Rusija neigia planuojanti perversmą Moldovoje

Rusija antradienį atmetė kaip „visiškai nepagrįstus“ Moldovos kaltinimus, kad Maskva, padedama diversantų, rengia sąmokslą smurtu nuversti proeuropietišką šalies vadovybę.

„Tokie teiginiai yra visiškai nepagrįsti ir niekuo neparemti“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Moldovos prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu) pirmadienį apkaltino Rusiją rengiant sąmokslą nuversti jos vyriausybę. Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis praėjusią savaitę pareiškė, kad Kyjivas „perėmė Rusijos žvalgybos parengtą Moldovos sunaikinimo planą“.

Šiuos Ukrainos teiginius vėliau patvirtino Moldovos žvalgybos pareigūnai.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino Kyjivą siekiu supriešinti Moldovą su Rusija ir apkaltino Kišiniovą rusofobija.

„Skirtingai nei Vakarų šalys ir Ukraina, mes nesikišame į Moldovos ir kitų pasaulio šalių vidaus reikalus“, – pareiškė ministerija.

„Rusija nekelia grėsmės Moldovos Respublikos saugumui“, – pridūrė ji, sakydama, kad „stabilūs ir draugiški santykiai“ su Rusija gali būti naudingi Moldovai.

Daugelį metų Kremlius siekė išlaikyti posovietines valstybes, tokias kaip Ukraina ir Moldova, savo įtakos sferoje, tačiau abi šalys pasuko į Vakarus.

Pernai vasarį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiuntė karius į Ukrainą.

Rusija tebelaiko karių rytiniame Moldovos separatistiniame Padniestrės regione, kuris ribojasi su Ukraina.

Moldova, 2,6 mln. gyventojų turinti šalis, besiribojanti su Rumunija ir Ukraina, 2022 metų vasarą gavo kandidatės į ES statusą.


Šiame straipsnyje: MoldovaRusijaVyriausybėMoldovos vyriausybėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių