuo 9,5 iki 20 proc. po to, kai Vakarų šalys įvedė sankcijas, kurios iš esmės atribojo Rusijos finansų sektorių nuo pasaulio ekonomikos.

Penktadienį vykusiame eiliniame posėdyje Rusijos centrinio banko valdyba, kaip ir tikėtasi, paliko pagrindinę palūkanų normą 20 proc.

E. Nabiulina, kuri po posėdžio pasakė kalbą, o ne surengė įprastą spaudos konferenciją, teigė, kad dabartinėmis sąlygomis „ypač sunku“ pateikti atnaujintas ekonomines prognozes, tačiau ji tai padarys kitą mėnesį.

Vis dėlto ji stengėsi palaikyti raminamą toną dėl ekonomikos, sakydama, kad priemonės, kurių buvo imtasi reaguojant į „beprecedentes“ Vakarų sankcijas, padėjo išvengti bankų bankroto ir kad likvidumo padėtis stabilizavosi.

„Infliacija tam tikrą laiką išliks padidėjusi, tačiau neleisime, kad įsisuktų infliacijos spiralė“, – sakė E. Nabiulina.

„Rusijos banko pinigų politika turėtų leisti ekonomikai palaipsniui prisitaikyti prie naujų sąlygų ir 2024 metais grįžti prie keturių procentų infliacijos lygio“, – pridūrė ji.

Centrinio banko vadovė teigė, kad infliacijos šuolį lėmė tai, jog vartotojai puolė pirkti elektronikos ir namų apyvokos prekes, kurių, kaip jie baiminasi, dėl sankcijų nebeliks parduotuvių lentynose.

Nors centrinis bankas taip pat pastebėjo, kad padidėjo grūdų, miltų, makaronų ir cukraus vartojimas, E. Nabiulina teigė, kad Rusija turi pakankamai šių maisto produktų atsargų ir gamybos pajėgumų.

Ji sakė, kad Maskvos vertybinių popierių biržoje, kuri buvo uždaryta kitą dieną po Rusijos invazijos į Ukrainą, bus atnaujinta prekyba obligacijomis.

Pasak jos, centrinis bankas pirks Rusijos vyriausybės obligacijų, kad sumažintų svyravimus šioje rinkoje.

JK nepriklausomos konsultacinės bendrovės „Capital Economics“ vyriausiasis besivystančių rinkų ekonomistas Williamas Jacksonas sakė, kad E. Nabiulinos kalba parodė, jog Rusijos politikos formuotojai mano, kad sankcijos ir apribojimai greičiausiai išliks kurį laiką.

Tačiau, pasak jo, iš jos komentarų taip pat matyti, kad Rusijos politikos formuotojai siekia „kuo greičiau panaikinti kapitalo kontrolę, grįžti prie plaukiojančio rublio kurso ir pinigų politikoje pagrindinį dėmesį skirti tikslinės infliacijos režimui“.

 


Šiame straipsnyje: Elvyra NabiulinaRusijaRusijos centrinis bankaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių