PPO vadove pirmą kartą gali tapti moteris

  • Teksto dydis:

Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) vadove pirmą kartą gali tapti moteris, nes į paskutinį rinkimų turą išėjo Nigerijos atstovė Ngozi Okonjo-Iweala (Ngozi Okondžo-Iveala) ir Pietų Korėjos atstovė Yoo Myung-Hee (Ju Mjunghi).

Galutinis sprendimas bus priimtas iki lapkričio 7 dienos, tačiau nepaisant to, kuri kandidatė užims postą, naujoji vadovė perims organizaciją, įklimpusią į virtinę krizių ir mėginančią padėti valstybėms narėms įveikti didelį koronaviruso pandemijos sukeltą pasaulio ekonomikos nuosmukį.

Ankstesnis PPO vadovas Roberto Azevedo (Robertas Azevedas) pasitraukė iš pareigų rugpjūtį, metais anksčiau nei numatyta. Praėjusį mėnesį pirmajame naujojo vadovo rinkimų ture iš aštuonių kandidatų, pageidaujančių pakeisti brazilą, buvo atrinkti penki kandidatai.

Be Ngozi Okonjo-Iweala ir Yoo Myung-Hee, antrajame ture į postą kandidatavo Didžiosios Britanijos atstovas Liamas Foxas (Liamas Foksas), Kenijos atstovė Amina Mohamedo ir Saudo Arabijos atstovas Mohammedas al-Tuwaijri (Mohamedas Tuvaidžris).

„Visų trijų atkritusių kandidatų delegacijos sutiko pasitraukti ir palinkėjo kuo geriausios sėkmės likusiom dviem kandidatėms – ministrei Yoo ir dr. Ngozi“, – PPO būstinėje Ženevoje žurnalistams pareiškė PPO atstovas Keithas Rockwellas (Keitas Rokvelas).

Vietoj balsavimo, 164 PPO valstybės narės susiaurino kandidatų atranką per konsultacijų dėl kandidatų procesą.

Trečiasis konsultacijų etapas vyks nuo spalio 19 iki spalio 27 dienos, o nugalėtoja bus paskelbta iki lapkričio 7 dienos, pažymėjo K. Rockwellas.

Laukia daug darbo

Ngozi Okonjo-Iweala ir Yoo Myung-Hee pozicijos rinkimuose sustiprėjo šios savaitės pradžioje, kai ES valstybės narės išreiškė pritarimą jų kandidatūroms.

66 metų N. Okonjo-Iweala yra pirmoji savo šalyje moteris, tapusi finansų ir užsienio reikalų ministre, o prieš tai ji 25 metus dirbo Pasaulio banke plėtros ekonomiste, kur galiausiai užėmė antrą pagal rangą postą.

Ji taip pat yra „Twitter“ direktorių tarybos narė bei specialioji Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pasiuntinė kovoje su COVID-19.

Jei N. Okonjo-Iweala laimėtų, ji taptų pirmąja afrikiete, užėmusia PPO vadovės pareigas.

„Dr. Iweala savybės ir patirtis sprendžiant daugiašalius klausimus, patirtis prekybos palengvinimo ir derybų srityje, taip pat tarpininkavimo sandorių ir susitarimų, turinčių didelę politinę reikšmę, patirtis padės jai tinkamai eiti pareigas“, – po ketvirtadienio pranešimo pareiškė Nigerijos prekybos ministrė Mariam Katagum.

53 metų Yoo Myung-Hee yra pirmoji Pietų Korėjos prekybos ministrė moteris. Jos karjera yra susijusi su veikla prekybos diplomatijos ir užsienio reikalų sferose, taip pat ji dalyvavo parengiant ir sudarant laisvosios prekybos sutartis su Kinija ir JAV.

„Abi atrinktosios kandidatės yra itin kvalifikuotos“, – pažymėjo K. Rockwellas.

„Tai yra dalykas, dėl kurio visi sutaria. Mums tai buvo svarbu nuo pat pradžių. Jos turi ilgametę patirtį sprendžiant keblias problemas“, – pridūrė K. Rockwellas.

„Visgi akivaizdu, kad nepaisant to, kuri kandidatė užims postą, jos laukia daug darbo nuo pat pirmosios dienos“ – kalbėjo PPO atstovas.

Įtampa tarp JAV ir Kinijos

Jau prieš prasidedant krizei dėl COVID-19, PPO susidūrė su įstrigusiomis prekybos derybomis ir mėgino pažaboti įtampą tarp JAV ir Kinijos.

PPO taip pat susiduria su nepaliaujamais Vašingtono išpuoliais, kurie sustabdė PPO ginčų sprendimo apeliacinės sistemos funkcionavimą, o pačios Jungtinės Valstijos netgi grasina apskritai palikti organizaciją.

„Mums tikrai reikia vadovo, ir kuo greičiau naujasis vadovas galės eiti savo pareigas, tuo geriau“, – pažymėjo K. Rockwellas.

K. Rockwellas primygtinai reikalavo, kad naujojo vadovo išrinkimo grafikas nesutaptų su JAV prezidento rinkimais lapkričio 3 dieną, nors nuogąstavimai, kad Baltųjų rūmų kampanija gali pakenkti PPO vadovo išrinkimo procesui, nepasitvirtino.

PPO antradienį paskelbė prognozę, kad koronaviruso krizės nuniokota pasaulinė prekyba susitrauks 9,2 proc. – mažiau, nei buvo skaičiuota šiais metais, tačiau 7,2 proc. atsigavimas 2021 metais taip pat bus daug silpnesnis, nei prognozuota anksčiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
nezinia ar Trumpui patiks? jam dabar kitos problem?....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių