PAR rinkimuose – istorinis kovotojų su apartheidu partijos pralaimėjimas

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublikoje valdantysis Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) patyrė istorinį pralaimėjimą opoziciniam Demokratų aljansui (DA) per vietos valdžios rinkimus, šeštadienį paskelbė rinkimų komisija.

Tsvanės didmiesčio zonoje, į kurią patenka sostinę Pretorija, DA surinko 43 proc., o ANC – 41 proc. balsų, rodo galutiniai rezultatai.

Šie rinkimai pabrėžė blėstantį partijos, vadovavusios kovai su apartheido režimu, populiarumą.

ANC penktadienį pripažino pralaimėjęs Port Elizabete – labai svarbioje savivaldos rinkimų arenoje.

Nesėkmė Port Elizabete buvo žeminantis smūgis ANC, nes ši savivaldybė oficialiai vadinama Nelsono Mandelos Įlanka, pagerbiant šio kovos su apartheidu židinio praeitį.

Nacionaliniu lygiu ANC išlieka pagrindinė šalies partija, bet jos populiarumas reikšmingai sumažėjo. Per šiuos savivaldos rinkimus Afrikos nacionalinis kongresas nesurinko nė 54 proc. balsų – aštuoniais procentiniais punktais mažiau negu 2011 metais.

Rinkėjų aktyvumas buvo apie 58 proc., nes buvo renkami merai ir kiti vietos atstovai, atsakingi už gyventojams ypač aktualius reikalus, kaip aprūpinimas vandeniu, sanitarija ir energetika.

Nesugebėjimas patenkinti esminių gyventojų poreikių Pietų Afrikos Respublikoje dažnai išprovokuoja protestus dėl komunalinių paslaugų kokybės, kartais prasiveržia smurtas. Šioje šalyje didelė socialinė ir ekonominė atskirtis tebėra niūrus apartheido epochos palikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių