PSO komanda lankosi virusologijos laboratorijoje Uhane

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) inspektoriai trečiadienį lankosi laboratorijoje Kinijos Uhano mieste, kuri, kaip užsiminė JAV pareigūnai, galėtų būti pandeminio koronaviruso kilmės vieta.

Uhano virusologijos instituto, kuriame atliekami pavojingiausių pasaulio ligų tyrimai, inspekcija yra tarp didžiausią susidomėjimą keliančių PSO komandos atliekamo COVID-19 pandemijos ištakų tyrimo etapų.

Misijos, kurią Kinija pirmuosius pandemijos metus atidėliojo, metu aiškinamasi, kaip virusas persimetė nuo gyvūnų žmonėms. Tačiau lieka klausimų dėl to, ką ekspertai galėtų aptikti praėjus tokiam ilgam laikui.

Automobilių kolona trečiadienį ryte pro saugumo postą įvažiavo į rūko gaubiamo virusologijos instituto teritoriją. Pirmoji mašina buvo trumpam sustojusi, kad joje esantys žmonės atsakytų į žurnalistų klausimus.

PSO komandos narys Peteris Daszakas (Piteris Dašakas) sakė, kad komanda „laukia labai produktyvios dienos ir nori užduoti visus klausimus, kuriuos, kaip žinome, reikia užduoti“.

Mokslininkai mano, kad COVID-19, kuri pirmą kartą atsirado Uhane ir jau pražudė daugiau kaip 2 mln. žmonių visame pasaulyje, iš pradžių buvo šikšnosparnių liga ir kad ji žmonėms galėjo būti perduota per kažkokį kitą žinduolį.

Tačiau užtikrintų atsakymų kol kas nėra.

Ankstyvuoju pandemijos etapu būta spėlionių, kad virusas galėjo atsitiktinai „pabėgti“ iš biologinio saugumo laboratorijos Uhane, bet jokių įrodymų šiai teorijai paremti nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių