PSO ragina vengti susibūrimų per Kalėdas

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pirmadienį pareiškė, kad minint Kalėdas „saugiausias pasirinkimas“ būtų vengti šeimos susibūrimų, pabrėždama, kad dėl koronaviruso pandemijos nėra jokių būdų be jokios rizikos praleisti šią šventę.

Pasak PSO pareigūnų, pačioms vyriausybėms teks įvertinti ekonominę ir socialinę naudą, kurią galėtų suteikti suvaržymų dėl COVID-19 švelninimas šventiniu laikotarpiu, o gyventojams reikės įvertinti, ar jie nesukeltų pavojų labiau pažeidžiamiems artimiesiems.

Europa ir abi Amerikos šiuo metu grumiasi su intensyvėjančiu koronaviruso protrūkiu, dėl kurio ligoninės artėja prie pajėgumų ribos – taigi, vyriausybės artėjant svarbiam Kalėdų laikotarpiui yra priverstos įvesti įvairių ribojimų.

PSO epidemiologė Maria van Kerkhove pareiškė, kad šiuo atveju jokių „nulinės rizikos“ variantų nėra.

„Yra mažesnė ar didesnė rizika, bet rizika vis tiek yra“, – pareiškė ji per internetu transliuotą spaudos konferenciją.

„Tai nepaprastai sunku, nes, ypač švenčių metu,.. labai norime būti su šeima, tačiau tam tikrais atvejais sunkus sprendimas nerengti šeimos susitikimo yra saugiausias pasirinkimas“, – pridūrė pareigūnė.

Yra mažesnė ar didesnė rizika, bet rizika vis tiek yra

Ji pažymėjo, jog kiekvienas žmogus turės priimti šį sprendimą pats, įvertinęs, ar jis galėtų parnešti virusą į asmenų, kuriems virusas kelia didesnį pavojų, namus.

M. van Kerkhove užsiminė, kad geriausia būtų susitikimus rengti virtualiomis priemonėmis.

„Net jei šiemet negalite švęsti kartu, galite rasti būdų atšvęsti, kuomet viskas baigsis“, – sakė amerikiečių ekspertė.

„Mes tai darome savo šeimoje, o visam šitam pasibaigus kaip reikiant atšvęsime“, – pridūrė ji.

„Pasitikėjimas ir džiaugsmas“

PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas pabrėžė, kad būtina išlaikyti pusiausvyrą tarp mokslininkų patarimų ir ekonominių bei socialinių veiksnių.

Tačiau, pridūrė jis, nėra jokios formulės, rodančios, kuriam laikui galėtų būti saugu švelninti suvaržymus žiemos švenčių metu.

Artėjant ketvirtadienį Jungtinėse Valstijose minimai Padėkos dienai M. Ryanas perspėjo, kad po šios šventės kaimyninėje Kanadoje – šiemet tai įvyko spalio 12 dieną – infekcijos plitimas paspartėjo.

Jo teigimu, „nekyla abejonių“, kad dar labiau sušvelninus apribojimus srityse, kur susidariusios palankios sąlygos virusui plisti, protrūkis tik suintensyvėtų.

„Klausimas yra toks: ar apskritai pakankamai gerai suvaldėte ligą kad galėtumėte suteikti žmonėms šiek tiek daugiau laisvės Kalėdų laikotarpiu, sukeldami bendruomenėje pasitikėjimo ir džiaugsmo jausmą, kurio žmonėms dabar reikia, bet tuo pat metu neleisti virusui siautėti?“ – klausė ekspertas.

„Čia yra kompromisas tarp šių dviejų klausimų“, – pabrėžė M. Ryanas.

PSO pareigūnas nurodė: „Kiekviena vyriausybė turės spręsti dėl savo politikos, įvertinusi pusiausvyrą tarp epidemiologinės rizikos ir ekonominės bei socialinės rizikos, galinčios kilti, jei šventiniu laikotarpiu žmonės ir toliau bus varžomi – tai gali sukelti nuoširdų nusivylimą, dar didesnį nuovargį ir daugiau pasipriešinimo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių