Rusija ir Baltarusija aptarė glaudesnius karinius ir ekonominius ryšius

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį priėmė kaimyninės Baltarusijos vadovą deryboms dėl karinio ir ekonominio bendradarbiavimo plėtojimo vykstant kovoms Ukrainoje.

Beveik prieš metus Rusija pasiuntė savo kariuomenę į Ukrainą, pasinaudodama ir savo sąjungininkės Baltarusijos teritorija.

Rusija yra dislokavusi karių ir ginklų Baltarusijoje, abi šalys reguliariai rengia bendras pratybas, kurios yra jų karinio aljanso dalis.

Pradėdamas derybas su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, V. Putinas pasiūlė aptarti saugumo klausimus, karinį bendradarbiavimą ir tolesnio ekonominių ryšių stiprinimo būdus.

V. Putinas pažymėjo, kad Baltarusija išsaugojo sovietinių laikų pramoninį turtą, ir pridūrė, kad šalis turi gerų galimybių vykdyti bendras gamybos programas.

„Suvieniję pastangas sukursime sinergiją, – sakė V. Putinas. – Kai kuriuose sektoriuose tai gali būti labai veiksminga ir duoti gerų rezultatų tiek Baltarusijai, tiek Rusijai.“

Rusija buvo pagrindinė Baltarusijos sovietinio stiliaus ekonomikos, kuri priklauso nuo pigios rusų energijos ir paskolų, rėmėja.

Kremlius taip pat teikia tvirtą politinę paramą A. Lukašenkai, kuris geležine ranka Baltarusiją valdo jau beveik tris dešimtmečius. Rusija padėjo jam atlaikyti ilgus mėnesius trukusius masinius protestus po 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarai vadina suklastotais.

Praėjusiais metais A. Lukašenka ir V. Putinas buvo susitikę 13 kartų.

A. Lukašenka pažymėjo, kad Baltarusijos gamyklos yra gaminusios komponentus Rusijos keleiviniams lėktuvams, ir pasiūlė, kad, padedant Rusijai, viena Baltarusijos gamykla pradėtų gaminti sovietų sukurtus šturmo lėktuvus, anot jo, „gerai pasirodžiusius“ Ukrainoje.

Vienoje Baltarusijos gamykloje jau buvo suremontuoti keli sovietų gamybos Su-25, skirti remti sausumos pajėgas, tačiau neaišku, kaip joje galėtų būti atnaujinta seniai sustabdyta šių lėktuvų gamyba.


Šiame straipsnyje: RusijaBaltarusijakaras UkrainojeenergijaskolosVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių