PSO: Kinijos pateikiami duomenys neatspindi tikrojo COVID-19 protrūkio

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį sukritikavo „labai siaurą“ Kinijos mirčių nuo COVID-19 apibrėžtį ir įspėjo, kad oficiali statistika neparodo tikrojo protrūkio poveikio.

„Vis dar neturime išsamių duomenų“, – žurnalistams sakė PSO ekstremalių situacijų direktorius Michaelas Ryanas (Maiklas Rajanas).

„Manome, kad šiuo metu Kinijos skelbiami skaičiai neatspindi tikrojo ligos poveikio, susijusio su hospitalizacijomis, paguldymu į intensyviosios terapijos skyrius ir ypač su mirtimis“, – pridūrė jis.

Kinijoje smarkiai padaugėjo naujų COVID-19 atvejų po to, kai Pekinas praėjusį mėnesį, be jokio įspėjimo ar pasiruošimo, staigiai panaikino ilgą laiką galiojusią „nulinio COVIDo“ politiką. Šalies ligoninės ir krematoriumai tapo perpildyti.

Pranešama, kad gruodį Kinijoje užregistruoti tik 22 mirties nuo COVID-19 atvejai po to, kai Pekinas smarkiai susiaurino tokių mirčių klasifikavimo kriterijus, o tai reiškia, jog dabar plačiai laikoma, kad Pekino skelbiami statistiniai duomenys apie šią beprecedentę COVID-19 bangą neatitinka tikrovės.

„Manome, kad apibrėžtis yra pernelyg siaura“, – pareiškė M. Ryanas ir priminė, kad pagal dabartinę Pekino taikomą apibrėžtį, į mirčių nuo COVID-19 statistiką įtraukiami tik tie žmonės, kurie mirė nuo viruso tiesiogiai sukelto kvėpavimo nepakankamumo. 

„Tai labai siaura apibrėžtis“, – sakė jis.

PSO pareigūnas pabrėžė, jog yra gyvybiškai svarbu turėti tikslią informaciją apie tai, kaip plinta virusas ir koks yra jo tikrasis poveikis. Anot jo, susidaryti tikslesnį vaizdą galėtų padėti atskiri sveikatos priežiūros specialistai.

„Netrukdome gydytojams ir slaugėms pranešti apie šiuos mirties atvejus ir šiuos atvejus. Laikomės atviro požiūrio, kad galėtume užfiksuoti tikrąjį ligos poveikį visuomenėje.“

Jis pripažino, kad Kinija pastarosiomis savaitėmis ėmė aktyviau bendradarbiauti su PSO, ir pridūrė, jog „mes tikimės gauti išsamesnių duomenų“.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) žurnalistams pareiškė, kad organizacijos pareigūnai pastarosiomis savaitėmis buvo surengę aukšto lygio derybų su Kinijos kolegomis.

„Ir toliau prašome Kinijos skubiau ir nuosekliau teikti patikimesnius duomenis apie hospitalizuojamus asmenis ir mirties atvejus, taip pat išsamesnius duomenis apie ... viruso sekoskaitą“, – sakė jis.

„Duomenys tebėra itin svarbūs, kad PSO galėtų nuosekliai, sparčiai ir patikimai vertinti su dabartine padėtimi susijusią riziką ir atitinkamai koreguoti savo rekomendacijas ir gaires“, – pabrėžė jis.

PSO vadovas pažymėjo, kad organizacija supranta, kodėl įvairios šalys dėl COVID-19 vėl nustato apribojimų atvykstantiesiems iš Kinijos.

„Kai judumas Kinijoje yra toks didelis, o išsamių duomenų neteikiama..., yra suprantama, kodėl kai kurios šalys imasi priemonių, kurios, jų nuomone, padės apsaugoti jų piliečius“, – paaiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių