Prancūzija: verdiktas A. Bialiackiui yra Baltarusijos režimo represijų ženklas

  • Teksto dydis:

Prancūzija penktadienį pasmerkė Baltarusijos teismo sprendimą žymiam aktyvistui Alesiui Bialiackiui skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę, šį nuosprendį Nobelio premijos laureatui pavadinusi „beprecedenčių represijų“ ženklu.

Baltarusijos pagrindinė teisių gynimo grupė „Viasna“ penktadienį pranešė, kad jos įkūrėjas, 60-metis A. Bialiackis nuteistas už kontrabandą ir „veiklą, kuria šiurkščiai pažeidžiama viešoji tvarka“.

A. Bialiackis buvo kaltinamas kontrabanda gabenęs į Baltarusiją grynuosius pinigus, kuriais esą buvo finansuojama opozicinė veikla.

Byloje taip pat figūruojantiems A. Bialiackio bendražygiams Valiancinui Stefanovičiui bei Uladziui Labkovičiui skirta atitinkamai devyneri ir septyneri metai kalėjimo.

Nė vienas jų nepripažino kaltės.

„Šis nuosprendis yra dar vienas pavyzdys, kokią beprecedentę represijų politiką Baltarusijos valdžia vykdo prieš taikų protestų judėjimą, kuris iškilo po 2020 metų rugpjūčio 9-ąją įvykusių suklastotų prezidento rinkimų, ir prieš visus Baltarusijos vyriausybę kritikuojančius balsus“, – rašoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime.

A. Bialiackiui iškelta byla buvo „aiškiai politiškai motyvuota“, pabrėžė ministerija.

Prancūzija ragina Baltarusijos valdžią nedelsiant ir besąlygiškai išlaisvinti ir išteisinti A. Bialiackį bei „visus kitus politinius kalinius“, pridūrė ministerija.

A. Bialiackis buvo įkalintas po 2020 metais vykusių masinių demonstracijų prieš režimą, kurios kilo po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė laimėjęs rinkimus, kuriuos tarptautinė bendruomenė laiko suklastotais.

Padedamas Rusijos vadovo Vladimiro Putino, A. Lukašenka susidorojo su opozicijos judėjimu, įkalindamas savo kritikus arba priversdamas juos pasitraukti į tremtį.

A. Bialiackis, V. Stefanovičius ir U. Labkovičius sulaikyti nuo 2021-ųjų liepos.

A. Bialiackis buvo vienas iš trijų praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų kartu su Rusijos ir Ukrainos žmogaus teisių grupėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis Lukašenka, gerai tvarkosi su išdavikais.

Kazkaip

Kazkaip  portretas
Truksta Simasiaus pavardes siame straipsnyje:)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių