PAR mini pirmąsias N. Mandelos mirties metines

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublika (PAR) penktadienį pamaldomis, vuvuzelų garsais ir kriketo rungtynėmis pradėjo minėti pirmąsias Nelsono Mandelos mirties metines bei didžiulį jo, kaip kovos su apartheidu simbolio ir vilties švyturio pasauliui,palikimą.

Dienos renginiai Pretorijoje prasidėjo ekumeninėmis pamaldomis Laisvės parko memorialo pastate, skirtame šalies išsivadavimo didvyriams.

„20 demokratijos metų buvo įmanomi dėl Mandelos“, – sakė genties vadas Ronas Martinas, Saulei kylant virš Pretorijos kalvų ir ceremonijos vietoje sklaidantis antilopių raguose smilkstančių žolių kvapui.

Kovos su apartheidu veteranai dalyvavo padedant vainikus prie 5 m aukščio statulos, vaizduojančios besišypsantį Madibą – tai N.Mandelos klano vardas ir juo PAR gyventojai meiliai vadina savo didvyrį.

„Kūnas pasidavė, bet Madibos dvasia niekada, niekada nepasikeitė, ji visuomet buvo tokia pati iki pat galo“, – sakė N.Mandelos našlė Graca Machel (Grasa Mašel), prieš padėdama didžiulį baltų ir blyškiai rožinių gėlių vainiką statulos papėdėje.

„Madiba savo dvasia yra toks pats net šiandien, – sakė G.Machel. – Žinau, kad Madiba šypsosi, Madiba laimingas, nes yra šeimoje, kurią pasirinko kurti“.

Vėliau penktadienį tris minutes ir septynias sekundes aidėjo varpai, sirenos, vuvuzelos ir automobilių signalai, o paskui buvo trys minutės tylos. Tai šešių minučių ir septynių sekundžių dedikacija 67-eriems N.Mandelos tarnavimo šaliai metams.

Daugybė kitų N.Mandelai skirtų renginių vyks šį savaitgalį ir po jo; tarp tų renginių bus motociklų paradų ir vaidinimų.

PAR gyventojai randa ir savų būdų buvusiam prezidentui, kuris po 27 kalėjime praleistų metų išvedė šalį iš apartheido tamsos, paminėti.

Pavyzdžiui, tatuiruočių studijos pranešė apie vis didėjančią N.Mandelos įkvėptų piešinių paklausą.

Arkivyskupas emeritas Desmondas Tutu (Desmondas Tutus), kuris, kaip ir N.Mandela, yra gavęs Nobelio taikos premiją, pareiškime šių metinių proga paragino šalies gyventojus sekti N.Mandelos pavyzdžiu.

„Mūsų pareiga Madibai yra toliau kurti visuomenę, kurią jis numatė, sekti jo pavyzdžiu, – sakė D.Tutu. – Visuomenę, pagrįstą žmogaus teisėmis, kur visi gali dalytis dosniomis dovanomis, kuriomis Dievas apdovanojo mūsų šalį. Kur visi gali gyventi oriai, drauge. Geresnio rytojaus visiems visuomenę“.

Legendinis lyderis pernai mirė būdamas 95 metų, po ilgos ligos.

Viceprezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) vadovavo trims tylos minutėms 8 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku. 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku įvyks draugiškos kriketo rungtynės tarp PAR nacionalinių regbio ir kriketo komandų.

Savaitgalį menininkai ir atlikėjai užims pagrindinę vietą Nelsono Mandelos fonde, kuris surengė parodą velionio lyderio gyvenimo ir darbų garbei.

Motociklininkai visoje šalyje taip pat buvo paraginti savo tradicinius sekmadieninius ryto pasivažinėjimus dedikuoti N.Mandelai.

Gruodžio 13-ąją Pretorijoje įvyks 5 km Nelsono Mandelos atminimo eisena pro kai kurias istorines miesto vietas, tarp jų – vyriausybės pastatą.

Kitą dieną Madibai bus dedikuota miesto inauguracinio maratono paskutinė mylia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių