JAV traukiasi iš Paryžiaus klimato sutarties: galingosios šalys reiškia nerimą

Jungtinėms Valstijoms oficialiai informavus Jungtines Tautas apie savo pasitraukimą iš Paryžiaus klimato sutarties, kitos pasaulio galingosios šalys antradienį reiškė susirūpinimą ir apgailestavimą.

Amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) nusprendė tęsti pasitraukimo procesą, nors daugėja įrodymų, kad klimatas iš tikrųjų keičiasi ir tai daro didelį poveikį. Rugsėjis buvo ketvirtas iš eilės mėnuo, per kurį buvo užfiksuota naujų šilumos rekordų ar jiems artimų temperatūrų.

Vašingtonas laišką apie savo apsisprendimą dėl sutarties, kurią padėjo parengti D. Trumpo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama), JT pateikė anksčiausia įmanoma data – taigi, pasaulio didžiausia ekonomika tapo vienintele iš susitarimo pasitraukti ketinančia valstybe.

JAV iš Paryžiaus sutarties oficialiai pasitrauks 2020 metų lapkričio 4-ąją – kitą dieną po JAV rinkimų, per kuriuos D. Trumpas tikisi užsitikrinti antrąją kadenciją, apeliuodamas į baltaodžių darbininkų klasę.

Paskelbęs apie šį žingsnį valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pakartojo 2017 metais D. Trumpo išsakytą nuomonę, kad Paryžiaus sutartis nepalanki JAV bendrovėms.

„Būtent Amerika būtų reikšmingai suvaržyta, – televizijai „Fox Business“ pareiškė JAV diplomatijos vadovas. – Tai būtų iš esmės nesąžininga amerikiečių tautos ir amerikiečių darbuotojų atžvilgiu.“

Pasak M. Pompeo, JAV pasisako už „realistišką ir pragmatišką modelį“, kuris įtrauktų atsinaujinančios energijos šaltinius, bet paliktų tam tikrą vaidmenį ir iškastiniam kurui.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), nesėkmingai mėginęs įkalbėti D. Trumpą ir toliau vykdyti sutartį, apgailestavo dėl Vašingtono žingsnio.

Tikimės, kad JAV prisiims daugiau atsakomybės ir dės daugiau pastangų, kad suteiktų varomosios jėgos daugiašalio bendradarbiavimo procesui.

„Mes dėl to apgailestaujame – tai reiškia, kad Prancūzijos ir Kinijos partnerystė klimato ir biologinės įvairovės srityje tampa dar reikalingesnė“, – paskelbė Eliziejaus rūmai E. Macronui lankantis Kinijoje, išmetančioje daugiau nei bet kuri kita šalis šiltnamio efektą sukeliančių dujų, kurios, kaip manoma, sukelia klimato kaitą.

Pekinas taip pat išreiškė „apgailestavimą“ dėl Vašingtono sprendimo prieš trečiadienį numatytą bendro dokumento klimato klausimais pasirašymo ceremoniją, kurioje dalyvaus kinų prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir E. Macronas.

„Tikimės, kad JAV prisiims daugiau atsakomybės ir dės daugiau pastangų, kad suteiktų varomosios jėgos daugiašalio bendradarbiavimo procesui, užuot pridėjusios neigiamos energijos“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas (Geng Šuangas).

Rusija perspėjo, kad JAV pasitraukimas smarkiai pakirto Paryžiaus susitarimą.

„Nedalyvaujant pasaulio didžiausiai ekonomikai, labai, labai sunku kalbėti apie bet kokį klimato susitarimą“, – žurnalistams pareiškė rusų prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas.

Jungtinės Valstijos, kurios išmeta daugiausiai teršalų po Kinijos, tebeplanuoja dalyvauti vėliau šį mėnesį Ispanijoje vyksiančioje JT klimato kaitos konferencijoje, pranešė vienas Valstybės departamento pareigūnas.

Ribotas diplomatinis poveikis

Robertas Menendezas (Robertas Menendesas), aukščiausio rango demokratas Senato užsienio ryšių komitete, pareiškė, kad D. Trumpo administracija „dar kartą privertė gėdytis mūsų sąjungininkus, užsimerkė prieš faktus ir toliau politizavo didžiausią pasaulyje aplinkosaugos iššūkį“.

Buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as (Elas Goras), iškilus klimato aktyvistas, irgi pasmerkė D. Trumpo sprendimą, bet atkreipė dėmesį, kad naujas prezidentas per 30 dienų galėtų sugrąžinti Jungtines Valstijas prie Paryžiaus sutarties laikymosi.

„Joks asmuo arba partija negali sustabdyti mūsų užmojo išspręsti klimato krizę, tačiau mėginantys tai padaryti bus prisimenami dėl savo aplaidumo, prisidėjimo ir melavimo mėginant paaukoti planetą dėl jų godumo“, - kalbėjo A. Gore'as.

Paryžiaus sutartis kelia tikslą pasaulio klimato atšilimą apriboti dviem laipsniais Celsijaus, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos. Pasak mokslininkų, šis tikslas yra gyvybiškai svarbus, kad būtų išvengta didžiausių pasaulinio atšilimo padarinių, įskaitant smarkėjančias sausras, potvynius ir audras.

Suvokdamas politinę padėtį savo šalyje, B. Obama reikalavo, kad sutartimi nebūtų griežtai nustatytos priemonės jos tikslams įgyvendinti. Kiekviena iš 197 sutarties signatarių – pradedant Jungtinėmis Valstijomis, baigiant Šiaurės Korėja ir mažytėmis salų valstybėmis – pačios renkasi priemones ir informuoja apie jas Jungtines Tautas.

Negalime sau leisti delsti.

Kitaip negu kai kurie prognozavo, D. Trumpo sprendimas neišprovokavo domino kaladėlių griūties efekto – iš Paryžiaus sutarties nepasitraukė netgi dažnai ją kritikuojančios Brazilija ir Australija.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro (Žairas Bolsonaru), ideologinis D. Trumpo sąjungininkas, menkino aplinkosaugininkų užmojus, bet neišpildė savo grasinimų išvesti šalį iš Paryžiaus susitarimo, nes pagal svarbios prekybos sutarties su Europos Sąjunga sąlygas Brazilija yra įpareigota jo laikytis.

D. Trumpas tvirtino, kad klimato susitarimas atitinka tik elito interesus. Skelbdamas savo sprendimą trauktis iš Paryžiaus sutarties JAV vadovas priminė esąs „išrinktas atstovauti Pitsbergo, o ne Paryžiaus piliečiams“.

Kita vertus, kaip praeitą mėnesį parodė dienraščio „The Washington Post“ atlikta paklausa, klimato klausimu D. Trumpas susiduria su didėjančiu pasipriešinimu net ir savojoje partijoje. Tyrimas atskleidė, kad 60 proc. respublikonų pritaria mokslo bendruomenės konsensusui, jog klimato pokyčius lemia žmogaus veikla.

Buvęs Niujorko meras Mike'as Bloombergas (Maikas Blumbergas), naudojęsis savo kapitalu, kad prastumtų klimato kaitos mažinimo priemonių, žadėjo padaryti šį klausimą pagrindiniu per rinkimus ateinančiais metais.

„Iki tol toliau kovosime su klimato krize – su privalomu uolumu, miestas po miesto, valstija po valstijos. Negalime sau leisti delsti“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach: "Paryžiaus klimato sutartis" ≡ ''Vatikano raganų medžioklės programa". Nes - reikėjo veik VISĄ Pasauli naftą sudegint kad pasiektume temperatūrą, buvusią prieš 100 (ŠIMTĄ!) metų! Taip kad - CO2 pažemiais ne į temą (tai tik augmeniją paskatina gausiauaugt), ugnikalniai KUR KAS daugiau to CO2 sugeneruoja; VISŲ BAISIAUSIA tai Musko raketos, atmosferą praduriančios ir CO2 į stratosferą iškeliančios. O šiaip - verta tik STEBĖTIS kaip 'gudručia'i SAVO biznį vysto skatindami visuotinę psichozę, tai RĖKĖ kad nugrimsim į viduramžius nes pasauly nafta baigias, tai dabar rėkia priešingai; jiems NAUDA, o mums... kiek dar 'raganų' būsim priversti sudegint?.. :/
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių